ΔΗΚΤΗΣ
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφερε μείωση στη ζήτηση των δανείων λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Η πτώση αφορά κυρίως σε δάνεια ιδιωτών και λιγότερο σε δάνεια επιχειρήσεων. Πέραν των υψηλών επιτοκίων σημαντικό παράγοντα στη συμπεριφορά των νοικοκυριών φαίνεται να παίζει και το θέμα της εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, η συζήτηση των τελευταίων μηνών για τα επιτόκια έχει επηρεάσει τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, γεγονός που τους αποτρέπει με ευκολία να συνάψουν μια πολυετή δανειακή σύμβαση. Η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ούτε στα επόμενα τρίμηνα, αφού και οι τράπεζες με τη σειρά τους έχουν μια πιο αυστηρή προσέγγιση στις εγκρίσεις δανειακών αιτημάτων.
Απογοητευτικός στόχος
Τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η άφθονη ηλιοφάνεια επισήμανε η επίτροπος Περιβάλλοντος, πλην όμως σημείωσε πως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αργή. Έθεσε μάλιστα και έναν ομολογουμένως απογοητευτικό στόχο για την Κύπρο που λέει ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε φτάσει στο 23% της παραγωγής από βιώσιμες πηγές. Για να τεκμηριώσουμε το απογοητευτικό αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από βιώσιμες πηγές ήταν λίγο πάνω από 58%. Και κάπως έτσι συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο ενεργειακό μας αδιέξοδο.
Εσωτερικός ανταγωνισμός
Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για να ρυθμιστεί το ζήτημα της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο προκαλούν ανησυχίες στους εργοδότες καθώς προκύπτει αύξηση του εργατικού κόστους. Αγκάθι στην όλη διαδικασία αποτελεί η θεσμοθέτηση καταβολής του 13ου μισθού. Πέραν όμως της αύξησης του κόστους, για τις ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα δεν αμείβουν τους υπαλλήλους τους στη βάση συλλογικής σύμβασης, φαίνεται να προκύπτει ένα ζήτημα εσωτερικού ανταγωνισμού σε σχέση με τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις στον κλάδο. Συγκεκριμένα, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν καταβάλλουν 13ο μισθό κατηγορούνται ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων και άρα προκύπτει κατά κάποιο τρόπο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Τις επόμενες λίγες μέρες αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει αν μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο.
Μικρή επίδραση στην κατανάλωση
Χωρίς μηδενικό ΦΠΑ και επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα κληθεί να λειτουργήσει η αγορά το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας καταργούνται από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου για τον μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη, ενώ για το ρεύμα η επιδότηση τερματίζεται στο τέλος Οκτωβρίου. Η απόφαση είναι συμβατή και με τις υποδείξεις των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης για απόσυρση οριζόντιων μέτρων τώρα που η κατάσταση με τον πληθωρισμό βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης. Οι κρατικές επιδοτήσεις για τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο υπολογίζονται στα 200 εκ. ευρώ, γεγονός που δεν αναμένεται πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση. Εννοείται ότι η στήριξη των ευάλωτων μπορεί να συνεχιστεί με στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Επαγγελματικό απαρτχάιντ
Σε ένα ιδιότυπο επαγγελματικό απαρτχάιντ κατά των γυναικών εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο, αφού με βάση τα στοιχεία, βρισκόμαστε πολύ πιο πίσω ακόμα και από τη χαμηλή επίδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 10% των διευθυντικών θέσεων στην οικονομία, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 32%. Και όχι μόνο η επίδοσή μας δεν μας αφήνει να νιώθουμε άνετα σε σχέση με αυτό το ζήτημα, αλλά κινδυνεύουμε και με κυρώσεις αφού καθυστερούμε να υιοθετήσουμε στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των δυο φύλων σε διευθυντικές θέσεις. Η συνέχεια δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει την κατάσταση αφού, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στη Βουλή, κανένα υπουργείο δεν αναλαμβάνει να συντονίσει το ζήτημα και άρα η πρόοδος που καταγράφεται είναι μηδενική.