
Kathimerini.gr
Ενα μέχρι πρότινος αθέατο μοριακό νέφος, που θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο σχηματισμού των άστρων και των πλανητών, εντοπίστηκε απρόσμενα κοντά στη Γη.
Το νέφος αερίων που ονομάστηκε «Ηώς» (Eos, η θεότητα της αυγής, στην ελληνική μυθολογία), αν ήταν ορατό με γυμνό μάτι, θα φαινόταν πελώριο, καθώς έχει μέγεθος ανάλογο με 40 Σελήνες και βάρος περίπου 3.400 φορές τη μάζα του Ηλιου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, στο περιοδικό Nature Astronomy.
«Στην αστρονομία, το να βλέπεις κάτι μέχρι πρότινος αθέατο, σημαίνει συνήθως πως παρατηρείς το σύμπαν με μεγαλύτερη εμβρίθεια και πιο ευαίσθητα τηλεσκόπια – ανιχνεύοντας αυτούς τους μικρότερους πλανήτες … αυτούς τους πιο μακρινούς γαλαξίες», δήλωσε ο Τόμας Χάγουορθ, συνεπικεφαλής της μελέτης, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
«Αυτό το πράγμα είναι σχετικά κοντά στην κοσμική μας αυλή, και το είχαμε χάσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα μοριακά νέφη, αποκαλούμενα και «αστρικά εκκολαπτήρια», αποτελούνται από αέρια και σκόνη, από τα οποία μπορούν να σχηματιστούν μόρια υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα. Οι πυκνές συσσωρεύσεις μέσα σε αυτά τα νέφη μπορούν να καταρρεύσουν, σχηματίζοντας νεαρά αστέρια.
Οι επιστήμονες συνήθως εντοπίζουν ένα μοριακό νέφος με τη χρήση ραδιο-υπέρυθρων παρατηρήσεων που μπορούν να ανιχνεύσουν το χημικό αποτύπωμα του μονοξειδίου του άνθρακα, εξηγεί ο Χάγουορθ.
Glowing in the Dark• Closest Star-Birthing Cloud Challenges Cosmic Norms. A vast molecular cloud, long invisible, is discovered near solar system. A Rutgers-led cosmic recon team has detected Eos, a colossal molecular hydrogen cloud 300 light-years from Sol, lurking on the Local… pic.twitter.com/LKrJDyuWaZ
— Nirmata (@En_formare) April 28, 2025
«Συνήθως ψάχνουμε για μονοξείδιο του άνθρακα, μόνο ένα άτομο άνθρακα και ένα άτομο οξυγόνου, και αυτό εκπέμπει φως πολύ εύκολα σε μήκη κύματος που μπορούμε να ανιχνεύσουμε. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι φωτεινό και έχουμε πολλές εγκαταστάσεις που μπορούν να το εντοπίσουν», προσθέτει.
Ωστόσο, το μοριακό νέφος «Ηώς», παρότι το πλησιέστερο στη Γη, διέφευγε της προσοχής των επιστημόνων, διότι δεν περιλαμβάνει επαρκείς σωρεύσεις μονοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς δεν εξέπεμπε το χαρακτηριστικό αποτύπωμα που ανιχνεύεται από τις συμβατικές προσεγγίσεις.
Οπως λένε οι επιστήμονες, το «κλειδί» για το εκπληκτικό αυτό εύρημα ήταν η
αναζήτηση υπεριώδους φωτός που εκπέμπεται από το υδρογόνο στο νέφος.
«Ο μόνος λόγος που καταφέραμε να το εντοπίσουμε σε αυτή την περίπτωση είναι επειδή μπορέσαμε να το δούμε με διαφορετικό χρώμα φωτός», πρόσθεσε ο Χάγουορθ.