ΔΗΚΤΗΣ
Αν δεν υπάρξουν μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα, η πορεία της οικονομίας προβλέπεται να κινηθεί προς ένα χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού κοντά στο 2%, κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων με γοργούς ρυθμούς. Η επιτάχυνση στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δικαιολογείται και από την αναιμική ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, επιτάσσοντας μια πιο «φιλική» προς την ανάπτυξη νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια έχει αποκρυσταλλωθεί σε κατ’ ελάχιστο 30% σε σχέση με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας πολλούς καταναλωτές σε δυσμενή κατάσταση. Προφανώς και η απασχόληση λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας κατά της ακρίβειας, όμως μεγάλο ποσοστό συμπολιτών που ολοένα αυξάνεται εμπίπτει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γεγονός που θα ασκήσει μεσοπρόθεσμα πίεση στα δημοσιονομικά του κράτους.
Αυτά που ξέχασε να πει
Να μην ζουν με επιδόματα οι πολίτες, είπε ο υπουργός των Οικονομικών για να δικαιολογήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης που αφορά στον ηλεκτρισμό και σε κάποια προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πολύ σωστά τα λέει ο υπουργός, ξέχασε όμως να αναφερθεί στις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο ζωής των πολιτών για να μην ζουν, όπως είπε, με επιδόματα. Δεν είπε επίσης ποιες πολιτικές προωθεί το υπουργείο του οποίου προΐσταται για να ανεβάσει τις συντάξεις και να πάψουν να ζουν οι συνταξιούχοι με τσεκούθκια. Δεν είπε επίσης πώς η φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και πώς τα πλεονάσματα θα επενδυθούν σε υποδομές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας στα νοικοκυριά.
Eτος συντήρησης το 2025
Κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή των αντιπροσώπων ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2025, ο οποίος θα συζητηθεί έτσι ώστε να λάβει έγκριση από την πλειοψηφία και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς μπαίνουμε στον κρισιμότερο χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης. Βασικές παράμετροι του κειμένου που κατατέθηκε είναι η προσήλωση στον πλεονασματικό προϋπολογισμό, οι μεταρρυθμίσεις του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους €1,22 δισ., η ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η ανακούφιση των ευάλωτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό, η παρακολούθηση των δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Από το κείμενο απουσιάζουν οι τομές, γεγονός που μετατρέπει το 2025 σε έτος συντήρησης της υφιστάμενης κατάστασης.
Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις
Ο πόλεμος που ξεκίνησε κατά του Λιβάνου ένα χρόνο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, περιπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης των πολεμικών επιχειρήσεων. Η Κύπρος, ως είναι αναμενόμενο, αποτελεί νησίδα ασφάλειας για όσους πολίτες και επιχειρήσεις επιθυμούν να διαφύγουν της εμπόλεμης ζώνης και να εγκατασταθούν έως ότου διαφανεί η πορεία των πραγμάτων. Αν και οι εξελίξεις πιθανόν να προκαλέσουν αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για την έκβαση του πολέμου, η διέξοδος που προσφέρει η Κύπρος σε όσα πρόσωπα από το Ισραήλ και τον Λίβανο θέλουν να απομακρυνθούν από τη δύσκολη κατάσταση αναμένεται πως θα προκαλέσει τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και περαιτέρω πιέσεις στις ήδη ψηλές τιμές των ενοικίων.
Δεύτερη χώρα από το τέλος
Μετά τη Σλοβενία, οι κυπριακές τράπεζες προσφέρουν το χαμηλότερο επιτόκιο στην Ευρωζώνη για καταθέσεις προθεσμίας 12 μηνών από τα νοικοκυριά. Με τον μέσο όρο σε αυτή την κατηγορία να βρίσκεται στο 2,98% για την Ευρωζώνη, η Κύπρος παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο επιτόκιο στο 1,79%. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και για τις καταθέσεις επιχειρήσεων όπου για την ίδια περίοδο ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 3,41%. Η εικόνα διαφοροποιείται πλήρως στη μεριά των δανειστικών επιτοκίων όπου το μέσο στεγαστικό επιτόκιο είναι 3,69% στην Ευρωζώνη, ενώ το προσφερόμενο στην Κύπρο επιτόκιο είναι στο 4,45%. Και αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις στρεβλώσεις που έχουμε στην κυπριακή οικονομία, με τη ζήτηση για δανεισμό στα ύψη σε αντίθεση με τη ζήτηση για καταθέσεις.