
Νέα υποχώρηση καταγράφουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την αγορά να οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλεια από την κρίση ρευστότητας στα λεγόμενα «repo» τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το sell off συνεχίστηκε και σήμερα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς έως και 10 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Εκείνες του 30ετούς ομολόγου προσέγγισαν το 4,96%, αφού εκτινάχθηκαν για λίγο πάνω από το 5% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Τα κρατικά ομόλογα έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω των σαρωτικών παγκόσμιων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από τους δασμούς –πλην της Κίνας– μπήκαν σε «παύση» 90 ημερών με φόντο την παγκόσμια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ξεπούλημα αυτής της εβδομάδας τροφοδότησε εικασίες ακόμα και για μαζική έξοδο ξένων επενδυτών από τα κρατικά ομόλογα.
«Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αγορές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην αμερικανική πολιτική», δήλωσε η Κάθι Τζόουνς, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab. «Οι απότομες αλλαγές στη δασμολογική πολιτική προκάλεσαν την ανατροπή των μοχλευμένων συναλλαγών και έστειλαν τους αγοραστές στο περιθώριο», πρόσθεσε.
Η ίδια επισήμανε την απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου ως ένδειξη ότι οι επενδυτές αποσύρονται από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, στρεφόμενοι πιθανότατα στην Ευρώπη, ως περιοχή με σχετική σταθερότητα. Η Τζόουνς εκτίμησε ότι οι πωλήσεις στα αμερικανικά ομόλογα μπορεί να συνεχιστούν και για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι επενδυτές συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες σε γερμανικά ομόλογα για να προστατευθούν από την ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, αφήνοντας τις γερμανικές αποδόσεις σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες μέσα στην εβδομάδα, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 40 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποαπόδοση αμερικανικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά τουλάχιστον από το 1989, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Με πληροφορίες από Bloomberg