Τα Ιουλιανά
Για το καρέ οτιδήποτε εκτός των ορίων του Δήμου Λευκωσίας θεωρείται ξενιτεμός. Την περασμένη Κυριακή, όμως, υπήρχε ένας καλός (και ιερός) λόγος για να διοργανώσουν την εκδρομή στο μαγευτικό Αρεδιού: το προσκύνημα στο εκκλησάκι της Παναγίας Παντάνασσας. Πρόκειται για ένα μπιζουδάκι θρησκευτικής λατρείας, πιστό αντίγραφο του παρεκκλησιού της Madonna di Vitaleta, το οποίο βρίσκεται στο κτήμα Ριαλά.
Η χήρα Ιουστίνη Παγώνη Ριαλά, γνωστή στην αστική Λευκωσία για τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, γνώρισε τον επίσης χήρο Γεράσιμο Ριαλά στη δύση του βίου του. Αιτία του αειθαλούς έρωτά τους ήταν η κυκλοφορία της βιογραφικής νουβέλας «Όταν μου μιτσοκάμμισε ο Γρίβας», προ δεκαετίας, με την οποία η Ιουστίνη έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο. Ο Γεράσιμος, παλαιός αγωνιστής και προσωπικός φίλος του στρατηγού, συγκλονίστηκε τόσο πολύ από το πόνημα που παραδόθηκε αμαχητί στη συγγραφέα. Ο γάμος τους έγινε στο κτήμα Ριαλά, όπου, μετά από επιθυμία της νύφης, κτίστηκε ένα εκκλησάκι όμοιο με το εμβληματικό παρεκκλήσι του κάμπου της Τοσκάνης.
Η Ιουστίνη αφιέρωσε το εκκλησάκι στην Παναγία Παντάνασσα. Κατάφερε μάλιστα να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό υπερθέαμα, συγκεντρώνοντας σε κείνα τα λίγα τετραγωνικά σπάνιες εικόνες, όπως της Παναγίας Αμπελοκήπισσας, της Παναγίας Βρεφοκομούσας, της Παναγίας Γλυκοκυματούσας, της Παναγίας Λαοδηγήτριας (μεγάλη η χάρη της!), της Παναγίας Ψυχοσώτριας και τόσες άλλες. Έπειτα από την εκλογή της Ξανθής Αγαπημένης Παναγιάς στην Προεδρία του ΔΗΣΥ, ανάρτησε και την Παναγία Συναγερμοκρατούσα και κάλεσε το καρέ της μείζονος πρωτευούσης για προσκύνημα.
«Καλή Παναγιά» ευχήθηκε η Ιουστίνη Παγώνη Ριαλά, καθώς αποκάλυπτε το απαστράπτον εικόνισμα της Αννίτας και οι κυρίες του καρέ έκαναν συγκινημένες τον σταυρό τους. «Τι ζούμε!» ψιθύρισε η Ιουλία ενώ έπινε το τέταρτο σφηνάκι κουμανταρίας ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. «Τώρα πια το παιχνίδι παίζεται αλλιώς» θριαμβολόγησε η Ιουστίνη, η οποία εκτός από την καλλιτεχνία θεωρείται εξπέρ και στα ριάλιτι. «Τουτέστιν;» ρώτησε, εμφανώς ανήσυχη, η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Τουτέστιν, η πολιτική πλέον θα είναι τσάι και συμπάθεια» σάρκασε η Ιουλία και κατέβασε το πέμπτο ποτηράκι κουμανταρία.
«Τουτέστιν;» μουλάρωσε η Κουλλίτσα, η οποία υποφέρει από σύνδρομο άρνησης (πολιτικής) πραγματικότητας. «Τουτέστιν, κοπέλες, το πολιτικό μενού είναι πλέον αρκούντως εύπεπτο ώστε να μην πέφτει βαρύ στο φιλοθεάμον κοινό. Πάρτε για παράδειγμα το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Τι νόστιμο μάθαμε από το πολιτικό ρεπορτάζ; Ότι ο Πρόεδρος ξύπνησε στις 5:30 το πρωί και πήγε στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου αξημέρωτα. Ένεκα δε του γεγονότος ότι είναι πολύ fit, περπατούσε τόσο γρήγορα που έτρεχαν οι άλλοι να τον προλάβουν. Καλή Παναγιά!».
Σε άλλα πολιτικά νέα, το καρέ απασχόλησε μια καταγγελία ειδικού πολιτικού βάρους και ιδιαίτερης πολιτικής ιδιοσυγκρασίας. Πρόκειται για την ανάρτηση της Πραξούλας Αντωνιάδου: «Το είδαμε κι αυτό! Να μας παρακολουθεί drone από τη στιγμή που βγήκα από το καγκέλι να πάρω τους σκύλους περίπατο, μέχρι την επιστροφή μας! Οι βαρόνοι/ισσες αναβαθμίζουν τις μεθόδους παρακολούθησής τους». Μεσολάβησε μια μάλλον αμήχανη σιωπή, προτού η Ιουλία θέσει τα αμείλικτα ερωτήματα: Ποιες υποχθόνιες δυνάμεις παρακολουθούν την Πραξούλα; Η ΚΥΠ, η MI6, η Mossad, η CIA; Τι φταίει για τα κρούσματα μικρομεγαλισμού στη βραχονησίδα; Food for thought.
Λίγο η θεωρία συνωμοσίας, λίγο το αλκοόλ και λίγο ο καθαρός αέρας συνέβαλαν ώστε να επικρατήσει ευφορία στο καρέ. Οι κυρίες, με ανεβασμένη τη διάθεσή τους, ήταν έτοιμες για τη δήλωση της εβδομάδας χωρίς να κινδυνεύουν από πολιτικά εγκεφαλικά. Συγκεκριμένα, είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού: «Εμείς δεν τα ξέρουμε όλα, μπορεί να ξέρουμε επιφανειακά κάποια πράγματα, δεν είμαστε τελείως άσχετοι, με την έννοια ότι έχουμε μια γενική γνώση». Κατά την αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού: «Όταν το είπεν ο Μιχάλης ενήστευκεν σαράντα ημέρες». Κι εξήγησε τι εννοούσε, με ένα γλαφυρό κυβερνητικό παράδειγμα τελευταίας εσοδείας…
«Αν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που αποτελεί την επιτομή του “δεν είμαστε τελείως άσχετοι – έχουμε μια γενική γνώση” αυτός είναι ο υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος βγήκε ολόχαρος στην Κατερίνα Ηλιάδη, ερωτήθηκε τι είναι το Gpt3 και παραδέχτηκε (απτόητος) ότι δεν είχε ιδέα. Πάρτι έγινε στο Twitter! Οι 9 στους 10 φυσικά δεν ξέρουν τι είναι το ρημαδο-Gpt3, αλλά δεν διορίζονται για να φέρουν σε πέρας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ακόμα και αυτής της χώρας, μάνα μου!» ξέσπασε η κόκκινη Κουλλίτσα.
Καθώς η αγνή κυπριακή φύση βυθιζόταν στο μούχρωμα (sic) τριγύρω απλώθηκε μια απέραντη σιγαλιά. Τίποτε δεν φαινόταν ικανό να διαταράξει εκείνη τη γαλήνη. Μόνο η Ιουλία έδειχνε να δυσφορεί… «Δεν αντέχω άλλο οξυγόνο» σκεφτόταν. «Δεν αντέχω τόση γλυκερή πολιτική πραγματικότητα. Πνίγομαι, Παναγιά μου» ψιθύρισε. «Ευτυχώς για εμάς… We always have Elenara» είπε θαρρετά. «Τουτέστιν;» αναρωτήθηκε η ανυποψίαστη λογοτέχνης Ιουστίνη Παγώνη Ριαλά, με αυθεντικό ενδιαφέρον.
«Η Θεοχάρους ως ψυχοσύνθεση μπορεί να είναι ψηλά βουνά, βαθιές χαράδρες, πλην όμως στη συνέντευξή της μας θύμισε τι εστί hardcore πολιτική. “Για να λειτουργήσει κάποιος ως πολιτικό αντίβαρο πρέπει να έχει πολιτικό βάρος”, είπε για τον Συλλούρη. “Μου φαίνεται πως έγινε με εξωσωματική σύλληψη με όρο την συγκάλυψη της πατρότητας”, είπε για τον Γιωργάλλα. “Ακόμη δεν έχει πάρει σάλτο για να πηδήξει τον πήχη” είπε για τον Χριστοδουλίδη». «Chapeau, Ελένη!» ομοφώνησε το καρέ.