ΔΗΚΤΗΣ
Μετά που η κυβέρνηση επανέφερε τον μηδενικό ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των πολιτών σε σχέση με την ακρίβεια και μια δύσκολη καθημερινότητα, στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται συσκέψεις για επιπλέον μέτρα. Στις συναντήσεις παρακάθονται και εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι οποίοι θα επιδιώξουν πέραν από το να εμβολιάσουν τα μέτρα, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη μήπως μπορέσουν να ανακόψουν τη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους, σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Στα μέτρα που εξετάζονται και αναμένεται πως θα οριστικοποιηθούν εντός Νοεμβρίου, επανέρχεται και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το βασικό πρόβλημα που δεν θα επιλυθεί ούτε αυτή τη φορά έχει να κάνει με τη στόχευση, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δυσκολεύεται να προσδιορίσει κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά και να εντοπίσει εκείνες τις περιπτώσεις προσφέροντας πραγματική στήριξη.
Θετικά μακροοικονομικά
Με βάση εκτιμήσεις του ΔΝΤ η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταφέρει να περιορίσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Για φέτος το δημόσιο χρέος αναμένεται οριακά πάνω από το 70%, ενώ η σημαντική υποχώρηση (πέραν των 7 ποσοστιαίων μονάδων) θα πραγματοποιηθεί το 2025. Το πρωτογενές πλεόνασμα (πριν την αποπληρωμή του χρέους) εκτιμάται σταθερό στο 4,5% και το δημοσιονομικό πλεόνασμα οριακά πάνω από το 3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπερεθνικού οργανισμού. Η γενικότερη μακροοικονομική εικόνα περιλαμβανομένου και του ρυθμού ανάπτυξης παραμένει θετική, αφήνοντας για την κυβέρνηση τον μεγάλο πονοκέφαλο να μετουσιώσει τη θετική μακροοικονομική εικόνα σε ευημερία των πολιτών.
Σταδιακές μειώσεις σε βάθος χρόνου
Μονόδρομο θεωρεί τις μειώσεις των επιτοκίων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν προτιμότερο να είναι αργή και σταδιακή αποφεύγοντας σοκ στην οικονομία. Προκρίνει συνεπώς μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, οι οποίες μπορούν πιο εύκολα να απορροφηθούν από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς προβλήματα. Η μάχη, όμως, με τον πληθωρισμό δεν σταματά εδώ, αφού όπως ανέφερε υπάρχουν πολλά στάδια πριν να κηρύξουμε το τέλος των ψηλών ρυθμών αύξησης των τιμών. Οι ανησυχίες, πάντως, παραμένουν τόσο στην ΕΚΤ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης, η οποία εξελίσσεται χαμηλότερα των προσδοκιών εντείνοντας τον προβληματισμό.
Κίνδυνοι από κυβερνοασφάλεια
Σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση. Αναφέρθηκε πάντως ένα ποσοστό γύρω στο 20% που έχει δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις εντός του 2023. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα προκύπτει ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν (ποσοστό 92% των ερωτηθέντων) θα επενδύσουν το 2025 στις νέες τεχνολογίες. Τα θέματα ασφάλειας όμως παραμένουν, καθιστώντας αυτή την προσπάθεια επικίνδυνη αν δεν δοθεί η απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια των συστημάτων. Ήδη, η κυβέρνηση λόγω επιθέσεων που έχει δεχθεί από εκτός Κύπρου χάκερς αποφάσισε να αφαιρέσει από όλους τους εκτός Κύπρου χρήστες την πρόσβαση στις κυβερνητικές ιστοσελίδες. Αυτό μεταξύ άλλων προκαλεί και σημαντικά προβλήματα για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού η προθεσμία εκπνέει εντός ολίγων ημερών.
Μεταδοτική ασθένεια
Ακόμη και στην αγορά ακινήτων, που εδώ και χρόνια ανθεί στην Κύπρο, παρουσιάζονται φαινόμενα όπου οι αριθμοί ευημερούν αλλά το όφελος δεν «συναντά» τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως σε όσους δραστηριοποιούνται με πελάτες του εσωτερικού, οι οποίοι λόγω δυσκολιών στην εξασφάλιση δανείων καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές κυρίως μεταχειρισμένων μονάδων. Τα μικρότερα μεσιτικά γραφεία φαίνεται να αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι λειτουργούν καθετοποιημένα με δικές τους ομάδες πωλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή όλων των παραγόντων της αγοράς στην ανάπτυξη φαίνεται πως έχει διαπεράσει την κυπριακή οικονομία ως μεταδοτική ασθένεια.