ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κληρονομιά για όλους: Το ισπανικό σχέδιο που θα δίνει 20.000 ευρώ σε κάθε 18άρη

Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι να εγγυηθεί την «ισότητα των ευκαιριών», ανεξάρτητα από το οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο του κάθε νέου

Money Review

Μία «καθολική κληρονομιά», στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι νέοι που ζουν στην Ισπανία θα παίρνουν 20.000 ευρώ αφότου κλείσουν τα 18, προτείνει η υπουργός Εργασίας της χώρας, Yolanda Diaz, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες. Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι να εγγυηθεί την «ισότητα των ευκαιριών», ανεξάρτητα από το οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο του κάθε νέου.

Η Diaz και το κόμμα της, το Sumar, ανακοίνωσαν την πρόταση εν όψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου. Όπως υπολογίζουν, το σχέδιο θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι νέοι θα λαμβάνουν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σπουδάσουν ή να ανοίξουν κάποια επιχείρηση, από τα 18 έως τα 23 τους χρόνια, όπως σημειώνει ο Guardian. «Έχει να κάνει με το να αφήνουμε τους νέους να έχουν ένα μέλλον και να τους δίνουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ανοίξουν μια επιχείρηση, χωρίς να χρειάζεται να στηριχθούν στο επίθετό τους ή στην οικογένειά τους», σημείωσε η Diaz.

Όπως εξήγησε, η «καθολική κληρονομιά» θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή τους και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση όσων κερδίζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κόμματος, το μέτρο θα έχει κόστος ίσο με το 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Η υπουργός, που μεγάλωσε σε μια οικογένεια αριστερών, έχει πει ότι δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να γίνει επιθεωρητής εργασίας γιατί δεν είχε τα χρήματα για να περάσει πέντε χρόνια σπουδάζοντας. «Δεν είμαι επιθεωρητής εργασίας γιατί είμαι η κόρη γονιών της εργατικής τάξης και δεν μπορούσα ποτέ να επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα αναδιανεμητικό μέτρο που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν ένα μέλλον, ανεξάρτητα από το επίθετό τους», τόνισε.

Πάντως, η πρόταση της Diaz έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπουργό Οικονομίας Nadia Calvino να αμφισβητεί ότι θα δούλευε στην πράξη. «Όποιος προτείνει να δίνονται επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς κάποιου είδους περιορισμούς στο επίπεδο των εισοδημάτων ή κάποιους στόχους, πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν, γιατί τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», είπε.

Εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος κατηγόρησε το Sumar για λανθασμένες προτεραιότητες. Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στα άλλα προβλήματα μιας χώρας όπου «το 27% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα και όπου οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση