Του Απόστολου Τομαρά
Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες θα φανεί το κατά πόσο η Ε.Ε θα κάνει το πιο σημαντικό βήμα, προκειμένου να υψώσει ένα ικανοποιητικό τείχος απέναντι στις τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Τρία εικοσιτετράωρα πριν την σύνοδο των ηγετών, το κλίμα για την Τουρκία είναι βαρύ στις Βρυξέλλες, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου. Τουναντίον οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως το ζητούμενο για Ελλάδα και Κύπρο που είναι η επιβολή κυρώσεων, θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να πάρει σάρκα και οστά. Παρά τις φραστικές τοποθετήσεις της γερμανικής διπλωματίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το Βερολίνο και σε αυτή τη Σύνοδο κορυφής θα αποτρέψει τη λήψη μέτρων που θα γίνουν αισθητά στην Άγκυρα. Πηγές από κυπριακής πλευράς θεωρούν πως όλα θα κριθούν στην Σύνοδο των ηγετών με πιο πιθανή εξέλιξη την απόφαση για ήπιες κυρώσεις, στη λογική των αποφάσεων που λήφθηκαν στο παρελθόν για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το γνωστό μπλοκ των κρατών μελών με επικεφαλής τη Γερμανία, συνεχίζουν να κινούνται στη λογική πως η απειλή των κυρώσεων είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο από την απόφαση για επιβολή. Η θέση αυτή όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ηγέτες να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων που να κινείται κυρίως κατά κάποιων προσώπων και όχι οντοτήτων, όπως υποστηρίζουν Κύπρος και Ελλάδα αλλά και τα κράτη μέλη που θεωρούν πως έφθασε η ώρα η Ε.Ε να κινηθεί αποφασιστικά. Αν υπάρχει κάτι που σημειώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεταστροφή που παρατηρείται από θεσμικούς αξιωματούχους της Ε.Ε απέναντι στο κομμάτι αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντίδρασης. Μια στάση που ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις για λήψη μέτρων. Ποια θα είναι αυτά; «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει. Όλα είναι ανοιχτά. Είναι αποκλειστικά στους ηγέτες», έλεγε πηγή με γνώση στην «Κ».
Οι συσχετισμοί
Με βάση την εικόνα που επικρατεί στην Ε.Ε η πλειοψηφία των κρατών μελών, τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας. Απέναντι στη Γερμανική λογική βρίσκονται: Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες η στάση της Γαλλίας στη Σύνοδο κορυφής θεωρείται σημαντική για το εύρος το μέτρων που θα ληφθούν. Κατά της λήψης αποτελεσματικών μέτρων κατά της Τουρκίας τάσσονται: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, ενώ αρνητικές σε κυρώσεις εμφανίζονται η Ουγγαρία και Πολωνία.
Οι ΥΠΕΞ
Κατά την διάρκεια της συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το σύνολο των Υπουργών θεωρεί ότι κατά τη Σύνοδο κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν γενικές και πως είναι η ώρα των αποφάσεων. Πιο έντονος εμφανίσθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ενώ η Γερμανία και η Ισπανία κινήθηκε στη λογική «Ναι μεν .. αλλά». Οι ίδιες πηγές αλλά και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ δύσκολο, σε επίπεδο ηγετών να αποφασισθεί εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ζήτημα που τίθεται επιτακτικά από την Ελλάδα.
Η ατζέντα
Στην επικείμενο Σύνοδο οι ηγέτες της Ε.Ε θα ασχοληθούν με τον περαιτέρω συντονισμό για τη νόσο COVID-19, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις. Στο θέμα της πανδημίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης και θα συζητήσει για τη συνολική προσπάθεια συντονισμού κατά της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για τα εμβόλια και τα τεστ καθώς και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Στην κλιματική αλλαγή οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν ένα νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ με ορίζοντα το 2030. Το θέμα της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται στο κομμάτι εξωτερικές σχέσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Στις 11 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών.