ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ: Δημιουργεί παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής υγείας

Με βάση το πιστοποιητικό ΕΕ

ΚΥΠΕ

Τη διαχείριση του συστήματος για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου παγκόσμιου συστήματος αναλαμβάνει αυτόν τον μήνα, με ορίζοντα αρχικής εφαρμογής την 1η Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσαν η ΕΕ και ο ΠΟΥ από τη Γενεύη σε συνάντηση της Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδου και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης που θα αναπτύξει ο ΠΟΥ θα αποτελεί το πρώτο κομμάτι του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ (Global Digital Health Certification Network - GDHCN), και θα αποτελεί εργαλείο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, όπως για παράδειγμα στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Σε δήλωσή του ο Δρ. Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σημείωσε πως στόχος της πρωτοβουλίας, που χτίζει στο προηγούμενο του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ, είναι «να προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ πρόσβαση σε ένα εργαλείο ψηφιακής υγείας ανοικτού κώδικα, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής».

Από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό «αποτέλεσε βασικό εργαλείο για ασφαλή ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19» και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον ΠΟΥ «αναβαθμίζει σε κλίμακα την καινοτομία στον τομέα της ψηφιακής υγείας στην ΕΕ ώστε να παρέχουμε ασφαλή κινητικότητα σε όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών της. Το γεγονός πως η δημιουργία του βασίστηκε σε τεχνολογίες και πρότυπα ανοικτού κώδικα επέτρεψε και σε χώρες εκτός της ΕΕ να εκδίδουν πιστοποιητικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού της ΕΕ.

Ήδη, αναφέρεται, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τις περιφέρειες του έχει δημιουργήσει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για αυτά τα πιστοποιητικά. Τώρα, μέσω της συνεργασίας της ΕΕ, ο ΠΟΥ θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο πιστοποίησης ψηφιακής υγείας, μέσω της θέσπισης προτύπων και την επικύρωση των ψηφιακών υπογραφών για την πρόληψη της απάτης.

Μέσω αυτής της διαδικασίας ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε κανένα υποκείμενο προσωπικό δεδομένο, καθώς τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κυβερνήσεων. Η συνεργασία ΕΕ - ΠΟΥ θα προωθήσει την ανάπτυξη των τεχνικών δυνατοτήτων του συστήματος του ΠΟΥ ώστε σταδιακά να μπορεί να καλύπτει περισσότερες χρήσεις, όπως για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ή Προφύλαξης.

Στόχος των δύο οργανισμών, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα είναι να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν πιο ευρεία εφαρμογή των συστημάτων αυτών παγκοσμίως, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και ισότιμες ευκαιρίες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ