ΔΗΚΤΗΣ
Με επίθεση φιλίας προς το προσωπικό της Eλληνικής Tράπεζας προτίθεται να ξεκινήσει η διοίκηση της Eurobank μόλις εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεραιότητες του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι να κλείσει την εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2018 και αφορά στο προσωπικό. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2018 και μετά την απορρόφηση της ΣΚΤ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω καθυστέρησης στην ένταξη των νέων υπαλλήλων στις μισθολογικές κλίμακες της Eλληνικής Tράπεζας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφόσον επιτευχθεί θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η εποχή που υπήρχαν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων τερματίζεται, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελληνική Tράπεζα μετά την εξαγορά.
Να επιδείξουν ευελιξία
Σε κοινή έκθεση της μικτής επιτροπής, οι εποπτικές αρχές της ΕΕ ζητούν ευελιξία από τις τράπεζες και επισημαίνουν τους υπαρκτούς κινδύνους σε μια προσπάθεια να ξυπνήσουν τις τράπεζες από τη μέθη των υπερκερδών. Ευελιξία για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των πελατών τους, αλλά και όσων κινδύνων συσσωρεύει το εξωτερικό περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση και αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, ο οποίος αποτελεί υπαρκτή απειλή για όσο τα πραγματικά επιτόκια στην οικονομία παραμένουν σε ιστορικά ψηλά επίπεδα. Όσον αφορά στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εποπτικές αρχές επισημαίνουν τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων.
Η κλεψύδρα ανάποδα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη που συσκέπτονται γύρω από τις εξελίξεις σε σχέση με την υποθαλάσσια διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας. Οι συζητήσεις για τη διευκρίνιση όλων των παραμέτρων συνεχίζονται υπό την «απειλή» της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας που θέτει το ενδεχόμενο να αποσύρει το ενδιαφέρον της και να ακυρώσει το έργο, εκ των πραγμάτων. Τις συζητήσεις έχουν απασχολήσει, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κατασκευάστρια εταιρεία. Όπως σημειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, η μεγάλη έγνοια της κυβέρνησης είναι να μην προκύψει σενάριο όπου θα πραγματοποιηθεί το έξοδο χωρίς να προκύψει ανταποδοτικό όφελος για τους καταναλωτές.
25% ωρομίσθιοι
Ο δημόσιος τομέας αριθμεί περίπου 55.000 υπαλλήλους κατανεμημένους σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, τους υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης, τους υπαλλήλους της εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αντιστοιχούν στο 44%, 29% και 27% του συνόλου υπαλλήλων, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κεντρική κυβέρνηση, μόλις το 51% των υπαλλήλων είναι μόνιμο με το υπόλοιπο 49% να αφορά σε υπαλλήλους αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και ωρομίσθιους. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, αυτή των ωρομίσθιων, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ανέρχεται στο 25% των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης. Μέσα από αυτά τα στοιχεία, εύκολα κάποιος μπορεί να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία, αλλά και το επίπεδο δέσμευσης των υπαλλήλων στην αποστολή της κεντρικής κυβέρνησης.
Δυσθεώρητο επενδυτικό κενό
Η πολυαναμενόμενη έκθεση του προέδρου Ντράγκι βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη δημοσιότητα. Αφορά στις δράσεις που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκή οικονομίας και την προσέγγιση στη νέα εποχή. Ξεχωρίζει η αναφορά για επενδυτικό κενό ύψους 800 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αναφορικά με το καινοτόμο άλμα, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αμυντική ασφάλεια χωρίς εξαρτήσεις τρίτων. Ήδη, στα γραφεία των Βρυξελλών επεξεργάζονται σενάρια για να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της πανδημίας απελευθερώνοντας επενδυτικό απόθεμα ύψους 350 δισ. ευρώ. Στις εισηγήσεις για εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων περιλαμβάνεται και πρόταση για ενίσχυση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.