Kathimerini.gr
Οι άνδρες συχνά υπερηφανεύονται ότι είναι καλοί στην επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από τη συναισθηματική τους κατάσταση.
«Πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να τα εκφράσουν με λέξεις. Έτσι, χρειάζονται βοήθεια για να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους», παρατηρεί η δρ Stephanie Collier, εκπαιδευτική διευθύντρια στο Τμήμα Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ McLean Hospital.
Σε αυτό το σημείο, το να εμπιστευθούν έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή μπορεί να τους βοηθήσει. «Μερικές φορές, η συζήτηση για ένα πρόβλημα με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου είναι χρήσιμη, αλλά κάποιες άλλες είναι καλύτερα να μιλάς με κάποιον εκτός του κύκλου σου, με τον οποίο μπορείς να αισθανθείς πιο χαλαρός και ανοιχτός στο να μοιραστείς, χωρίς να ανησυχείς μήπως αισθανθείς ότι σε κρίνει», λέει η δρ Collier.
Πότε χρειάζεστε βοήθεια
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι συχνότερες αιτίες που οι άνδρες αναζητούν βοήθεια από επαγγελματία. Τα συναισθήματα αυτά συχνά προκαλούνται από πένθος, όπως ο θάνατος της συζύγου, ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειάς τους. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν παρόμοιες αντιδράσεις είναι τα προβλήματα υγείας, το οικονομικό άγχος ή η απώλεια της ανεξαρτησίας (όπως το να μην είναι κάποιος πλέον σε θέση να οδηγεί).
Επιπρόσθετα στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης λύπης και της έλλειψης ενέργειας, οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί επίσης να υιοθετήσουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως κατάχρηση αλκοόλ ή οπιοειδών. Μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην κοινωνική τους ζωή, όπως προβλήματα στις σχέσεις ή απόσυρση από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ευερεθιστότητα, αϋπνία και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
«Παρόλο που οι άνδρες μπορεί να παρατηρούν αυτές τις αλλαγές, ενδέχεται να μην αντιλαμβάνονται τη “ρίζα” τους ή, αν την αντιλαμβάνονται, να μην ξέρουν τι να κάνουν», λέει η δρ Collier. «Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να εντοπίσει την πηγή των προβλημάτων σας και στη συνέχεια να χαράξει μια στρατηγική για την επίλυσή τους».
Πώς να βρείτε ψυχοθεραπευτή
Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό για την κατάσταση που βιώνετε, τα συναισθήματά σας και τα συμπτώματα. «Αυτός θα πρέπει να μπορεί να σας κατευθύνει σε έναν ψυχοθεραπευτή που θα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σας», λέει η δρ Collier. «Επίσης διατίθενται πηγές στο Διαδίκτυο». Υπάρχουν πολλά είδη επαγγελματιών που προσφέρουν ψυχοθεραπεία (τόσο με προσωπική συνάντηση όσο και διαδικτυακά). Έχουν διάφορες προσεγγίσεις, ανάλογα με την εκπαίδευση που έχουν λάβει και τους τομείς εμπειρίας τους. Για παράδειγμα:
Ψυχίατρος. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός με πτυχίο Ιατρικής, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και να βοηθήσει σε καταστάσεις που συχνά απαιτούν φαρμακευτική θεραπεία, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.
Ψυχολόγος. Αυτός ο επαγγελματίας στις ΗΠΑ διαθέτει διδακτορικό στη θεωρητική ή κλινική ψυχολογία. Στις περισσότερες πολιτείες, οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Αξιολογούν και αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο φάσμα συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών.
Σύμβουλος. Ο σύμβουλος εστιάζει στα προβλήματα της καθημερινής ζωής, όπως το στρες και το άγχος, τα προβλήματα στις σχέσεις και η ήπια κατάθλιψη. Ένας αναγνωρισμένος επαγγελματίας σύμβουλος (LPC) έχει ολοκληρώσει ένα πιστοποιημένο προπτυχιακό πρόγραμμα συν 2.000 ώρες επιτηρούμενης εμπειρίας στην ψυχοθεραπεία.
Κοινωνικός λειτουργός. Ο κοινωνικός λειτουργός στις ΗΠΑ έχει παρόμοια εκπαίδευση και κατάρτιση με έναν επαγγελματία σύμβουλο. Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί εστιάζουν στα ζητήματα ψυχικής υγείας, αντιμετωπίζοντας εθισμούς, συνδέοντας τους πελάτες με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και βοηθώντας με τις παραπομπές σε άλλους επαγγελματίες, εάν χρειάζεται. Ανάλογα με την πολιτεία, μπορεί να έχουν διαφορετικά διαπιστευτήρια, όπως LCSW (αδειοδοτημένος κλινικός κοινωνικός λειτουργός), LICSW (αδειοδοτημένος ανεξάρτητος κλινικός κοινωνικός λειτουργός) και LSW (αδειοδοτημένος κοινωνικός λειτουργός).
Στην αρχή οι επισκέψεις είναι κατά κανόνα εβδομαδιαίες. Ανάλογα με την ανταπόκρισή σας, μπορεί να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο συχνές. «Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συνεδριών και την επιτυχημένη τους έκβαση, μπορείτε να επανέρχεστε για περιοδικούς ελέγχους», λέει η δρ Collier. «Αν όμως τα πάτε καλά, μπορεί να μη χρειαστεί να εμπλακείτε σε μακροχρόνια ψυχοθεραπεία».
Ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε σε έναν πιθανό ψυχοθεραπευτή
Η καλή αλληλεπίδραση με έναν ψυχοθεραπευτή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες είναι βασική για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπευτική σχέση. ∆είτε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε όταν σκέφτεστε να συνεργαστείτε με έναν ψυχοθεραπευτή:
• Τι εκπαίδευση έχετε λάβει;
• Τι πιστοποιήσεις ή πτυχία έχετε;
• Πόσο καιρό εργάζεστε σε αυτόν τον τομέα;
• Ποια είδη θεραπείας χρησιμοποιείτε;
• Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων;
• Πώς λειτουργεί η θεραπεία;
• Τι πιθανότητες υπάρχουν να επιτύχει η θεραπεία;
• Πόσο σύντομα θα αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα;
• Πώς θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μου;
• Τι πρέπει να κάνω αν δεν αισθανθώ καλύτερα με την ψυχοθεραπεία;