Τα Ιουλιανά
Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον αναρωτήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην αγγλική πρωτεύουσα: Τι ήταν αλήθεια χειρότερο; Το γεγονός ότι η γρίπη την καθήλωσε στο διαμέρισμα της Binney Street ή ότι αναγκάστηκε να δεχτεί τις φροντίδες της ξινής κουνιάδας της Mary Wilson; «Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την ξινή!» αποφάνθηκε ομόφωνα το καρέ, στην καθιερωμένη online τους σύνδεση.
Τρία πράγματα κληρονόμησε η Ιουλία από τον άντρα της: το διαμέρισμα στην καρδιά του Mayfair, τον νόθο γιο του Justin και την ετεροθαλή αδελφή του Mary. Το διαμέρισμα της Binney Street διασώθηκε ως εκ θαύματος από τα νύχια των Τραπεζών χάρη στην παρέμβαση του ευρηματικού Justin, γεγονός που έδεσε ακόμα περισσότερο τη χήρα με τον γιο τής ερωμένης του άνδρα της. Όσο για τη σχέση της με τη Mary θεωρήθηκε παράπλευρη απώλεια ενός ολέθριου γάμου, υπενθυμίζοντάς της πως το τίμημα που πλήρωσε ως κερατωμένη σύζυγος, όταν ο γέρο Ουίλσον βρισκόταν στη ζωή προφανώς δεν ήταν αρκετό. «Και νεκρός ενίκα» σκέφτηκε καθώς η κουνιάδα της σέρβιρε τσάι Royal Blend, με scones, clotted cream και μαρμελάδα από το Fortnum and Mason.
Τσάι και αντιπάθεια! Ανάμεσα στις δύο γυναίκες απλωνόταν το χάος. Τα δυσοίωνα ενδιαφέροντα της Mary, όπως οι απεργίες στην Αγγλία ή η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, ουδόλως αφορούσαν την Ιουλία. Κατά τον ίδιο τρόπο που η επίσκεψη της Εύης Βατίδου στη Λαϊκή Αγορά και η συ-γκλο-νι-στι-κή ανακάλυψή της πως δεν μπορούσε να πληρώσει τα μπρόκολα με κάρτα, δεν ανήκαν στο γνωσιολογικό πεδίο της κουνιάδας της. Αν δεν υπήρχε το Zoom για ψυχολογική στήριξη από το καρέ, η Ιουλία εκτός από πυρετό θα ανέβαζε και πίεση, καθώς οικουρούσε με μπάστακα την ξενέρωτη Εγγλέζα.
«Καλά να μη γνωρίζει τη Βατίδου. Αλλά ΟΥΤΕ τον Ψινάκη, μάνα μου;» ωρυόταν η χήρα. Η φωτογραφία του bon vivant Ηλία, με τον σούπερ σταρ Αλιάγα και τον πρόεδρο Νίκαρο έκανε μεγάλο σουξέ στο διαδίκτυο. Το ενσταντανέ αποτελεί μέρος της επικής παραγωγής «ο Πρόεδρος λείπει σε ταξίδι για δουλειές», εν προκειμένω στην Αθήνα, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. «Τουτέστιν;» ενδιαφέρθηκε να μάθει η ξενιτεμένη α. «Τουτέστιν, κοσμικές εξόδους με τους διάσημους φίλους του και γεύμα με το ζεύγος Μητσοτάκη. Οτιδήποτε μπορεί να τον κρατήσει μακριά από την Κύπρο μέχρι να περάσει η υποβολή των υποψηφιοτήτων».
Ο Αβέρωφ φυσικά και ήθελε τον Αναστασιάδη να τον προτείνει για υποψήφιο πρόεδρο, πλην όμως κατάπιε και αυτή την προσβολή αμάσητη. «Ένας Φούλης ανάδελφος» σχολίασε σκωπτικά η Ιουλία. «Foulis;» αντέδρασε με γνήσια απορία η Εγγλέζα. Άντε τώρα να περιγράψεις στην ανυποψίαστη το πολιτικό Μπεν Χουρ με απλά λόγια. «Ο Φούλης είναι ρόλος» προσπάθησε να της εξηγήσει η χήρα. Και ακολούθως της έδειξε ένα μονόλογο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο διαδίκτυο τις ημέρες των εορτών.
Λόγια Μεγάλων Ανδρών: «Ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυράν. Εν όπως –ο μη γένοιτο– έχουμεν ένα άξιτεν τζιαι λαλούν έπιασεν τον η τζιεγκιά όταν εκρύανεν. Ώσπου το τράμμαν εν σε βραστόν σώμα εν νιώθεις τον πόνον. Οι τζιεγκιές οι μεγάλες είναι άμα κρυώσεις». Τα σοφά λόγια, βγαλμένα από την ψυχή του Αβέρωφ, κατάφεραν να αγγίξουν και αυτήν ακόμα την αλλοδαπή. «Oh Foulis!» ψιθύρισε, εμφανώς ταραγμένη, η συνήθως φλεγματική Mary. «Σου άρεσε μωρή το κυπριώτικο σκετς;» ρώτησε καχύποπτα η Ιουλία. Εκείνη έγνεψε καταφατικά κι έπειτα απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Giati, edo pou ta leme, mono o Averof mporei».
Σαν να μην την έφτανε το βάσανο της αρρώστιας της, η Ιουλία έπεσε θύμα και της δήλωσης – απειλής του Νίκου Νουρή: «Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα συνεχίσω από εκεί που φτάσαμε σήμερα». «Ας λυπηθεί κάποιος τον άμαχο πληθυσμό» μουρμούρισε εξουθενωμένη η χήρα, κατά τη διάρκεια ενός ακόμα τελετουργικού «τσάι και αντιπάθεια». Η Mary την κοιτούσε απαθής, αποσβολωμένη ακόμα από την επίδραση του λογυδρίου περί «τζιεγκιών» στον εύθραυστο βρετανικό ψυχισμό της.
Ούτε η απόσυρση του Μάριου Ηλιάδη από την κούρσα των εκλογών στάθηκε ικανή για ν’ αφυπνίσει την Εγγλέζα. Έτρωγε βουλιμικά τα scones και κάθε τόσο επαναλάμβανε μηχανικά: «Edo pou ta leme, mono o Averof mporei». Όταν αργότερα συνδέθηκαν μέσω Zoom με το καρέ και οι κυρίες τίμησαν τον Μάριο Ηλιάδη με το σουξέ του υπέρτατου Στράτου Διονυσίου «Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω», εκείνη το ίδιο απαθής παρέμεινε. «Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω, εγώ σ’ αγάπησα, εγώ σε τίμησα, εγώ σε πρόσεξα και σε σεβάστηκα. Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω…» τραγούδησε μελαγχολικά το καρέ.
Οι ετοιμασίες για την επιστροφή στα άγια χώματα της βραχονησίδας συνέπεσαν με την επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (πλην του ΑΚΕΛ) στον νέο Αρχιεπίσκοπο. «Σήμερα με συναδέλφους έχουμε επισκεφθεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γιώργο. Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτική επικοινωνία!!» διάβασε η Ιουλία την ανάρτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη. Δεν ήταν βέβαιη τι ήταν χειρότερο: Το ότι αποκαλούσε τον Αρχιεπίσκοπο… Γιώργο, ή το γεγονός ότι πήγαν «για το καθιερωμένο γυάλισμα των εξαπτέρυγων» όπως ευφυώς γράφτηκε στο Twitter. Ούτε αυτό τον προβληματισμό πάντως μοιράστηκε με την Εγγλέζα καθώς εκείνη σέρβιρε το ευωδιαστό Royal Blend στις πορσελάνες του οικογενειακού σετ των Ουίλσον.