ΔΗΚΤΗΣ
Δεν είναι μόνο η κοινωνία και τα κόμματα διχασμένα για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στη Βουλή, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών δεν μπορεί να κρυφτεί, και καθόλου τυχαίες δεν ήταν προηγούμενες εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις των επικεφαλής υπουργών τις προηγούμενες μέρες. Από την μία ο Γιώργος Παπαναστασίου τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει το έργο, ενώ ο Μάκης Κεραυνός εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών και απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αποκάλυψε πως σημαντικές παράμετροι του προτεινόμενου έργου δεν είναι ακόμη γνωστές και άρα η αξιολόγηση είναι δύσκολη. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Ενέργειας ο οποίος σημείωσε πως τα στοιχεία είναι διαθέσιμα προς αξιολόγηση εδώ και μήνες, και πως το έργο είναι στρατηγικά σημαντικό ακόμα και για τη ίδια την Ε.Ε.
Ρευστότητα ίση με ένα ΑΕΠ
Σε πλεονάζουσα ρευστότητα συνεχίζει να βρίσκεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπερκαλύπτοντας τους ελάχιστους εποπτικούς δείκτες. Οι καταθέσεις ανήλθαν με βάση τα στοιχεία Ιουλίου στο ψηλότερο σημείο από το κούρεμα. Το ισοζύγιο καταθέσεων και δανείων βρίσκεται πάνω από 28 δισ. ευρώ υπέρ των καταθέσεων, ένα ποσό που προσεγγίζει το κυπριακό ΑΕΠ. Η ανισορροπία οφείλεται αποκλειστικά στην απομείωση και πώληση προβληματικών δανείων σε φορείς εκτός του τραπεζικού συστήματος την περίοδο της τραπεζικής εξυγίανσης. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα αποτέλεσε και τη βασική αιτία για τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν οι κυπριακές τράπεζες εκμεταλλευόμενες πλήρως την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Δαιδαλώδης διαδικασία υλοποίησης
Ένα σχεδόν χρόνο μετά, το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης πέτυχε τους στόχους του για προσέλκυση ενδιαφέροντος στα όρια που είχαν αρχικά προδιαγραφεί, δηλαδή στις 2.500 αιτήσεις. Συνεπώς αυτό το σχέδιο σε αντίθεση με το Εστία διεκδικεί δάφνες θετικής ανταπόκρισης από τους επηρεαζόμενους αν και αφορά μια περιορισμένη περίμετρο σε σχέση με το πρόβλημα που καλείται να λύσει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στον φορέα υλοποίησης ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε μια δαιδαλώδη διαδικασία η οποία μέχρι την ολοκλήρωση απαιτεί αρκετό χρόνο περνώντας μέσα από διαφορετικές φάσεις.
Τρικυμία στο φλυτζάνι του καφέ
Εκτεθειμένο παραμένει το υφυπουργείου Τουρισμού και προσωπικά ο υφυπουργός με τις εξελίξεις γύρω από τον διοργανωτή ταξιδιών TUI λαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις. Το ζήτημα αφορά στις ημερήσιες εκδρομές που διενεργεί εδώ και χρόνια ο ταξιδιωτικός γίγαντας με επισκέψεις στην κατεχόμενη περιοχή και οι οποίες, όπως σωστά σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, ρυθμίζονται και προβλέπονται από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Ο πολύ κακός χειρισμός του ζητήματος και η αλόγιστη αξιοποίηση της πληροφορίας ότι αυτές οι εκδρομές θα τερματιστούν, έφερε εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Πλέον το δίκαιο δεν είναι με το μέρος μας και οι σχέσεις με έναν σημαντικό εταίρο για την τουριστικής μας προοπτική βρίσκεται σε διαδικασία επανόρθωσης.
Αλλη μία χαμένη ευκαιρία;
Για άλλη μια φορά ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας και το περίστροφο βρίσκεται στον κρόταφο της κυπριακής πλευράς η οποία καλείται να λάβει γρήγορα αποφάσεις. Σύμφωνα με μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η επιβάρυνση για το υποθαλάσσιο καλώδιο θα είναι 2.5 ευρώ μηνιαίως την περίοδο της κατασκευής (2029) και το όφελος 35.5 ευρώ μηνιαίως μετά την ολοκλήρωση. Όμως για να προκύψουν αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη, εφόσον επιβεβαιωθούν, χρειάζεται άμεση απόφαση και δέσμευση. Κανένα όμως από τα δύο δεν είναι εφικτό να γίνει στους χρόνους που οι εκτός Κύπρου εταίροι μας θα επιθυμούσαν. Συνεπώς αν η προοπτική είναι τόσο μεγάλη, ίσως να καταγράφουμε αυτή την περίοδο άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Εκτός και αν τελικά αποφασιστεί να την αξιοποιήσουμε, και λόγω της καθυστέρησης το όφελος θα είναι σημαντικά μικρότερο.