ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία Merck/Moderna για εμβόλια κατά του καρκίνου

Οι ειδικοί λένε ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο.

ΚΥΠΕ

Η προσθήκη ενός πειραματικού εμβολίου με βάση το mRNA από τη Moderna Inc και τη Merck & Co μείωσε τον κίνδυνο εξάπλωσης του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος κατά 65%, κατά τη διάρκεια θεραπείας μόνο με ανοσοθεραπεία σε μια δοκιμή στο μέσο του σταδίου, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, ακολουθούν προηγούμενα πολλά υποσχόμενα δεδομένα από τη δοκιμή που δείχνουν ότι το προσαρμοσμένο εμβόλιο mRNA, που χορηγείται σε συνδυασμό με το Keytruda της Merck, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής μελανώματος κατά 44%, σε σύγκριση με το Keytruda μόνο.

Τα ευρήματα προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία mRNA, η οποία έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση εξατομικευμένων εμβολίων που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στον συγκεκριμένο τύπο καρκινικών κυττάρων στους όγκους ενός ασθενούς.

Οι ειδικοί λένε ότι τα εμβόλια mRNA, τα οποία μπορούν να παραχθούν σε μόλις οκτώ εβδομάδες, σε συνδυασμό με φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο.

Η ελπίδα είναι για «ένα εντελώς νέο παράδειγμα θεραπείας στον καρκίνο που θα είναι καλύτερα ανεκτό και μοναδικό στους όγκους μεμονωμένων ασθενών», δήλωσε η Δρ. Jane Healy, στέλεχος που επιβλέπει την ανάπτυξη πρώιμης θεραπείας για τον καρκίνο στη Merck.

Η συνεργασία Merck/Moderna είναι μια από τις πολλές που συνδυάζουν ισχυρά φάρμακα που απελευθερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει καρκίνους με την τεχνολογία εμβολίων mRNA. Ο συνεργάτης εμβολίων COVID της Pfizer, BioNTech SE και η Gritstone Bio Inc ακολουθούν παρόμοιες προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA.

Όλα τα εμβόλια στοχεύουν νεοαντιγόνα, νέες μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο σε όγκους. Η στόχευση σε αυτές τις μοναδικές πρωτεΐνες επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τον υγιή ιστό άθικτο.

Το στοίχημα είναι να καθοριστεί ποια από τις πολλές μεταλλάξεις οδηγεί τον καρκίνο. Για να επιτευχθεί αυτό, οι όγκοι αφαιρούνται και η γενετική τους σύνθεση χαρτογραφείται χρησιμοποιώντας αλληλουχία DNA επόμενης γενιάς.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν ποιες μεταλλάξεις θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί στόχοι. Αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός εξατομικευμένου εμβολίου που στοχεύει μόνο μεταλλάξεις στον όγκο του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν μια ανοσοθεραπεία όπως το Keytruda ή το Tecentriq της Roche, που εμποδίζουν έναν μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο καρκίνος για να ''κρυφτεί'' από το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ