ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάμε κοπέλες

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Πώς έμεινε ο Πικάσο στην Ιστορία για τη ροζ και τη γαλάζια του περίοδο; Αντίστοιχα εμβληματική για την Ιουλία ήταν η διπλωματική της περίοδος» μου εξήγησε η ξαδέλφη εξ Αθηνών Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά, κατά την πρόσφατή της επίσκεψη στο νησί. «Το λέγω με κίνδυνο να θεωρηθεί ύβρις και να εξαγριωθεί η έτσι κι αλλιώς εξαγριωμένη –ένεκα Χατζηγιάννη– καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά εδώ μιλάμε για γεγονότα, αγαπητέ».

Η διπλωματική περίοδος της Ιουλίας ανάγεται στα παλαιολιθικά χρόνια, όταν ο Ουίλσον υπηρετούσε ως πρέσβης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ιουλία τότε ήταν νιόπαντρη κι έκανε αναγκαστικά παρέα με τη Lucy, τη Lilly, τη Luna, τη Lou και τ’ άλλα κορίτσια... Ώσπου μια μέρα δεν άντεξε άλλο τη διπλωματική συζυγική πλήξη, τα βρόντηξε κι επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Επάγγελμα; Τη ρώτησε ένας μουστακαλής αστυνομικός στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λευκωσίας. Επάγγελμα γυναίκα, απάντησε θαρρετά η Ιουλία. Αυτές ήταν φεμινιστικές επαναστάσεις, όχι οι σημερινοί ολοφυρμοί στο Facebook. Ας προσέξουν τουλάχιστον να μη σκίσουν κάνα καλσόν» σάρκασε η Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά και κτύπησε ένα τσιπουράκι.

Καθόμασταν σε ένα από τα τραπέζια του κήπου, με τσίπουρα και μεζεδάκια που ετοίμασε η οικοδέσποινα Ρενέ Κυπαρίσσι. Ο γράφων, ως προσκεκλημένος δημοσιογράφος, ένεκα της «σεμνής εορτής για την Hμέρα της Γυναίκας» όπως ανέγραφε η πρόσκληση. «Δύο πράγματα πρέπει να εμπεδώσουμε με τη νέα διακυβέρνηση» ψιθύρισε στην ομήγυρη η Ιουλία. «Πρώτον το γεγονός ότι η ζωή μας δεν βρίσκεται πλέον στα στιβαρά χέρια του Μάριου Πελεκάνου. Και δεύτερον, ότι η καθεστωτική Ρενέ θα διοργανώνει σουαρέ διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία».

Η εμφάνιση της Χορωδίας Οικιακών Βοηθών Αγίου Ανδρέα διέκοψε τις συζητήσεις. Οι αλλοδαπές μοίρασαν ματσικόριδα στις κυρίες κι έπειτα τραγούδησαν με αλέγρα διάθεση: «Πάμε κοπέλες, απόψε πάμε για τρέλες, τ’ αγέρι πρίμα. Πάμε κυράδες σαν τις παλιές φιλενάδες βήμα το βήμα…». Το κέφι απογειώθηκε σε σημείο που ξεθάρρεψε η Ευγενία η Καλαμαρού κι ευχήθηκε «Καλή Παναγιά», σκορπώντας φέιγ βολάν με τη φωτογραφία της Αννίτας. Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στο φαν κλαμπ του Δημήτρη, αλλά το διπλωματικό επεισόδιο αποσοβήθηκε, όταν η Ιουλία ξεκίνησε τη συζήτηση για τις φήμες που έχουν αναστατώσει το Διπλωματικό Σώμα.

«Αν ο Πρόδρομος Προδρόμου διαδεχτεί τον Κυριάκο Κενεβέζο στην πρεσβεία της Αθήνας, τότε θα επιβεβαιωθεί το στερεότυπο ότι ο εχθρός του γελοίου είναι το γελοιωδέστερο» εξεμάνη η Ιουλία. «Τη φήμη για τον διορισμό του δημάρχου Στροβόλου στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο τη διαβάσατε;» έριξε λάδι στη φωτιά η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Τσίπουρα!» αναφώνησαν οι κυρίες, καθώς σε κάτι τέτοιες ακραία σουρεαλιστικές περιπτώσεις το ποτό είναι μια κάποια παρηγοριά.

«Το κορίτσι του μήνα το είδατε;» συνέχισε το μπαράζ ενοχλητικών ερωτήσεων η Κουλλίτσα. «Τουτέστιν;» αναρωτήθηκε το ανυποψίαστο καρέ. «Μα τον φωτεινό μήνα Μάρτιο!» απάντησε η αδίστακτη αριστερή. Και τους έδειξε το ημερολόγιο του 2023, με τη φωτογενή Φωτεινή Τσιρίδου να ντύνει (chic) με τη λαμπερή παρουσία της τον μήνα Μάρτιο. Άλαλα τα χείλη των χαρτοπαικτριών! «Το πακέτο σοσιαλιτέ βουλευτής με φιλάνθρωπα αισθήματα πρέπει να το δούμε ως κόμμα εν όψει του συνεδρίου τον Μάιο» σχολίασε προβληματισμένη η Ευγενία η Καλαμαρού και κατέβασε ένα τσίπουρο.

Μπορεί να ήταν απλώς σύμπτωση, αλλά όταν η χορωδία ερμήνευε σπαρακτικά το «Φθινόπωρο Γυναίκας» της Ευρυδίκης, η κουβέντα γύρισε στην Ελένη Θεοχάρους. Η οποία έγραψε στο Twitter «Έρχεται ο Κκιλιντζίρογλου!» εννοώντας προφανώς τον ανθυποψήφιο του Ερντογάν στις εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Το κακό χιούμορ είναι ένα θέμα. Το εθνικιστικό κακό χιούμορ όμως είναι απείρως θλιβερότερο θέμα» σχολίασε προβληματισμένη η Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά. «Ιδιαιτέρως από μια γυναίκα η οποία θήτευσε και εις τας Ευρώπας» σάρκασε η Ιουλία. «Απόδειξη ότι η ιδιότητα της γυναίκας –μέρα που ’ναι– δεν ξεπλένει τις τάχαμου εξυπνάδες μιας απόμαχης πολιτικού, όταν φλερτάρει ξεδιάντροπα με τη γραφικότητα».

«Μια γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει, μια γυναίκα που αγάπησε πολύ» τραγουδούσαν με πάθος οι αλλοδαπές και οι κυρίες ζήτησαν ένα γύρο τσίπουρα ακόμα. Η συζήτηση άλλωστε περί απόμαχων πολιτικών οδήγησε μοιραία στη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τάσο Τρύφωνος, η οποία αποτέλεσε και τον αποχαιρετισμό στα όπλα. «Ποτέ στο παρελθόν ο επίλογος της Ιστορίας δεν γράφτηκε με τόσο απροκάλυπτο κυνισμό» σχολίασε η Ιουλία. «Αφού φρόντισε να εκλέξει τον εκλεκτό του, έριξε λίγο αλάτι ακόμα στην ανοιχτή πληγή του Αβέρωφ, υποδεικνύοντάς του ότι αν δεν μπορούσε να γίνει Βασιλιάς, έπρεπε να γίνει ο πατέρας του Βασιλιά». «Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς!» αναφώνησε η Καλαμαρού, αφενός επειδή ήταν ντίρλα κι αφετέρου επειδή καταλάβαινε πως τα βάσανα των συναγερμικών είναι πίσω ακόμα.

«Μια γυναίκα μπορεί, τη ζωή σου να αλλάξει μπορεί, μια γυναίκα μπορεί, να χαράξει καινούργια αρχή…» τραγούδησε σόλο μια Βουλγάρα και καταχειροκροτήθηκε. Ήταν η κορύφωση μιας συναισθηματικά φορτισμένης εκδήλωσης, η οποία απογειώθηκε, όταν η οικοδέσποινα ενημέρωσε τις εκλεκτές προσκεκλημένες της για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου. «Επιδίκασε αποζημίωση ύψους 204.000 ευρώ σε γυναίκα από τον πρώην σύζυγό της για 25 χρόνια απλήρωτων οικιακών εργασιών! Όσες δεν τους θάψατε, να θυμάστε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πάμε, κοπέλες!» είπε η Ρενέ κι ένευσε στις κοπελούδες να σερβίρουν τσίπουρα στις ζαλισμένες κυρίες της αστικής Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση