Τα Ιουλιανά
«Ήταν άλλες εποχές…» είπε η Ιουλία ενώ μοίραζε χαρτιά και οι κυρίες κατένευσαν σιωπηλά. «Τα χρόνια της αθωότητας» είπε η Καλαμαρού και κοίταξε προς το μέρος της αριστερής (με την καλή έννοια) Κουλλίτσας Κυριακού, η οποία χαμογελούσε πονηρά. Λογικό, αφού το πάλαι ποτέ είχε γράψει ιστορία στον κύκλο τους με τα καλύτερα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Όπως τότε, στην αυγή των 80s, όταν διέδωσε πως το ΡΙΚ θα έστελνε στη Γιουροβίζιον την Κυριακού Πελαγία με «δημοτικο-ποπ τραγούδι», σκορπώντας εγκεφαλικά στη μοντερνίζουσα αστική Λευκωσία. Ή όταν έβγαλε τη βρώμα ότι «ακραία στοιχεία κατέστρεψαν την πέτρα του Τίτο στην πλατεία Ελευθερίας», προκαλώντας αναστάτωση στους μακαριακούς κύκλους της μικρής μας πόλης.
Η φετινή προσπάθεια της Κουλλίτσας θα πρέπει μάλλον να θεωρείται και η τελευταία. «Το τελευταίο ψέμα» είπε πικρά η Ιουλία σαν να επικύρωνε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Η φωτογραφία της Αννίτας Δημητρίου με μαύρη κόμη, φτυστή η Μαρίνα Κουντουράτου στους «Δύο Ξένους» μετά το makeover, δεν έπεισε σχεδόν κανένα. «Το σχεδόν αναφέρεται στην αγαπητή Θεοπίστη Θεοδούλου, η οποία παραμένει τόσο εγκληματικά αθώα που πίστεψε ακόμα και το παραμύθι ότι η Ελένη Θεοχάρους έγινε ξαφνικά ΔΗΚΟϊκιά» μου εξήγησε η Ιουλία. «Στις μέρες μας άλλωστε, δεν έχουν νόημα τα αθώα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Η πραγματικότητα εκεί έξω ξεπερνά κάθε φαντασία».
«Κάθε νοσηρή φαντασία» υπερθεμάτισα εγώ, καθώς όσα είδαν τα μάτια μας τις τελευταίες ημέρες είναι, το λιγότερο, σαν ψέμα. Με την ακατανόμαστη πρώην υπουργό Πρετ α Πορτέ να ψαρεύει λίγα λεπτά δημοσιότητας με εξυπνάδες για τις «τσάκρες» (chakras), επιβεβαιώνοντας ότι «το κορίτσι φεύγει από το χωριό – το χωριό δεν φεύγει από το κορίτσι». Ή τις βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις του τύπου «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου», για να θυμόμαστε ποιοι κυβέρνησαν αυτόν τον έρμο τόπο.
«Υπάρχουν βεβαίως και χειρότερα» προειδοποίησε η Ιουλία το καρέ, καθότι το βίντεο που ακολουθούσε απαιτούσε αν μη τι άλλο ψυχραιμία από το υπέργηρο κοινό για να μην ξεράσει επάνω στην πράσινη τσόχα. Ήταν ένα απόσπασμα από την εκπομπή του ιδιοσυγκρασιακού (sic) Ηλία Ψινάκη «Στο Γηροκομείο» με καλεσμένο τον Γιώργο Τσαλίκη. Ο τραγουδιστής θυμήθηκε μια ξεκαρδιστική ιστορία (αν κρίνουμε από τα χάχανα των υπολοίπων), η οποία έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου.
Η ιστορία αφορά φιλανθρωπικό γκαλά του Ερυθρού Σταυρού, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπου τραγουδούσε ο Ρουβάς και ο Τσαλίκης. Πρώτη αγαπημένη λεπτομέρεια: οι τραγουδιστές διανυκτέρευσαν στο προεδρικό καθότι, όπως είπε ο Ψινάκης «χάρη τους κάναμε». Δεύτερη αγαπημένη, καθόλου λεπτομέρεια: το προεδρικό έγινε μπουζουξίδικο με τις κυρίες επάνω στα τραπέζια να μαδούν τις ανθοσυνθέσεις αποθεώνοντας τον Σάκη. Τότε είπε ο Ψινάκης στον Τάσσο την επική ατάκα «Μπουρδέλο σας το κάναμε το προεδρικό», επιβεβαιώνοντας αυτό που οι ιθαγενείς έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια: η χώρα είναι μια θλιβερή Μπανανία για κλάματα.
«Θέλω κάποιος να μου υποδείξει ΜΙΑ πολιτισμένη χώρα που το προεδρικό της μέγαρο μετατρέπεται σε λαϊκό κέντρο διασκέδασης» ξέσπασε η Ιουλία, αφού όπως όλοι καλά γνωρίζουμε οι γελοιότητες αυτές, με άλλοθι τη φιλανθρωπία, δεν έγιναν μόνο επί Τάσσου. Ο Νίκος Αναστασιάδης, πολύ καλός φίλος του Ηλία Ψινάκη, έκανε τα ίδια και χειρότερα. «A propos, τι κάνει ο τέως;» πιάστηκε απ’ αυτή την αφορμή για να ρωτήσει η Ιουλία τη συναγερμική φίλη της. «Τη ζωάρα του» απάντησε η Ευγενία η Καλαμαρού.
Τι κι αν στην Κύπρο ο Μακάριος Δρουσιώτης κατέθετε επί τέσσερις ώρες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία» του Νίκου Αναστασιάδη; Ο τέως πρόεδρος απολάμβανε τα εκλεκτά κρέατα του Στέφανου Σαράτση στην Αθήνα εντελώς ανέμελα. Το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας, καθ’ ύλην αρμόδιος εάν υπάρξουν ποινικά αδικήματα, είναι φίλος του, μάλλον δεν έχει καμία σημασία. Ούτε το γεγονός ότι οι δυο τους, λίγο καιρό πριν, διασκέδαζαν μαζί σε αθηναϊκά μπουζούκια. Όπως δήλωσε εξάλλου ο κύριος Σαββίδης, ουδέποτε απέκρυψε τη φιλία που τους συνδέει επί 40 χρόνια. «Τα μπουζούκια πάντως παίζουν γενικώς» είπε η Ιουλία και μοίρασε χαρτιά για ένα τελευταίο γύρο πολιτικού σχολιασμού.
Οι κυρίες βρήκαν εξαιρετικά έξυπνη την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μετακινηθούν οι αργίες ώστε να δημιουργηθούν 10-15 τριήμερα κατά τη διάρκεια του έτους. «Όχι γιατί μας κόφτει, αφού για εμάς κάθε μέρα είναι αργία. Απλώς μια καλή ιδέα, πρέπει να την επικροτούμε» έκανε την ιδεολογική και πολιτική της υπέρβαση η Κουλλίτσα. «Πόσω μάλλον όταν η προεκλογική περίοδος δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές μας» είπε με νόημα η Καλαμαρού, η οποία σε αυτές τις εκλογές τα έχει δει όλα.
«Η περίοδος των μεταγραφών συνεχίζεται κοπέλες» ανακοίνωσε στο καρέ η Ευγενία. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν, ο πολιτευτής με το πολλά υποσχόμενο όνομα Παντελής Ποιητής εγκατέλειψε τον ΔΗΣΥ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ». «Συγκλό, που θα ’λεγε και μια ψυχή». «Επίσης συγκλό και διόλου τυχαίο, για να κάνουμε τη γέφυρα με τα προηγούμενα, είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Τσαλίκης θα τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση την οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μάριος Καρογιάν». «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Τα μπουζούκια θα σε ακολουθούν…» μουρμούρισε δύσθυμα η Ιουλία και ζήτησε το πρώτο μπιριμπάκι.