ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλλα Κυριακίδου: Περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας

Προειδοποίησε σε συνέντευξη της στους Financial Times πως «ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους»

ΚΥΠΕ

 

«Περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας», ζήτησε με συνέντευξή της στους Financial Times, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποιώντας ότι «ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους» και πως «εάν δεν συγκεντρώσουμε πόρους θα είμαστε πιο αδύναμοι» καθώς «τώρα συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά, η Επίτροπος σημειώνει στους FT ότι «το ζήτημα της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα και άλλες χώρες ήταν στο τραπέζι και πριν από τον Covid-19», ξεκαθαρίζοντας ότι «η κρίση έχει επισημάνει αυτό το πρόβλημα και πρέπει να το εξετάσουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από άλλες χώρες».

Εξήγησε ότι στόχος των Βρυξελλών δεν θα ήταν η «απόλυτη αυτονομία εφοδιασμού», αλλά η «μια πρόταση που θα ενθάρρυνε τη βιομηχανία και την παραγωγή ξανά εντός της ΕΕ».

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι συνομίλησε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) την Παρασκευή και εργάζεται για την άρση των «πραγματικά μη αποδεκτών περιορισμών», σε σχέση με την αποστολή φαρμάκων εντός της ΕΕ. «Έχω στείλει επιστολές στα κράτη μέλη, προτρέποντάς τους να άρουν τους περιορισμούς εξαγωγής τους - 15 επιστολές μέχρι τώρα», είπε. «Ήμασταν πολύ σαφείς μαζί τους ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες επιβολής μας μέσω διαδικασιών παράβασης, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», πρόσθεσε.

Επιπλέον η Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει στους FT ότι υπάρχει ακόμη αναντιστοιχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ των περιορισμένων νομικών εξουσιών της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας και των προσδοκιών των πολιτών από τις Βρυξέλλες. «Έχουμε την ευκαιρία με τη διαδικασία που θα ξεκινήσει με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», είπε. «Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει να είναι ανοιχτή», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Ευρώπη  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η μουσικοθεραπεία δεν ηρεμεί απλώς την ψυχή — μπορεί να βοηθήσει άτομα με διάφορες παθήσεις να αισθανθούν και να λειτουργούν ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ