ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομιλείτε κυπριακά;

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η ιδέα της «φρέσκιας εκπομπής» που πρότεινε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά από το μεγαλοστέλεχος του καναλιού… «“Ομιλείτε κυπριακά;”. Μα αυτό είναι κλεμμένο, κυρία μου». «Κι από πότε, αγαπητέ, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας υπήρξε εμπόδιο για να θριαμβεύσει κανείς στη βραχονησίδα μας; Εδώ κτίστηκαν φωτογενείς καριέρες με το copy – paste. Μήπως θέλετε παραδείγματα;». «Ας μην κατεβάσουμε τον πήχη, κυρία μου». «Αχ, αυτό το έρμο το επίπεδο, αγαπητέ…» είπε η χήρα κι αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά.

Το απόγευμα, στη σάλα του Pralina της Στασικράτους, η Ιουλία εξηγούσε την ιδέα στις κυρίες έτσι όπως αναπτύχθηκε στο τρικυμισμένο της μυαλό: «Όλες βεβαίως θυμάστε το 1971, όταν ο Πάτροκλος Σταύρου υποδέχτηκε μετά τιμών τη Ράκελ Γουέλς στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Κι έπειτα τη φωτογράφιση της σταρ, μια Θεά ανάμεσα στις πτωχούλες Κυπραίες, ένα αριστούργημα! Αυτό, λοιπόν, ως concept, θα το μεταφέρουμε στο πεδίο της γλωσσολογίας». «Τουτέστιν;» αναρωτήθηκαν οι άλλες. «Τουτέστιν, θα αναδείξουμε τη λάμψη της διαλέκτου με παραδείγματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή!».

Αφορμολοημένος. «Ωραιότατη κυπριακή λέξη, που σημαίνει “έτοιμος για καβγά”, την οποία θα εμπεδώσουν οι τηλεθεατές, εάν προβάλουμε το γλαφυρό περιστατικό ανάμεσα στον Χρίστο Χριστοφίδη (ΑΚΕΛ) και τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους (Δεξιότερα Της Δεξιάς), στην πάντα φιλόξενη αρένα του κυπριακού κοινοβουλίου». Ακολουθεί ο αυθεντικός διάλογος… Α.Θ.: «Όταν πάμε στην Ολομέλεια εν να σας σάσω». Χ.Χ.: «Είσαι πολλά έξυπνος». Α.Θ.: «Είσαι και ανάγωγος και αυθάδης». Χ.Χ.: «Θα σε ξανακαταγγείλω στην Επιτροπή Δεοντολογίας». Α.Θ.: «Πού θα με καταγγείλεις, ρε;». Χ.Χ.: «Ρέγγες».

Αναγέλασμαν. «Είναι πιστεύετε αρκετό να εξηγήσουμε τη σημασία της λέξης;» σήκωσε τους τόνους η Ιουλία, γνωρίζοντας πλέον ότι είχε κερδίσει την προσοχή του κοινού της. «Αναγέλασμαν είναι ο εμπαιγμός και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει από την περίπτωση του Προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου. Ενός ανθρώπου που επί δέκα χρόνια υπηρέτησε τη μεταρρύθμιση της Υγείας ανιδιοτελώς, έστησε το ΓεΣΥ χωρίς να πληρώνεται και αντί ευχαριστώ, το κράτος εν τη σοφία του αποφάσισε ότι πρέπει να παυθεί λόγω ασυμβίβαστου!». «Έλεος πιον» αναφώνησαν η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και η αριστερή (με την κακή έννοια) Ανδριάνα Ζιβάνα Βλαδιμήρου, ζητώντας δεύτερο γύρο gin and tonic.

Αροθυμώ (φοβάμαι). Το παράδειγμα είναι βγαλμένο από την (άλλη) ζωή και η Ιουλία το αλίευσε από τη συνέντευξη της υποψήφιας Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, η οποία εξήγησε τι εννοούσε όταν είπε πως είχε επαφές με τον… τέως Αρχιεπίσκοπο: «Στη συνέντευξη ήταν απλά μια σύγχυση, άλλα δεν πιστεύω ότι γίνεται κάτι τυχαία και δεν θεωρώ ότι ήταν τυχαίο το λάθος μου. Δεν αποκλείω ο τέως Αρχιεπίσκοπος να είναι δίπλα από όλη την Κύπρο και να μας βοηθά. Πιστεύω στην αθέατη μεριά και ότι υπάρχει Θεός και Χριστός και Άγγελοι. Άλλωστε πολλοί είχαν οράματα. Να έχουμε πίστη και να μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός περπάτησε στο νησί μας και είναι η νήσος των Αγίων». «Ο Θεός πιον!» αναφώνησε το καρέ και απαίτησε να επισπευσθούν τα gin and tonic.

Ξύππασμαν. «Όλη η μαγεία της κυπριακής διαλέκτου σε μια λέξη! Τι να σου κάνει το ξενέρωτο “αιφνιδιασμός” όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια τέτοια λέξη γεμάτη χυμούς; Η περίπτωση της υποψήφιας για την Προεδρία Αναστασίας Σάντη αποτελεί την πεμπτουσία της έννοιας ξυππάζω. Γεννημένη το 1977 στη Λεμεσό, από πρόσφυγες γονείς, σπούδασε οδοντιατρική στις ΗΠΑ και διεκδικεί τις εκλογές με το σλόγκαν “Σαν την Κύπρο, εν έσιει”. Έπειτα όμως από τη δημοσίευση της υποψηφιότητάς της στον καθημερινό Τύπο, αποδείχτηκε ότι η γλυκιά Αναστασία δεν είναι παρά ψεύτικος λογαριασμός του Twitter. Κάποιοι ξυππάστηκαν που έπεσαν στην παγίδα, οι υποψιασμένοι τουιτεράδες πάλι καθόλου» εξήγησε στις κυρίες η Ιουλία.

Άσσοϊλε. «Με ένα παχύ σίγμα» τόνισε η Ιουλία καθώς είχε πάρει τον ρόλο του Μπαμπινιώτη εντελώς στα σοβαρά. «Μετά αναρωτιόμαστε γιατί η κυπριακή τηλεόραση έχει αυτά τα χάλια… Όταν απορρίπτουν μια τόσο πικάντικη ιδέα λογικό είναι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα ίδια και τα ίδια. Διδαχτικό παράδειγμα: To “Ομιλείτε Κυπριακά;” προβάλλει την είδηση που είναι βγαλμένη από τη ζωή. Εν προκειμένω, τη δήλωση του Αβέρωφ: “H Κύπρος πρέπει να γίνει ο τόπος της Αριστείας των τρία Άλφα σε όλους τους τομείς”. Κι αμέσως μετά, πέφτει στην οθόνη η κυπριακή απόδοση: «Άσσοϊλε - Άσσοϊλε - Άσσοϊλε» είπε η Ιουλία. «Ευφυέστατο!» επιδοκίμασε το καρέ.

Ανακαλητόν. «Το μυστικό κοπέλες είναι η εκπομπή να πιάνει τον παλμό της επικαιρότητας». «Τουτέστιν;» τραύλισε η Καλαμαρού, που είχε γίνει ντίρλα μετά το τρίτο gin and tonic. «Τουτέστιν παρουσιάζουμε το τρισδιάστατο της έννοιας: Α. Τον θρήνο για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Β. Τη συμπάθεια για τον καημένο τον Φίλιππο που παραμένει άταφος, περιμένοντάς την και Γ. Τον οδυρμό για την αππωμάρα του διαδόχου».

Άππωμαν. «Τα κορδόνια των παπουτσιών του Καρόλου σιδερώνονται επίπεδα, σύμφωνα με τον πρώην μπάτλερ της Βασίλισσας» εξήγησε η Ιουλία. «Κουβαλά επίσης το δικό του κάθισμα τουαλέτας και χαρτί υγείας Kleenex Velvet όπου πηγαίνει!». «Αυτό είναι κάτι που δεν χρειαζόταν να γνωρίζουμε, καλή μου» σχολίασε η Ρενέ Κυπαρίσσι. «Αυτό όμως θα πει άππωμαν, αγαπητή μου» την αποστόμωσε η χήρα, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση