ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιοριστικές πεποιθήσεις και η αναχαίτισή τους

Οι πεποιθήσεις είναι ερμηνείες ή παρερμηνείες που δίνουμε από την παιδική ηλικία σε γεγονότα και βιώματα, τις οποίες αναγάγουμε σε κανόνες, με αποτέλεσμα να καθορίζουν την οπτική μας.

Ιωάννα Ξανθούλη*

Αναρωτηθήκαμε ποτέ πόσο ευχαριστημένοι είμαστε με τα επιτεύγματά μας; Υπάρχει κάτι που λαχταρούμε, αλλά δεν το τολμήσαμε ακόμη; Εάν ναι, για ποιο λόγο; Τι μας εμποδίζει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας; Αρκετοί από εμάς έχουμε επίγνωση του τι χρειάζεται να πετύχουμε για να αποκτήσουμε πληρότητα. Παρ’ όλα αυτά δεν το επιχειρούμε. Νιώθουμε μικροί να φτιάξουμε τη μεγάλη εικόνα μας. Σκέψεις όπως «είναι πολύ δύσκολο», «φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω», «δεν έχω τις δεξιότητες που απαιτούνται», σαμποτάρουν τις επιθυμίες μας τόσο που να ντρεπόμαστε να τις παραδεχθούμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για πεποιθήσεις που ανακόπτουν την προσωπική μας εξέλιξη.

Τι είναι οι πεποιθήσεις; Οι πεποιθήσεις είναι ερμηνείες ή παρερμηνείες που δίνουμε από την παιδική ηλικία σε γεγονότα και βιώματα, τις οποίες αναγάγουμε σε κανόνες, με αποτέλεσμα να καθορίζουν την οπτική μας. Χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και τη βεβαιότητα ότι είναι σωστές, έστω και αν αυτό απέχει αρκετές φορές από την πραγματικότητα. Ευρύτερα γνωστές ως τα πιστεύω μας, αποτελούν τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της σκέψης και κατ‘ επέκταση της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε τις πεποιθήσεις μας, πόσο μάλλον τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν στο πώς εκλαμβάνουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Κι ενώ δεν είμαστε οι πεποιθήσεις μας, σταδιακά γινόμαστε οι πεποιθήσεις μας! Κάποιες από αυτές είναι φανερές και τις αντιλαμβανόμαστε, ενώ άλλες υποβόσκουσες, τις οποίες αγνοούμε. Με κριτήριο την επιρροή που ασκούν διακρίνονται σε ενδυναμωτικές και περιοριστικές. Οι ενδυναμωτικές, όπως προκύπτει από την ονομασία τους, ενδυναμώνουν και παρακινούν σε δράση. Αντίθετα, οι περιοριστικές περιορίζουν και αποδυναμώνουν, με αποτέλεσμα να μας απομακρύνουν από στόχους και επιθυμίες. Πώς απαντούμε στις τρικλοποδιές που μας βάζουν; Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε την ύπαρξη μίας περιοριστικής πεποίθησης και να την προσδιορίσουμε. Αν δεν μας επηρεάζει αρνητικά, δε χρειάζεται να πάρουμε κάποια μέτρα. Αν όμως έχει αρνητικό αντίκτυπο και μας κρατά πίσω, τότε θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Με ποιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε;

Σε πρώτο στάδιο την αποδυναμώνουμε με συγκεκριμένες τεχνικές COACHING ή NLP (νευρογλωσσικού προγραμματισμού), για παράδειγμα υποβολή ερωτήσεων που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της. Όσο πιο πολύ αμφισβητούμε κάτι, τόσο παύουμε να το πιστεύουμε. Αφού την αποδυναμώσουμε, την αντικαθιστούμε με μία αντίθετη ενδυναμωτική πεποίθηση που εξυπηρετεί τη δική μας περίπτωση, όπως «αν το θέλω πολύ, θα το πετύχω», «με μεγαλύτερη προσπάθεια θα τα καταφέρω», «μπορώ να αποκτήσω τις δεξιότητες που χρειάζονται». Δεν αρκεί βέβαια να υιοθετήσουμε μία αντίθετη πεποίθηση. Χρειάζεται να την τροφοδοτούμε συνεχώς με ενέργειες, καθώς αυτό ενισχύει την καθιέρωση της και την αυτοπεποίθησή μας. Με την τεχνική αυτή, η νέα πεποίθηση καταργεί την παλιά και ανοίγει το δρόμο στη δράση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι, όσο και αν μας περιορίζει μία πεποίθηση, η δική μας δύναμη είναι απεριόριστη. Ότι όσο και αν μας καθηλώνει, υπάρχουν στη διάθεσή μας μηχανισμοί και τεχνικές για να την αποβάλουμε. Αν προσθέσουμε σε αυτά και ένα ισχυρό κίνητρο, το ανεκπλήρωτο όνειρο, τότε χωρίς αμφιβολία μπορούμε να την αναχαιτίσουμε, για να πορευθούμε απερίσπαστα και αδιάλειπτα προς την επίτευξη του στόχου μας.

*Master Life Coach, Parent Coach, Accredited Practitioner Coach από τον IAPC&M (International Authority for Professional Coaching and Mentoring), μέλος της ICF Κύπρου και ICM (Inspirational Coaching and Mentoring) Ελλάδας
www.joannaxanthouli.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X