
Kathimerini.gr
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καθαίρεσε τον υπ’ αριθμόν 2 στρατηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, στην πιο δραματική πράξη της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς και στην πρώτη απόλυση στρατηγού εδώ και έξι δεκαετίες. Ο στρατηγός Χε Γουεϊντόνγκ, ο νεότερος από τους δύο αντιπροέδρους της εξαμελούς Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, της οποίας ηγείται ο Σι, απομακρύνθηκε από τη θέση του τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στους βρετανικούς Financial Times.
Εκτός από τον ρόλο του ως δεύτερου στην ιεραρχία αξιωματικού του ΛΑΣ, ο Χε είναι και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η απομάκρυνσή του είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ανθρώπων που ο Σι έχει απομακρύνει από τα αξιώματά τους για υποτιθέμενη διαφθορά.
Πριν από έξι μήνες ο Κινέζος πρόεδρος είχε αποπέμψει τον Μιάο Χούα, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας» (μια φράση που συνήθως αναφέρεται στη διαφθορά στον κινεζικό στρατό). Η περίπτωση του Χε κρίνεται σοβαρότερη από του Μιάο, σημειώνουν οι FT.
Φήμες για την τύχη του Χε κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο στρατηγός απουσίαζε από εκδηλώσεις στις οποίες θα έπρεπε να παρίστατο. Δεν ήταν, για παράδειγμα, παρών σε πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου για την κινεζική διπλωματία, στην οποία παρευρέθη ο Ζανγκ Γιούσια, ο άλλος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν συμμετείχε σε μια υψηλού προφίλ ετήσια τελετή δενδροφύτευσης με επικεφαλής τον Σι, στην οποία είχε παραστεί πέρυσι.
Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στους Financial Times ότι ο Χε είχε απομακρυνθεί από τη θέση του. Μία πηγή σχολίασε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από τις κινεζικές αρχές και κρατείται υπό άγνωστες συνθήκες.
Ο Νιλ Τόμας, ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας, ανέφερε ότι η εκκαθάρισή του είναι η πρώτη για εν ενεργεία ένστολο αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, από την καθαίρεση του στρατηγού Χε Λονγκ το 1967.
«Το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να απομακρύνει έναν αντιπρόεδρο της επιτροπής δείχνει πόσο στα σοβαρά έχει πάρει την εξάλειψη της διαφθοράς στον στρατό», είπε ο Τόμας στη βρετανική εφημερίδα. «Ο Σι θέλει να μετατρέψει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό σε αποτελεσματική μαχητική δύναμη πέρα από τα σύνορα της Κίνας, αλλά και σε πλήρη υπηρέτη της εγχώριας ατζέντας του», επισήμανε ο ίδιος. Ο Τόμας πρόσθεσε ότι ο στρατός είναι «ο θεμελιώδης εγγυητής της κομματικής κυριαρχίας εντός της Κίνας και είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε περιόδους υψηλής εσωτερικής αβεβαιότητας, όπως τα οικονομικά σοκ από τον τωρινό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας».
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Σι Τζινπίνγκ έχει ακόμη απομακρύνει τους δύο επικεφαλής της πυραυλικής δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Πρόκειται για το σώμα το οποίο κατ’ ουσίαν είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, ενώ πριν από δύο χρόνια καρατόμησε τον υπουργό Εξωτερικών Τσι Γκανγκ, ο οποίος ήταν γνωστός και για τις στενές προσωπικές σχέσεις του με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Ο Σι έχει επίσης εκκαθαρίσει δύο διαδοχικούς υπουργούς Αμυνας, τον Γουέι Φένγκεϊ και τον Λι Σανγκφού, τα τελευταία δύο χρόνια. Στο πολιτικό σύστημα της Κίνας ο υπουργός Αμυνας διαδραματίζει περισσότερο διπλωματικό ρόλο και είναι λιγότερο ισχυρός από τους στρατιωτικούς ηγέτες.