![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548408/images/b_vance-1.jpg)
ΠΗΓΗ: ΒΒC
Η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αναμενόταν να απασχοληθεί κατά κύριο λόγο με δύο φλέγοντα ζητήματα: πρώτον, το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεύτερον, το πώς η Ευρώπη θα προχωρήσει στην αύξηση των αμυντικών της δαπανών.
Οπως, όμως, επισημαίνει ανάλυση του BBC, ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που έδωσε το «παρών» στη Διάσκεψη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, αξιοποίησε τον χρόνο του στο βήμα χωρίς επί της ουσίας να αναφερθεί σε κανένα από τα δύο θέματα.
Αντ’ αυτού, κατά το BBC, «σόκαρε» τους παρευρισκόμενους την Παρασκευή επιτιθέμενος σφόδρα στους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Το BBC χαρακτηρίζει την ομιλία του Βανς ως «ένα ιδιαιτέρως περίεργο 20λεπτο» το οποίο αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό με σιωπή από τους αντιπροσώπους στην αίθουσα.
Ακόμα και μια απόπειρα για χιούμορ με τη φράση «αν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από τις επιπλήξεις της [σ.σ. ακτιβίστριας για το κλίμα] Γκρέτα Τούνμπεργκ, εσείς μπορείτε να επιβιώσετε μερικούς μήνες από τον Ελον Μασκ», δεν κατάφερε να σπάσει τον πάγο.
Ο Βανς, στη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποχωρούν από τις αξίες τους και ότι αγνοούν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με τη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου.
Το ερώτημα που θέτει παρόλα αυτά το BBC είναι το εξής: «σε ποιον πραγματικά απευθυνόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ»; Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις ορισμένων αναλυτών, η ομιλία του Βανς έγινε κατά κύριο λόγο για «εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ».
Δεν ήταν, όμως, μόνο η ομιλία του Βανς αυτή που απασχόλησε χτες, αλλά και η συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δυο τους είχαν «μια καλή συζήτηση», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η επαφή σηματοδότησε «την πρώτη μας συνάντηση, όχι την τελευταία, είμαι σίγουρος».
Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε την ανάγκη η Ουάσιγκτον και το Κίεβο να συνομιλούν περισσότερο και να συνεργάζονται «για να προετοιμάσουν το σχέδιο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουμε τον Πούτιν και θα τελειώσουμε τον πόλεμο».
«Επιδικώκουμε την ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε συμπληρωματικά ο Ζελένσκι.
Η ομιλία του Βανς πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ τράβηξε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το BBC, το χαλί κάτω από τηδιαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, παραδεχόμενος, μέσω του υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ότι η αποκατάσταση του εδάφους της Ουκρανίας στο σημείο που βρισκόταν πριν από την πρώτη ρωσική εισβολή το 2014 είναι απλώς «μη ρεαλιστική».
Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» επίσης τις ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, βασική φιλοδοξία του προέδρου Ζελένσκι, και απέκλεισαν την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων της Ουκρανίας από μια ενδεχόμενη νέα ρωσική εισβολή.
Πριν από τη διάσκεψη του Μονάχου, η Ευρώπη έμεινα άναυδη από την είδηση ότι ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών με τον Πούτιν, μια επικοινωνία που τερμάτισε το τριετές πάγωμα των συνομιλιών της Δύσης με τον Ρώσο ηγέτη.
Οι αντιπρόσωποι στο Μόναχο έχουν προγραμματίσει να επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια νέα συζήτηση σε υψηλότερο επίπεδο που προγραμματίζεται για σήμνερα,Σάββατο.
Οπως καταλήγει η ανάλυση του BBC, ο φόβος που επικρατεί στο Μόναχο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των αντιπροσωπειών τους είναι ότι στη βιασύνη του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα βγει νικητής, ισχυρότερος και σχεδιάζει να καταλάβει περισσότερα αγροτεμάχια στην Ευρώπη.