
ΠΗΓΗ: CNN
Καθώς ο πλανήτης παρακολουθούσε με ανακούφιση τον Ντόναλντ Τραμπ να αίρει, για διάστημα τριών μηνών, τους οικονομικά επώδυνους δασμούς που είχε ανακοινώσει κατά πλήθους εθνών, μία χώρα ήταν ηχηρά απούσα από τη λίστα «επιείκειάς» του.
Η Κίνα όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε, έστω προσωρινά, από τους δασμούς, αλλά υπήρξε και στόχος κλιμάκωσης, με επιπλέον δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που φτάνουν στις ΗΠΑ.
Σήμερα ακολούθησε η -αναμενόμενη- απάντηση του Πεκίνου.
Ενας άνευ προηγουμένου εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου έχει αρχίσει να μαίνεται, απειλώντας με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία, με τις δύο πρωταγωνίστριες χώρες να περιμένουν η μία ένα «νεύμα» καλής θέλησης της άλλης.
Οπως αναφέρουν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο CNN, δεν θα είναι οι ΗΠΑ που θα κάνουν την πρώτη κίνηση – που ενδεχομένως οδηγούσε τις δύο πλευρές σε ενέργειες αποκλιμάκωσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Τραμπ έχει διαμηνύσει στο επιτελείο του πως, καθώς το Πεκίνο ήταν αυτό που επέλεξε τον δρόμο της κλιμάκωσης μέσω οικονομικών αντιμέτρων, θα πρέπει να είναι και αυτό που θα τείνει χείρα φιλίας προς την Ουάσιγκτον.
«Η Κίνα θέλει μια συμφωνία. Απλώς δεν ξέρει πώς να την κάνει. Ξέρετε, είναι από αυτά που δεν ξέρουν ακριβώς, είναι περήφανοι άνθρωποι» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, θεωρώντας πως το Πεκίνο θα τείνει τελικά χείρα φιλίας προς την Ουάσιγκτον – Φωτ.: REUTERS/Go Nakamura
Η «αξίωση» αυτή έχει μεταφερθεί στην κινεζική πλευρά εδώ και περίπου δύο μήνες, με το επιτελείο Τραμπ να διαμηνύει προς τους Κινέζους αξιωματούχους πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να επιδιώξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τρεις πηγές με γνώση των επίσημων συνομιλιών, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να κανονίσει τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο ηγετών.
Ενα από τα εμπόδια, θεωρεί η πλευρά Τραμπ, είναι πως ο Σι κάθε άλλο παρά επιθυμεί να θεωρηθεί «αδύναμος», κάνοντας την πρώτη κίνηση και προσεγγίζοντας εκείνος την Ουάσιγκτον για συνομιλίες.
Ο Τραμπ -ο οποίος οραματίζεται μια μεγάλη συμφωνία με την Κίνα που θα αυξάνει τις αμερικανικές εξαγωγές, θα περιορίζει τις εξαγωγές φαιντανύλης και θα αναδιαρθρώνει το TikTok για τους Αμερικανούς χρήστες- υποστηρίζει πως το Πεκίνο θα αλλάξει γνώμη.
«Η Κίνα θέλει μια συμφωνία. Απλώς δεν ξέρει πώς να την κάνει. Ξέρετε, είναι από αυτά που δεν ξέρουν ακριβώς, είναι περήφανοι άνθρωποι» δήλωσε, εξάλλου, ο ίδιος την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.
Αναζητώντας τον κατάλληλο δίαυλο
Εδώ και μήνες, καθώς τα όποια ανοίγματα των δύο χωρών έχουν μείνει αναπάντητα, οι διμερείς σχέσεις έχουν πέσει σε δυσχέρεια.
Παρασκηνιακά, οι επίσημοι δίαυλοι σε επίπεδο εργασίας είναι ενεργοί, ωστόσο, δεν διεξάγεται διάλογος σε επίπεδο ηγετών. Παράλληλα, οι ανεπίσημοι δίαυλοι έχουν αποδειχθεί μη παραγωγικοί, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση της κατάστασης, «προλειαίνοντας τον δρόμο για ένα παιχνίδι οικονομικής ολιγωρίας με κοστοβόρο και αβέβαιο τέλος», σχολιάζει το CNN.
Οπως εξηγούν νυν και πρώην αξιωματούχοι, το αυστηρό πρωτόκολλο της Κίνας (που προϋποθέτει μια σοβαρή προετοιμασία του Σι για μια τηλεφωνική επικοινωνία τέτοιου μεγέθους και σημασίας) είναι θεμελιωδώς αντίθετη με τον τρόπο που «κάνει μπίζνες» ο Ντόναλντ Τραμπ – κάτι που θεωρείται και το βασικό πρόσκομμα στην επίτευξη παραγωγικού διαλόγου.
Η Κίνα έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα παρασκηνιακό δίαυλο, ανάλογο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αλλά μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς. Η Ουάσιγκτον αντιδρά, σύμφωνα με αξιωματούχους, στο σενάριο να λειτουργεί ως συνομιλητής ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, ο οποίος φέρεται να μην είναι στον στενό κύκλο του Σι και συνεπώς όχι αρκούντως αξιόπιστος.
Παρότι σε κάποιες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχει μεσολαβήσει ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, η έλλειψη ενός διαύλου σε ανώτερο επίπεδο έχει περιπλέξει τη συνεννόηση για τη διευθέτηση μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, η οποία -όπως λέει η κυβέρνηση Τραμπ- είναι απαραίτητη.
Σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα ήταν ικανοποιημένος ακόμα και με μία επικοινωνία σε επίπεδο αμέσως υπό των δύο ηγετών, εάν αυτό επέφερε αποτέλεσμα.
Για «ένα παιχνίδι οικονομικής ολιγωρίας με κοστοβόρο και αβέβαιο τέλος» κάνει λόγο το CNN – Φωτ.: AP Photo/Markus Schreiber
Στους Κινέζους αξιωματούχους έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων με τους οποίους έχει εκφράσει την επιθυμία συνεργασίας ο Λευκός Οίκος του Τραμπ, αλλά η Κίνα δεν υποχωρεί, λένε πηγές.
Παρότι δημοσίως Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν πως ο Τραμπ «θα αποφασίσει» πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, «είναι σαφές πως προς το παρόν η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κίνας», σημειώνει το CNN. «Τουλάχιστον έτσι το βλέπουν οι αξιωματούχοι του Τραμπ. Αν και στο Πεκίνο δεν επικρατεί η ίδια άποψη».
«Η πόρτα για συνομιλίες είναι ανοιχτή, αλλά ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. «Εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν την αντιπαράθεση, η Κίνα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Η πίεση, οι απειλές και ο εκβιασμός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις την Κίνα».
Εν μέσω διογκούμενων εντάσεων, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να δώσει προτεραιότητα στις εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί ένας απροσδόκητος δίαυλος προετοιμασίας για μια πιθανή τηλεφωνική επαφή Σι-Τραμπ. Ωστόσο, Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το «κλειδί» είναι να διασφαλιστεί στους Κινέζους ότι ο Σι δεν θα πέσει σε «ενέδρα» – μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.
«Σε κάθε περίπτωση οι Κινέζοι είναι απρόθυμοι να φέρουν τον ηγέτη τους στη θέση στην οποία βρέθηκε ο Ζελένσκι», σημειώνει ο Ντάνι Ράσελ, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία και νυν αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ασιατικής Κοινωνίας. «Θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν κάποιες από τις βάσεις για μια συνάντηση και ότι θα τεθούν κάποιοι βασικοί κανόνες».