
ΠΗΓΗ: ΒΒC
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες αυξήσεις, όχι ενιαίες αλλά πολυεπίπεδες, στους δασμούς για τα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από δεκάδες χώρες του εξωτερικού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, της Μαδαγασκάρης και του Βιετνάμ για παράδειγμα, οι δασμοί που ανακοινώθηκαν χθες ήταν υψηλότεροι του 45%. Σε άλλες περιπτώσεις, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας για παράδειγμα, ήταν 38% και 33% αντίστοιχα· και σε άλλες, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας επί παραδείγματι, 16% και 10%.
Πώς υπολογίστηκαν όμως αυτοί οι δασμοί, που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 50% (για τις εισαγωγές από το αφρικανικό Λεσότο);
Το BBC εξηγεί: «Πάρτε το εμπορικό έλλειμμα που έχουν οι ΗΠΑ με μια συγκεκριμένη χώρα, διαιρέστε το με το σύνολο των εισαγωγών από αυτήν τη χώρα και, στη συνέχεια, διαιρέστε αυτόν τον αριθμό με το 2».
Εμπορικό έλλειμμα υπάρχει όταν μια χώρα αγοράζει (εισάγει) από άλλες χώρες περισσότερα αγαθά από όσα πουλά (εξάγει) σε αυτές.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα αγαθά από την Κίνα από όσα πωλούν σε αυτήν. Το μεταξύ τους έλλειμμα υπολογίζεται σε 295 δισ. δολ. Τα συνολικά αγαθά ωστόσο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα υπολογίζονται σε 440 δισ. δολ. Εάν διαιρέσουμε το 295 με το 440, το αποτέλεσμα είναι 0,67 ή 67%. Εάν, εν συνεχεία, διαιρέσουμε αυτό το 67 με το 2, το αποτέλεσμα είναι 33,5 το οποίο στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω και… βουαλά: οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ για την Κίνα ήταν 34%.
Αντιστοίχως, το εμπορικό έλλειμμα που μετρούν οι ΗΠΑ έναντι της Ε.Ε. υπολογίζεται σε 235,6 δισ. δολ. και η αξία των συνολικών αγαθών που εισάγουν από την Ε.Ε. σε 605,8 δισ. δολ. Εάν διαιρέσουμε το 235,6 με το 605,8 έχουμε 0,388 ή 38,8% το οποίο εν συνεχεία διαιρούμε με το 2. Το αποτέλεσμα –που είναι 19,4– το στρογγυλοποιύμε προς τα πάνω και ιδού: οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Τραμπ για την Ευρώπη ήταν 20%.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πέρα από τις χώρες έναντι των οποίων οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς και για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα (10% για παράδειγμα στις εισαγωγές από τη Βρετανία).


