Τα Ιουλιανά
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, καλά ξεκίνησε η βδομάδα... Καταρχάς, έπειτα από καιρό έλαμψε το Instagram, όταν η Αννίτα Δημητρίου –Εβ(ανν)ίτα για τους μυημένους– δημοσίευσε υπέροχα ενσταντανέ με τον λαό της. Η φωτογενής πρόεδρος είχε την ευκαιρία να στείλει ηχηρό μήνυμα σε εσωκομματικούς φίλους και αντιπάλους από τον Κορμακίτη για το ποιος είναι στ’ αλήθεια το αφεντικό. Τουτέστιν, αυτός που κάνει τα νούμερα κι ας έχει το έργο ξεχειλώσει από καιρό. Γιατί μέσα στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί εσχάτως στην Πινδάρου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η υψηλή δημοτικότητα της απαστράπτουσας προέδρου του ΔΗΣΥ.
Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την εθνικοπατριωτικού περιεχομένου ανάρτηση του πολιτευτή Γιώργου Σολωμού. Το στέλεχος του ΔΗΚΟ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αγωνίστρια Ελένη Σταύρου, ανάρτησε φωτογραφία του με στρατιωτικά και σχετική εύγλωττη επεξήγηση: «Το Σάββατο ξεκίνησε με υπηρεσία προς την πατρίδα και βολή. Με το χέρι στη σκανδάλη για όσο υπάρχει κατοχή. Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε». Και είχαμε, αγαπημένο μου ημερολόγιο, καθότι αισθανθήκαμε ασφαλείς. Ενώ εμείς χαζολογάμε πίνοντας gin and tonic, κάποιοι τάχθηκαν να φυλάνε Θερμοπύλες.
Ποιος θα μπορούσε άραγε να κλέψει τις εντυπώσεις από μια λαοφιλή Εβ(ανν)ίτα κι ένα πολιτικό με το δάκτυλο στη σκανδάλη; Μονάχα ένας ημίγυμνος wannabe δήμαρχος! Ο τέως υπουργός Άμυνας και πρώην δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, προτού δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο της πρωτεύουσας, φωτογραφήθηκε μόνο με το αθλητικό του σορτσάκι, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι ώς του χρόνου τον Ιούνιο έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας.
Ο τέως πολιτικός προϊστάμενος του τέως υπουργού Άμυνας, εάν ευσταθεί το παραπολιτικό του «Πολίτη» για την έρευνα του OCCRP, μάλλον δεν πρέπει να διάγει την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής του. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η διεθνής πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας έβαλε στο μικροσκόπιό της τον πάλαι ποτέ κραταιό Νίκαρο, με το νήμα για την ανεύρεση της αλήθειας να φτάνει μέχρι τις μακρινές Σεϋχέλλες. Εκ παραλλήλου πάντως, για να μην αισθάνεται μάλλον ο τέως πρόεδρος ότι βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση, το κράτος του παρέχει 13 αστυνομικούς για να τον φυλάνε. «Να τον φυλάνε από τι;» έθεσε το βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Αν ο Αναστασιάδης κινδυνεύει από κάποιον, είναι από τον κακό του εαυτό». «Κάποιος να μας φυλάει» ψιθύρισε δύσθυμα η αενάως συναγερμικιά Ευγενία Καλαμαρού, βάζοντας έτσι τελεία στην άχαρη συζήτηση.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν πάντως, οι πολιτικοί έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία από τους συναδέλφους τους στο κράτος-κουτσουλιά της Ανατολικής Μεσογείου. Το παράδειγμα του Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, αγαπημένο μου ημερολόγιο. Μετά τη σύλληψη του προσωπάρχη του, παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι: «Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατά με οποιαδήποτε υποψία για την υποψηφιότητά μου». Ξεκάθαρα, που θα έλεγε και μια ψυχή στην ηρωική βραχονησίδα.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, επίσης, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πάει στο σουπερμάρκετ χωρίς φρουρά και ψωνίζει όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί. Η φωτογραφία της με το καροτσάκι έκανε τον γύρο του «Χ» με την απαραίτητη υπόμνηση ότι η πρώην σιδηρά κυρία της Γερμανίας δεν χρειάζεται 13 να τη φυλάνε.
Στα νόστιμα της τελευταίας βδομάδας ήταν και η υποψηφιότητα του… άλλου Δημητριάδη. Η είδηση ότι ο άλλος γιος του Λέλλου, Κωσταντίνος Δημητριάδης, θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τον δήμο της πρωτεύουσας έγινε δεκτή με ψυχραιμία από την αστική Λευκωσία. Ομοίως και η πληροφορία ότι ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης Μιχάλης Μηνά υποστηρίζει την εν λόγω υποψηφιότητα.
Με τούτα και με κείνα η βδομάδα θα κυλούσε σχετικά ομαλά, αν η υφυπουργός Μαριλένα Ευαγγέλου δεν είχε την έμπνευση να εξαγγείλει τα εξής: «Μετά τα επεισόδια μεταξύ Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάφο συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη και αποφασίστηκε: 1. Οι ζημιές που προκαλούνται από τα επεισόδια θα καλύπτονται πλέον από τους ενέχοντες στα επεισόδια, 2. Να γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη επεισοδίων». Ας μη σταθούμε στα ελληνικά που βγάζουν μάτι («ενέχοντες»). Η Ελένη Θεοχάρους, με το τακτ που τη χαρακτηρίζει, ανάρτησε τη διόρθωση («ενεχόμενους»), με την ελπίδα ότι η κ. Ευαγγέλου έλαβε το υπονοούμενο.
Τι είναι αλήθεια χειρότερο; Μια υφυπουργός που εν τη σοφία της θέλει να πληρώνουν οι ανήλικοι τις ζημιές τους ή η ρατσιστική τοποθέτηση της Επιτρόπου Νομοθεσίας για το θέμα; Έγραψε η κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου (και δεν ντράπηκε): «Μπράβο κυρία Υφυπουργέ για την άμεση αντίδραση. Επίσης σημαντικό οι χώροι που μένουν ή θα δημιουργηθούν για φιλοξενία ασυνόδευτων να μην γειτνιάζουν με άλλους χώρους που υπάρχουν παιδιά, π.χ. σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ. για να μην προκαλούνται και μεταξύ τους συγκρούσεις». Απλή, αγνή και άδολη απορία: πάμε καλά;
«Να μην γειτνιάζουν με άλλους χώρους που υπάρχουν παιδιά» (δικά μας παιδιά προφανώς). Αν η κυρία Επίτροπος δεν έχει το ακαταλόγιστο, λόγω άγνοιας, τότε πρόκειται για την πιο κραυγαλέα ρατσιστική δήλωση από κρατικό αξιωματούχο που έγινε ποτέ. Αυτά τα μαθαίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης ή οι σύμβουλοί του στο προεδρικό περί άλλων τυρβάζουν; Ψύχραιμα ρωτάμε, αγαπημένο μου ημερολόγιο, καθώς ελπίζουμε ότι ήρθε επιτέλους η ευλογημένη ώρα ο πρόεδρος να τραβήξει κάποια αφτιά.