ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν όρια στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

«Η Κύπρος είναι ένα σταθερό, αξιόπιστο ασφαλές λιμάνι για τους εταίρους της στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ σε περιόδους κρίσεων»

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν όρια στο πού μπορούν να φθάσουν οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία στο 3ο Capital Link Cyprus Business Forum, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ βρίσκονται σε άνθιση. Η Κύπρος, τόνισε, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι σταθερός, αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ, καθώς και για τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη δύσκολη αλλά πολύ υποσχόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, η Κύπρος είναι ένα σταθερό, αξιόπιστο ασφαλές λιμάνι για τους εταίρους της στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ σε περιόδους κρίσεων, είπε.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της γεωστρατηγικής σημασίας της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και ευκαιρία επειδή πιστεύουμε σε μια πολύ διαφορετική εκδοχή της περιοχής μας από αυτήν σήμερα, μιας περιοχής σε αναταραχή. Εναπόκειται σε εμάς να τη μετατρέψουμε και η οικονομική συνεργασία είναι κλειδί για ευκαιρίες και ευημερία. Αυτό είναι το όραμα μας, το όραμα των φίλων μας στην περιοχή. Αυτό είναι ένα όραμα που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησής του είχε ένα ξεκάθαρο όραμα για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, «ένα όραμα ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες», είπε και σημείωσε την κοινή κατανόηση του κρίσιμου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή, πάντα μέσω της συνεργασίας.

Οι διμερείς δεσμοί σήμερα, είπε, «βρίσκονται σε μια καμπή που μπορούν να αξιοποιηθούν για αξιοσημείωτα επιτεύγματα και για τις δύο χώρες μας. Έχουμε εμβαθύνει τη στρατηγική μας συνεργασία, καλύπτοντας κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η εκπαίδευση και άλλα».

Ο Στρατηγικός Διάλογος, πρόσθεσε, έχει εδραιώσει όχι μόνο τη διαρκή εταιρική μας σχέση, αλλά και το κοινό μας όραμα για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

«Αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της μακροχρόνιας συνεργασίας και είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», σημείωσε.

Μάλιστα, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ήταν κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ που υπήρξε ξεκάθαρο όραμα, από πλευράς των ΗΠΑ, για το τι μπορεί να πετύχει αυτή η συνεργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ, μπορούμε να φτάσουμε σε πρωτοφανή, νέα ιστορικά ορόσημα στις σχέσεις μας. Πιστεύω πραγματικά ότι όταν πρόκειται για σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, δεν υπάρχουν όρια», προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής των διατλαντικών σχέσεων.

Η σταθερότητα, είπε ο Πρόεδρος, δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας.

«Είναι το θεμέλιο της βιώσιμης ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Η Κύπρος, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ηπείρων, όχι μόνο ακολουθεί αυτές τις δυναμικές, αλλά τις αξιοποιεί. Αυτό ακριβώς την καθιστά έναν τόσο συναρπαστικό κόμβο για επιχειρήσεις και επενδύσεις σήμερα», τόνισε.

Μέσω της υπεύθυνης διακυβέρνησης, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας του λαού μας, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα και σιγουριά ότι γυρίσαμε σελίδα, είπε.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι ο τουρισμός πέτυχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων το 2024, προσθέτοντας ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες επεκτείνονται και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καινοτομία και η τεχνολογία. Την τελευταία δεκαετία, είπε, οι τομείς τεχνολογίας και fintech της Κύπρου έχουν επεκταθεί με εξαιρετικό ρυθμό, αντιπροσωπεύοντας πλέον πάνω από το 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά την ενέργεια, είπε ότι μια άλλη σημαντική ευκαιρία βρίσκεται στο φυσικό αέριο της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η Κύπρος, είπε, μαζί με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στοχεύουν στη δημιουργία του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά φυσικού αερίου και τελικά υδρογόνου και πράσινης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος προωθεί τις ενέργειές της για εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μέσω της ανάπτυξης του τερματικού σταθμού LNG, με σχέδια για επαναεριοποίηση LNG για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενεργειακές υποδομές και να συμβάλει στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση, επεσήμανε.

Αυτές οι εξελίξεις, πρόσθεσε, σε συνδυασμό με την έντονη ώθηση της Κύπρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση, αποτελούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδυτές και εταιρείες ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες αγορές ενέργειας και τα έργα υποδομής στην περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στη ναυτιλία, λέγοντας ότι συνεισφέρει περίπου 7% στο ΑΕΠ και περιλαμβάνει πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες επιδεικνύουν ήδη ισχυρή εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της κυπριακής αγοράς. «Χτίζοντας σε αυτό το γερό θεμέλιο, δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε αυτούς τους επενδυτικούς δεσμούς τα επόμενα χρόνια», είπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Εντατικότερα μέτρα για επιστροφές των αιτητών ασύλου που απορρίπτονται προτείνει η Κομισιόν – Αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ