ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασία Παπαδοπούλου: Πίσω από τα γεγονότα τρέχουν οι ΥΚΕ

«Αν δεν υπάρξουν συνέπειες για τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών, τέτοιες υποθέσεις θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται», είπε η κ. Παπαδοπούλου για την υπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Λάρνακα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία ανηλίκων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ανέδειξε η πρόσφατη καταγγελία για κακοποίηση παιδιών στη Λάρνακα. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τραγικές υποθέσεις του παρελθόντος, όπως αυτές της Έλενας Φραντζή και του 14χρονου Στυλιανού, όπου η αδράνεια των αρχών είχε μοιραίες συνέπειες.

Για τις ευθύνες και τις παραλείψεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) στην υπόθεση κακοποίησης των πέντε παιδιών μίλησε η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ», Αναστασία Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης όσο και στον ελλιπή εντοπισμό περιστατικών κακοποίησης.

«Μεγάλο κενό στην πρόληψη»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η κ. Παπαδοπούλου εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο κενό στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τη δευτερογενή πρόληψη – δηλαδή, την έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούσαν την οικογένεια και πραγματοποιούσαν επισκέψεις, όμως δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά. Όταν εντοπίζεις μια οικογένεια που ζει σε άθλιες συνθήκες, πρέπει να κατανοήσεις ότι τα παιδιά της είναι ευάλωτα και σε άλλες μορφές κακοποίησης», επισήμανε η κυρία Παπαδοπούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της καταναγκαστικής εργασίας των παιδιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έγινε κανένα βήμα ούτε για το ζήτημα της καταναγκαστικής εργασίας. Οι ΥΚΕ πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα».

«Οι υπηρεσίες αρνούνται να συνεργαστούν»

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε η κυρία Παπαδοπούλου είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπως δήλωσε, «οι υπηρεσίες αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες».

Μάλιστα, ανέφερε πως ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιστατικών, το οποίο είχε ετοιμαστεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απορρίφθηκε από τις αρχές, χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα.
«Η καταγραφή και ο συσχετισμός δεδομένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων, προτού φτάσουμε στην κακοποίηση», τόνισε.

«Τα παιδιά δεν εμπιστεύονται τις κοινωνικές υπηρεσίες»

Η τέως πρόεδρος της Φωνής ανέφερε επίσης ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης αποκαλύπτονται από εκπαιδευτικούς και όχι από τις ίδιες τις ΥΚΕ. Επικαλούμενη στοιχεία από το «Σπίτι του Παιδιού», επισήμανε ότι περίπου το 30% των καταγγελιών προέρχεται από σχολεία, ενώ μόλις το 3% από τις ΥΚΕ.

«Γιατί τα παιδιά δεν εμπιστεύονται τις ΥΚΕ για να αποκαλύψουν αυτά που βιώνουν; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίσει», δήλωσε.

Αναφερόμενη στην εκπαίδευση των λειτουργών των ΥΚΕ για να μπορούν να εντοπίσουν τα περιστατικά, είπε ότι τυγχάνουν εκπαίδευσης και διερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητά τους. Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο «ΦΩΝΗ» έχει χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικές δράσεις. 

«Είναι ο ρόλος τους να εντοπίζουν περιστατικά κακοποίησης, όχι μόνο να αντιδρούν όταν ένα παιδί σπάσει τη σιωπή του. Αν είχαν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, θα έπρεπε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε.

Η κυρία Παπαδοπούλου ανέφερε επίσης ότι αν δεν υπάρξουν συνέπειες για τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών, τέτοιες υποθέσεις θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται.

 Ολόκληρη η παρέμβαση της Αναστασίας Παπαδοπούλου (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση