ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίδοτα στη μοναξιά των εορτών

Απλά βήματα για τη διαχείριση του αρνητικού συναισθήματος

Kathimerini.gr

KAΘΡΙΝ ΠΙΡΣΟΝ / THE NEW YORK TIMES

Οι γιορτές συνήθως σηματοδοτούν μία περίοδο χαράς και συντροφικότητας. Σε πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, προκαλούν αισθήματα έντονης μοναξιάς. Δεν υπάρχει σαφής στατιστική εικόνα σχετικά με τον αριθμό εκείνων που νιώθουν πολύ έντονα την έλλειψη σύνδεσης με τους γύρω τους τέτοιες ημέρες. Μελέτη που εκπονήθηκε το 2017 έδειξε ότι το 31% των ενηλίκων Αμερικανών ένιωθε μοναξιά την εορταστική περίοδο. Οι χρονιές της πανδημίας ενίσχυσαν τα αρνητικά συναισθήματα, αυξάνοντας παγκοσμίως τη μοναξιά, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της κοινωνικής επαφής που επιθυμεί να έχει κάποιος και αυτής που πραγματικά έχει.

«Η μοναξιά και η μοναχικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα», εξηγεί ο Κόρι Φλόιντ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και συγγραφέας του βιβλίου «Η θεραπεία της μοναξιάς». «Η μοναξιά είναι υποκειμενικό συναίσθημα. Μπορεί την εορταστική περίοδο να περιβάλλεσαι από φίλους και συγγενείς και παρ’ όλα αυτά να νιώθεις εντελώς απομονωμένος. Μπορεί, πάλι, να είσαι εντελώς μόνος και να είσαι γαλήνιος», εξηγεί. Το αίσθημα της μοναξιάς είναι και ένα εσωτερικό σήμα κινδύνου που μας «καλεί» να ικανοποιήσουμε το βασικό μας ένστικτο για ανθρώπινη σύνδεση. Οι βραχείες περίοδοι μοναξιάς είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό, ακριβώς όπως όταν είμαστε πεινασμένοι ή διψασμένοι.

Είτε είστε μακριά από τους αγαπημένους σας, είτε μαζί τους αλλά νιώθετε απομονωμένοι, υπάρχουν τρόποι αυτοβοήθειας.

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αμβλύνετε το αρνητικό συναίσθημα.

Προσφέρετε εθελοντική εργασία, δραστηριότητα που αποδεδειγμένα αποτρέπει το στρες και τη θλίψη, ενώ ενισχύει το αίσθημα της ομαδικότητας. Ο δρ Φλόιντ εξηγεί: «Η μοναξιά προκαλεί εσωστρέφεια, ενώ ο εθελοντισμός εξωστρέφεια και επικεντρώνει τη σκέψη στο γεγονός ότι βοηθούμε κάποιους άλλους».

Ενας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά σας είναι να φέρετε στην επιφάνεια τη δημιουργικότητά σας, υπογραμμίζει η δρ Ζουλιέν Χολτ-Λούνσταντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Η δημιουργικότητα μπορεί να βρει πολλές εκφράσεις. Μπορείτε να ζωγραφίσετε, να γράψετε, ή να παίξετε ένα μουσικό όργανο. Ταυτόχρονα σας δίνει την ευκαιρία να βρεθείτε με ανθρώπους που έχουν τα ίδια χόμπι.

Επίσης, προκειμένου να περιορίσετε τα αρνητικά συναισθήματα των γιορτών αποφύγετε να φαντασιώνεστε ότι η εορταστική περίοδος είναι μαγική με ουσιαστική σύνδεση με τους αγαπημένους σας. Μπορείτε να αναδιαμορφώσετε τις προσδοκίες και την οπτική σας. Αν βρίσκεστε σε μία μικρή οικογενειακή συνάθροιση, απολαύστε αυτούς που είναι παρόντες και μη στενοχωριέστε για τους απόντες. Ενα, εξίσου, ισχυρό αντίδοτο για τη μοναξιά είναι η ευγνωμοσύνη διότι, όπως εξηγεί η δρ Χολτ-Λούνσταντ, μας βοηθάει να εστιάσουμε σε όσα έχουμε και όχι σε εκείνα που μας λείπουν. Γράψτε σε ένα χαρτί για ποιους λόγους είστε ευγνώμονες και πείτε σε όποιον θέλετε πόσο τον εκτιμάτε. «Πείτε στους ανθρώπους σας πόσο μεγάλη σημασία έχουν για εσάς», καταλήγει η καθηγήτρια.

Αντίδοτα στη μοναξιά των εορτών-1«Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μία περίοδος που σκεφτόμαστε για τις σχέσεις που έχουν χαθεί, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που απεβίωσε ή κάποιον συγγενή που απομακρύνθηκε. Μην αρνείστε τα συναισθήματά σας», τονίζουν οι ειδικοί. [SHUTTERSTOCK]

Νέες εμπειρίες

Αν είστε μόνος περισσότερο από όσο θα επιθυμούσατε, προσπαθήστε να γεμίσετε τον χρόνο σας με κάτι ευχάριστο, προτείνει ο δρ Φλόιντ. Κάντε έναν περίπατο υπό το σεληνόφως, χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου, φτιάξτε το αγαπημένο σας γλυκό και απολαύστε το. «Μετατρέψτε τη μοναξιά σας σε κάτι θετικό». Πάρτε βαθιές ανάσες και ευχαριστηθείτε τις νέες σας εμπειρίες.

Ενα από τα πιο δύσκολα της εορταστικής περιόδου όταν νιώθετε μοναξιά είναι η –λανθασμένη– αντίληψη πως είστε ο μοναδικός που αισθάνεται έτσι. Ολοι οι ειδικοί θεωρούν ότι θα σας βοηθήσει εάν κατανοήσετε ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Οι γιορτές είναι μία περίοδος που σκεφτόμαστε για τις σχέσεις που έχουν χαθεί, ένα αγαπημένο πρόσωπο που απεβίωσε ή κάποιον συγγενή που απομακρύνθηκε. Μην αρνείστε τα συναισθήματά σας», τονίζει ο δρ Φλόιντ. Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει τη νοσταλγία, την απώλεια, ακόμα και τη μοναξιά, αντί να αισθανόμαστε ντροπή για τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ