Money Review
Από τα emails και τα social media, έως τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φωτογραφίες μας, οι περισσότεροι ελέγχουμε ολόκληρη την ψηφιακή ζωή μας μέσω ενός smartphone. Για αυτό και όταν αυτό το τηλέφωνο χαθεί, η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία της ίδιας της συσκευής.
Σε κάποιες πόλεις, οι κλοπές κινητών έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε να αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς κλέφτες με μηχανάκια τα αρπάζουν από τα χέρια πεζών, τα παίρνουν με αστραπιαίες κινήσεις από τραπέζια εστιατορίων ή τα αφαιρούν διακριτικά από τσάντες και τσέπες στο μετρό.
Σύμφωνα με το Associated Press, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι, πριν αλλά και αφότου χάσουμε το κινητό μας.
Βασικά προστατευτικά μέτρα
– Κλειδώστε όσο περισσότερες λειτουργίες μπορείτε. Χρησιμοποιείτε password ή το σκανάρισμα βιομετρικών στοιχείων για το ξεκλείδωμα της συσκευής και για σημαντικές μεμονωμένες εφαρμογές, όπως είναι ο τραπεζικός λογαριασμός, το WhatsApp κτλ.
– Ενεργοποιείστε την λειτουργία «find my device» που είναι διαθέσιμη τόσο σε iOS όσο και σε Android. Η Samsung προσφέρει τη δική της υπηρεσία, «SmartThings Find».
– Κάντε back up στις φωτογραφίες, τις επαφές, το ημερολόγιο και άλλα σημαντικά αρχεία. Η Google και η Apple προσφέρουν backup στο cloud, αν και η δωρεάν εκδοχή της υπηρεσίας διαθέτει περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο. Μπορείτε επίσης να κάνετε back up σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μια κάρτα μνήμης ή στον υπολογιστή σας.
– Η αστυνομία κάποιων χωρών συστήνει να απενεργοποιείτε την προεπισκόπηση των μηνυμάτων στην οθόνη του κινητού. Με τον τρόπο αυτό, οι κλέφτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας ακόμα και όταν το κινητό είναι κλειδωμένο, ζητώντας το reset των κωδικών login.
– Κάντε τα updates του λογισμικού στην συσκευή σας. Τα πιο πρόσφατα updates των iOS και Android περιλαμβάνουν μια σειρά νέων λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την κλοπή συσκευών λιγότερο ελκυστική.
– Σημειώστε τον σειριακό αριθμό της συσκευής σας (αριθμός IMEI), ώστε να μπορέσετε να την πάρετε πίσω, εάν τελικά βρεθεί κάπου. Σε κάποιες συσκευές, θα τον βρείτε πληκτρολογώντας *#06# στο τηλέφωνο. Εάν έχετε ήδη χάσει το κινητό, μπορείτε να το βρείτε στο κουτί του.
Τι να κάνετε εάν σας έκλεψαν το τηλέφωνο
– Ειδοποιήστε την αστυνομία. Καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία, εάν έχετε κάποιο συμβόλαιο που καλύπτει την συσκευή. Ενημερώστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για να «παγώσει» το νούμερο και να εκδώσει νέα κάρτα SIM. Ενημερώστε την τράπεζά σας για να προσέχει για τυχόν ύποπτες συναλλαγές.
– Εντοπίστε την συσκευή σας μέσω της λειτουργίας «find my device». Μπορείτε να κλειδώσετε το κινητό εξ αποστάσεως, ενώ το «lost mode» στο iOS «παγώνει» όλες τις κάρτες στο Apple Pay. Εάν εντοπίσετε τη συσκευή σας στον χάρτη και υποψιάζεστε ότι έχει κλαπεί, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να ειδοποιήσετε την αστυνομία, αντί να επιχειρήσετε να την πάρετε πίσω μόνοι σας.
Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να βρείτε την συσκευή σας
– Κάντε log out από όλους τους λογαριασμούς στους οποίους μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση από το κινητό σας και αφαιρέστε το από τη λίστα των έμπιστων συσκευών στις οποίες λαμβάνετε multifactor authentication codes. Κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κάνει reset τα password σας για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας ή άλλες εφαρμογές.
– Σαν μια τελευταία λύση, μπορείτε να σβήσετε ολόκληρο το κινητό εξ αποστάσεως, ώστε να είστε σίγουροι ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια. Βέβαια, αν σβήσετε το κινητό, αυτό δεν θα εμφανίζεται πια στην υπηρεσία «find my device».