ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ομπρέλα, γυαλιά και καπέλο στον ήλιο

Η χάραξη μιας ισορροπημένης και ασφαλούς σχέσης των ανθρώπων με τον φωτεινό πλανήτη είναι αρκετά σύνθετη

THE NEW YORK TIMES

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ένα γιγαντιαίο νέφος αερίου κατέρρευσε υπό τη βαρύτητά του, σχηματίζοντας αυτό που σήμερα αποκαλούμε «ήλιο». 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που οι προγονοί μας ύψωσαν το βλέμμα τους στον ουρανό, η πυρακτωμένη σφαίρα πλάσματος που αντίκρισαν αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και γοητείας. Ο ήλιος λατρεύτηκε ως θεός, με μεγαλοπρεπείς ναούς, ποιήματα και εορτές να δημιουργούνται στο όνομά του ανά τους αιώνες.

Ο ήλιος είναι, όμως, κάτι περίπλοκο. «Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των τόνων του δέρματος οφείλουν να περιορίζουν τη διάρκεια έκθεσής τους στον ήλιο, ιδίως μεταξύ των πρωινών και απογευματινών ωρών», συστήνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η χάραξη μιας ισορροπημένης σχέσης με τον ήλιο μοιάζει σύνθετη. Η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα βάθη της απελπισίας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου. Από την άλλη, βέβαια, η υπερβολική έκθεση ξηραίνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την να μοιάζει με χαρτί γκοφρέ. Είναι δυνατό να μαυρίσει κάποιος με ασφάλεια; «Οχι», δηλώνει η δρ Μαρίσα Κρισίτο, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Λαγκόουν της Νέας Υόρκης. Ηλιακές κηλίδες, αποχρωματισμός του δέρματος, πρώιμα σημάδια γήρανσης και καρκίνος του δέρματος είναι κάποιες από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο μπορεί να επιφέρει η έκθεση στον ήλιο.

Αρκετοί επαναπαύονται χάρη στην καθημερινή χρήση αντηλιακού. Πιστεύουν ότι ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αρκεί για να τους προστατεύσει. «Οι υψηλοί δείκτες προστασίας δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», αναφέρει η δρ Σερίν Ιντρις, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Πολλοί βάζουν αντηλιακό νωρίς το πρωί, αλλά κάτι τέτοιο δεν προσφέρει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε. Προκειμένου να έχει ουσιαστική ισχύ, η εφαρμογή αντηλιακού θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου ανά δύο ώρες και σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Παίζοντας κρυφτό με τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση βλάπτει την υγεία του δέρματος και το αντηλιακό δεν αρκεί για την προστασία του. Ωστόσο, η ελλιπής έκθεση μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε απελπισία, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση βιταμίνης D και τη ρύθμιση του ύπνου. [Jamie Lee Taete/The New York Times]

Το αντηλιακό αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι του παζλ, σύμφωνα με τη δρα Κρισίτο, η οποία συνιστά τον συνδυασμό του αντηλιακού με καπέλο ή ρούχα με δείκτη UPF, καθώς και την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία είναι υψηλή.

Η δρ Ιντρις ανέφερε πως η ίδια εμπλουτίζει τις μεθόδους προστασίας της με προστατευτικά UPF και UV που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και τον λαιμό της. «Προσπαθώ να το κάνω κομψό», ανέφερε.

Καρκίνος του δέρματος

Οσον αφορά θεωρίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποδίδουν την ευθύνη για τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου στα συστατικά των σύγχρονων προϊόντων και όχι στον ήλιο, η δρ Κρισίτο απαντά κατηγορηματικά. «Το 1700 μ.Χ., το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν 30 με 40 έτη. Η μέση ηλικία για τη διάγνωση του μελανώματος είναι τα 65 έτη», δήλωσε η ίδια. Αν οι άνθρωποι νοσούσαν λιγότερο από καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν, αυτό ήταν επειδή δεν ζούσαν αρκετά για να τον αναπτύξουν.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αγαπημένοι μας αρχίζουν να σχεδιάζουν δραστηριότητες που προϋποθέτουν την έκθεση του ευαίσθητου, εύθραυστου σώματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία, ίσως είναι καλύτερα να απολαμβάνουμε τον ήλιο από απόσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ