ΔΗΚΤΗΣ
Το δημοσιονομικό συμβούλιο στην ενδιάμεση έκθεσή του, αγγίζει διάφορα ζητήματα που αποτελούν διαχρονικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομικής πολιτικής ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Πρώτη και κύρια, η απουσία μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που δεν αφήνει περιθώριο για ουσιαστική εκτίμηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η συγκεκριμένη αδυναμία, αν δεν τερματιστεί αμέσως, θα καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της παρούσας διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης που αυξάνει τις ανελαστικές δαπάνες μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνει σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο. Αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνται από τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών. Και εδώ έρχεται η πολύ σημαντική επισήμανση της εν λόγω έκθεσης πως οι δαπάνες θα πρέπει να «συνάδουν με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές εσόδων της Δημοκρατίας και όχι με τους βραχυπρόθεσμους και μη επαναλαμβανόμενους ρυθμούς αύξησης των κρατικών εσόδων».
Win-win
Η Τράπεζα Κύπρου μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα και την επιστροφή στη μερισματική πολιτική επιδιώκει να βελτιώσει τη χρηματιστηριακή της επίδοση. Για να το πετύχει εξετάζει την επιστροφή της μετοχής στην αγορά της Αθήνας όπου σαφώς το ενδιαφέρον και η κάλυψη των επενδυτών είναι αυξημένη σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα. Όσοι προωθούν το ενδεχόμενο εγγραφής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών «βλέπουν» και καλύτερη αποτίμηση εφόσον συνεχιστούν τα καλά μακροοικονομικά δεδομένα. Επανεμφάνιση της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι θετική εξέλιξη και για τα θεσμικά ταμεία αλλά και τον διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι ο καθένας για τους λόγους του εξετάζουν την απο-επένδυση. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι πλευρές που έχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον να πουλήσουν αθροίζονται λίγο κάτω από το 20%, όταν ο μεγαλύτερους μέτοχος της τράπεζας σήμερα κατέχει ποσοστό κάτω του 10%.
Ευαίσθητη περίοδος
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν αποτελούν θετικές ειδήσεις εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών μιας και η εγγύτητά μας στην περιοχή προκαλεί ανησυχία. Την ίδια στιγμή όμως, η Κύπρος αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για όσους επιθυμούν την άμεση απομάκρυνσή τους από το κέντρο των εντάσεων. Ήδη κάποιες διπλωματικές αποστολές εγκαταλείπουν και μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο. Συνεπώς οι εξελίξεις, αν και ανησυχητικές προς το παρόν φέρνουν μικτά αποτελέσματα με την ευχή να ξεπεραστεί η κρίση και όλα να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Για την ώρα, η Κύπρος είναι καλά να ξεκαθαρίσει ότι η εμπλοκή της σε όλο αυτό έχει να κάνει με την παροχή ανθρωπιστικών και μόνο διευκολύνσεων.
Λείπει η ψυχραιμία
Με πακέτο χορηγιών ύψους 9,5 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση στηρίζει 45.000 μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η χορηγία στοχεύει την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στο κόστος μετακίνησης. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η χορηγία δεν θα δοθεί με οικονομικά κριτήρια αλλά έχει ως στόχο να προσφέρει ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Αν και η κριτική είναι περιορισμένη λόγω της στήριξης των μαθητών, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν νοιάζεται να φροντίσει ότι δεν θα δοθούν λεφτά σε οικογένειες που δεν τα έχουν ανάγκη, λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε οικογένειες που τα χρειάζονται πραγματικά. Η συναισθηματική φόρτιση των εξαγγελιών παρόλο που δεν επιτρέπει την ψύχραιμη συζήτηση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να επισημανθεί το αυτονόητο.
Ζητούνται μιμητές
Ο πλειοψηφικός έλεγχος που η Eurobank κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τράπεζας προμηνύει αλλαγές, οι οποίες αναμένονται μετά τις διακοπές του Αυγούστου, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της τράπεζας. Ενόψει αυτών των αλλαγών και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, δύο από τα μέλη του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και αυτό είναι κάτι που τους τιμά. Όσον αφορά στη συνέχεια, ευχή όλων είναι να υπάρξουν μιμητές, επιτρέποντας στην τράπεζα με όσο πιο ομαλό τρόπο να προχωρήσει μπροστά προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας.