ΔΗΚΤΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη λογοδοσία του, παρουσίασε τις προτεραιότητες για το 2025, αναδεικνύοντας ως κορυφαία ζητήματα τη συνταξιοδοτική και φορολογική μεταρρύθμιση. Φρόντισε μάλιστα να υπερτονίσει ότι όλα αυτά γίνονται εφικτά επειδή έχουμε εύρωστη οικονομία, υπονοώντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Όσον αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στη μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η κυβερνητική υπόσχεση είναι για αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα αφορά στην αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων (θα πρέπει να δημιουργεί απόθεμα πριν) και στην υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού των ταμείων προνοίας (δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας) για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Για το τελευταίο και πολύ σημαντικό στόχος είναι όπως όλα τα νομοσχέδια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη για να κατατεθούν στη Βουλή.
Στο ίδιο έργο θεατές
Για ακόμη μια χρονιά, στο ίδιο έργο θεατές, σε μια χώρα που θέλει να αλλάξει μόνο στα λόγια, αφού όπως γνωρίζουμε η αλλαγή είναι άβολη, δύσκολη και επίπονη. Βλέπουμε λοιπόν 31 από τα συνολικά 44 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λαμβάνουν έγκριση προϋπολογισμού από τη Βουλή να μην έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για το 2025 και να υποχρεούνται να λειτουργούν με δωδεκατημόρια σύμφωνα με τις περσινές δαπάνες. Αυτό συμβαίνει επειδή για ακόμα μια φορά η υποβολή των σχετικών κειμένων προϋπολογισμού έγινε καθυστερημένα. Χωρίς υποβολή κειμένων προϋπολογισμού είναι 19 οντότητες ή 43% του συνόλου. Όπως προνοεί ο νόμος, τα σχέδια προϋπολογισμού των προσώπων δημοσίου δικαίου πρέπει να κατατίθενται μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό και σίγουρα κάποιος θα ανέμενε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είχε την ευθύνη να τα εξασφαλίσει για να τα καταθέσει ως πακέτο μαζί με το βασικό έγγραφο του προϋπολογισμού.
Ισπανική έμπνευση 2.0.
Μια πολύ επίκαιρη συζήτηση, με περισσότερο ακαδημαϊκό και λιγότερο ουσιαστικό ενδιαφέρον, ξεκίνησε στη Βουλή σε σχέση με τις επιπτώσεις που οι μαζικές πωλήσεις ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών έχουν προκαλέσει στον ντόπιο πληθυσμό. Το ζήτημα, που άνοιξε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, έχει ως αναμενόταν προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ στηρίζεται σε σχετική απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 100% σε αγορές ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών. Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία υπήρξε και η έμπνευση του ΑΚΕΛ για τον έκτακτο τραπεζικό φόρο.
Αδυνατούν να συμφωνήσουν
Δώδεκα και πλέον μήνες μετά τον άτακτο τερματισμό των έργων στον Ακάμα, δύο δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο κατά πόσο αυτά που έγιναν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ποια όχι. Ο λόγος για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Δασών, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και το Τμήμα Περιβάλλοντος προκειμένου να συντονίσει μια πιθανή σύγκλιση. Πάντως, το ανησυχητικό είναι που το Τμήμα Δασών από όλους τους εμπλεκόμενους εμφανίζεται με τις λιγότερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό σύμφωνα με τους όρους εντολής και την αποστολή του.
Μείωση επιτοκίων λόγω ασθενικής ανάπτυξης
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη καταγράφεται μειωμένη, την ίδια στιγμή που οι αβεβαιότητες σε σχέση με την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ εντείνονται. Όσον αφορά στην κατανάλωση τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας κρατάει πίσω τους Ευρωπαίους στα έξοδα. Η αγορά εργασίας, από την άλλη, βρίσκεται στην πιο εύρωστή της κατάσταση από εισαγωγής του ευρώ, αν και οι νέες θέσεις εργασίας είναι σαφώς μειωμένες. Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στο κόστος ενέργειας και δεν προκαλεί ανησυχία αφού η πρόβλεψή παραμένει στο 2% μέχρι το τέλος του 2025. Αφού έλαβε υπόψη τα πιο πάνω η ΕΚΤ, αφήνοντας πίσω την FED, προχώρησε σε ακόμα μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στέλνοντας μήνυμα ανησυχίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης.