Τα Ιουλιανά
Όταν η Ιουλία ζούσε στη μονοκατοικία του Αγίου Ανδρέα, έφτιαχνε η ίδια το μαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια από τον κήπο της. Αυτό τουλάχιστον έλεγε… Γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, από τα αρχοντικά της Γλάδστωνος ως τη φρουταρία της Μυρούλας, γνώριζαν ότι το στεφάνι στην εξώθυρα της χήρας ήταν διά χειρός Αυγούστας.
Τώρα πια φυσικά, όλ’ αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Από τότε που η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον έχασε το σπίτι της και αναγκάστηκε να μετακομίσει στο διαμέρισμα της Κωστή Παλαμά, στηρίζεται στην «καλοσύνη των ξένων». Εν προκειμένω του όχι και τόσο ξένου Τζάστιν, υιού της ερωμένης του άνδρα της, ο οποίος της έστειλε ένα ωραιότατο στεφάνι με ολόδροσες τουλίπες.
«Νοσταλγείτε τον κήπο σας;» τη ρώτησε ο Τζάστιν, πίνοντας μια γουλιά από το gin and tonic που ετοίμασε η Ρωσίδα. «Αγαπούσα πολύ τις πασχαλιές μου, αν αυτό εννοείς, αγαπητό μου παιδί. Όμως έπαψα προ πολλού να νοσταλγώ. Τη ζωή πρέπει να τη χορταίνεις όταν αχνίζει σαν φρεσκοψημένο μπριός. Κι εγώ τα χόρτασα όλα! Τα πρωινά μπάνια στην πισίνα του Λήδρα Πάλας, τους απογευματινούς καφέδες στο Fontana Amoroza, τα ωραία δείπνα στον Scorpio του Κόκου, τα ξενύχτια στο Cosmopolitan… Τόσα και τόσα μικρά, αλλά σημαντικά για εμάς, καθώς αυτή ήταν η ζωή μας».
Ευδιάθετη ήταν η Ιουλία. Γι’ αυτό παρήγγειλε στη Σβετλάνα Αλεξάντροβα να ετοιμάσει κοκτέιλ για όλο το καρέ κι έβαλε στο πικάπ τον ύμνο της Σοφίας Βόσσου: «Θα ’ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη, θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη, θα ’ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη, στα ξαφνικά…». «Με τέτοια ζέστη, ποια άνοιξη;» πήγε να γκρινιάξει η Ευγενία η Καλαμαρού αλλά η φύσει αισιόδοξη οικοδέσποινα την αποστόμωσε: «Η άνοιξη είναι το νέο καλοκαίρι! Κατά τον ίδιο τρόπο που τα 80 είναι τα νέα 70, τα 60 τα νέα 50 κοκ.» συμπλήρωσε, καθότι η Ιουλία ως γνωστόν είναι απόφοιτος του μεγάλου πανεπιστημίου της ζωής. «Και ο Χριστοδουλίδης ο νέος Λιλλήκας» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, προκαλώντας το ενδιαφέρον της ομήγυρης.
Το ακανθώδες ερώτημα «Μακρόν ή Λιλλήκας;» τροφοδοτεί ατέρμονες συζητήσεις στο επιρρεπές σε πολιτικές αναλύσεις κοινό της αστικής Λευκωσίας. Κι ενώ στην Πινδάρου βγάζουν φλύκταινες με τα (τάχαμου) φιλικά προς τον Αβέρωφ Μέσα Ενημέρωσης τα οποία αναδεικνύουν την ψαλίδα των 20 μονάδων με τον Χριστοδουλίδη, στα πηγαδάκια τα σενάρια έχουν φουντώσει. Βρισκόμαστε όντως μπροστά σε ένα σενάριο Μακρόν ή η δυναμική Χριστοδουλίδη θα προσγειωθεί στα κυβικά του πάλαι ποτέ ενδιάμεσου;
Μέχρι να ξεκαθαρίσει πάντως το σκηνικό, οι wannabe πρώτες κυρίες δίνουν τη δική τους μάχη στα προεκλογικά αλώνια και σαλόνια. Η μεν Μαρία Σελίπα το Πάσχα μάζεψε λεβάντες στους αγρούς, η δε Φιλίππα Καρσερά παρευρέθηκε σε… φιλανθρωπικό απόγευμα. «Τι στο καλό είναι το φιλανθρωπικό απόγευμα;» αναρωτήθηκε η μονίμως καχύποπτη Ιουλία. «Φιλανθρωπία με αφορμή τη γιορτή της μάνας. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο φρου φρου, γκαλά και αρώματα» ξέσπασε η Φώφη Κούταλου.
Η Ιουλία ως φιλάνθρωπος, φιλόζωος, φιλανθής, φιλάσθενος ΚΑΙ φιλοτελίστρια, έχει αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας και ανοιχτές τις κεραίες της σε οτιδήποτε καινούριο. Καμία από τις κυρίες του καρέ δεν εξεπλάγη λοιπόν, όταν τους ανακοίνωσε με στόμφο το «Julia is back!», «Η γνωστή υπέρλαμπρη πλουσία Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού;» ρώτησε με ένα κόμπο στον λαιμό η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Αυτή!».
Να θυμίσουμε ότι το όνομα της Γιούλια σχολιάστηκε πολύ στις τελευταίες βουλευτικές ως εν δυνάμει υποψηφίας στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη Λεμεσό. Η υποψηφιότητα τελικά δεν φτούρησε, αλλά όλοι θυμούνται τις ultraglamorous φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, προκαλώντας οισοφαγική παλινδρόμηση στα ανώτατα δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου. «Το ΑΚΕΛ μπορεί να μην την θέλει, αλλά η Γιούλια ξέρει και άλλο μονοπάτι» ενημέρωσε τις κυρίες η χήρα κι ευθύς τους παρέθεσε όλες τις ανατριχιαστικές πολιτικές λεπτομέρειες.
«Η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Ενωμένου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κύπρου. Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση αλλά από το 1994 ζει στην Κύπρο, έχει διακρίσεις στη διπλωματία και τα οικονομικά, μιλάει άπταιστα οκτώ γλώσσες και στη Λεμεσό είναι γνωστή για την κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση» είπε η Ιουλία και κάθε της λέξη ήταν αλάτι στην πληγή της κόκκινης Κουλλίτσας γι’ αυτό το αστέρι που πέρασε ξυστά από το ΑΚΕΛ, αλλά δεν ακούμπησε.
Το καρέ αφού εξάντλησε τα νέα της βραχονησίδας άνοιξε διάπλατα (sic) ένα παράθυρο στον κόσμο. Η αγορά του αιώνα μονοπώλησε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των κυριών. Πλην όμως ένα κυνικό tweet του Λέοντιου Φιλοθέου, που τους ανάγνωσε η Ιουλία, τις προσγείωσε ανώμαλα: «44 δις για να βλέπει το φλαούνα κανναούρι Vs φλαούνα σταφιδάκι. Elon Musk welcome to the #Cyprus part of your investment».
«Αν δεν υπήρχε το Twitter, το φετινό Πάσχα θα ήταν αφόρητα πληκτικό ομοφώνησε το καρέ. Μπορεί ο Elon Musk να μην σκαμπάζει απ’ αυτά, εμείς όμως θα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη στο Μέσο, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε το σόι της Ελένης Θεοχάρους μπροστά σε μια σούβλα και να διαβάσουμε την επική λεζάντα “Στρατοί οι γιοί μου και τ’ αγγόνια μου και θα σε λευτερώσουν”» υπερθεμάτισε η Ιουλία. «Chapeau, Elon».