ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρώτη μετωπική ΗΠΑ – Ε.Ε. στη σκιά του Ουκρανικού

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση εφ όλης της ύλης κατά της Ευρώπης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, μετά το πρώτο σοκ

Kathimerini.gr

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για λογοκρισία και αποτυχία στον έλεγχο της μετανάστευσης, προκαλώντας έντονη αντίδραση από το Βερολίνο και επισκιάζοντας τις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Παρά τις προσδοκίες ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα κυριαρχούσαν στις συζητήσεις, μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Βανς ελάχιστα αναφέρθηκε στη Ρωσία και την Ουκρανία κατά την ομιλία του.

Αντ’ αυτού, υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά η «απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις αξίες» της ελευθερίας του λόγου και η ανεξέλεγκτη, όπως τη χαρακτήρισε, μετανάστευση.

Ολόκληρη η ομιλία Βανς

Αντιδράσεις στην ομιλία Βανς

Οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ έγιναν αντιληπτές ως μήνυμα στήριξης υπέρ της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από το Βερολίνο, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ως ανεπιθύμητη παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές.

Το AfD, που συγκεντρώνει περίπου 20% στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, παραμένει απομονωμένο από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα λόγω των ακροδεξιών της θέσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, απάντησε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Βανς «απαράδεκτες». «Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε σήμερα τη δημοκρατία – όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης, αναδεικνύοντας τη βαθιά απόκλιση μεταξύ της νέας διοίκησης Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών.

Συνάντηση Βανς με την ηγεσία του AfD

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, συναντήθηκε με τη συμπρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Άλις Βάιντελ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκτός του χώρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς το AfD δεν είχε προσκληθεί στη διεθνή εκδήλωση, ανέφερε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Σαν να προσπαθεί να μας προκαλέσει»

Η επίμαχη ομιλία Βανς κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως η Ουκρανία, με τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενους, η ομιλία του Βανς έγινε δεκτή με σιωπή από τους περισσότερους συνέδρους, ενώ οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες, με ελάχιστα χειροκροτήματα.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την ομιλία Βανς, λέγοντας ότι έμοιαζε σαν η Ουάσινγκτον να προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

«Ακούγοντας την ομιλία του Βανς, ήταν σαν να προσπαθούν να μας προκαλέσουν, σαν να επιδιώκουν μια αντιπαράθεση με εμάς», δήλωσε, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Συνάντηση Βανς – Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, τονίζοντας ότι οι ομάδες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά.

«Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για τη συμφωνία κρίσιμων ορυκτών», είπε ο Ζελένσκι, καθώς το Κίεβο επιδιώκει την εμβάθυνση της στρατηγικής του συνεργασίας με την Ουάσινγκτον στον τομέα αυτόν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να κινηθεί «όσο πιο γρήγορα γίνεται» προς την επίτευξη μιας «πραγματικής ειρήνης».

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Βανς υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομέρειες για να διαφυλάξει τις επιλογές των διαπραγματευτών. «Ουσιαστικά ο στόχος είναι, όπως τον περιέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, θέλουμε να σταματήσουν οι σκοτωμοί», είπε. «Αλλά θέλουμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη, διαρκή ειρήνη».

Ο Βανς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οικονομικούς και στρατιωτικούς μοχλούς πίεσης προς τον Πούτιν. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του, Ουίλιαμ Μάρτιν, διέψευσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει απειλές προς τη Ρωσία, διαφωνώντας με τον τρόπο που η εφημερίδα παρουσίασε τη συνέντευξη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν έχει ήδη θορυβήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες εδώ και τρία χρόνια επιδιώκουν να απομονώσουν τον Ρώσο ηγέτη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Υπάρχει διάχυτος φόβος ότι η Ευρώπη μπορεί να παραγκωνιστεί από μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση