ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο μεγάλος άγνωστος Χ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ακόμη γνωρίζουμε ελάχιστα για το από πού κολλούν τον ιό οι περισσότεροι

Kathimerini.gr

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αιφνιδίασε ειδικούς και κυβερνήσεις στη Δύση, καθώς ήρθε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι περίμεναν. Και ενώ προσπαθούν με νέα lockdown – αλλά σε πιο light εκδοχή από εκείνα που εφαρμόστηκαν την άνοιξη- να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της Covid-19, έχουν να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη πρόκληση. Ακόμη γνωρίζουν ελάχιστα για το από πού κολλούν τον ιό οι περισσότεροι.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Wall Street Journal ο μεγάλος αυτός άγνωστος Χ βασανίζει τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που θα ήθελαν να πολεμήσουν την πανδημία με στοχευμένα μέτρα σε εστίες υπερμετάδοσης, αντί να λαμβάνουν οριζόντια, άκρως επώδυνα για τις οικονομίες τους, μέτρα.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι αρμόδιες αρχές δεν γνωρίζουν για το 75% των θετικών κρουσμάτων πώς κόλλησαν τον ιό.

Στην Αυστρία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77%.

Στην Ισπανία το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να προσδιορίσει την πηγή των μολύνσεων μόνο για το 7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Στη Γαλλία και την Ιταλία έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 20% των νέων κρουσμάτων συνδέεται με ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 10% των κρουσμάτων συνδέονται με ταξίδια, το 5% με συναθροίσεις και ακόμη ένα 5% με δομές, όπως είναι τα γηροκομεία. Για το 50% περίπου δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

Η έλλειψη των στοιχείων αυτών έχει να κάνει ενδοχμένως με το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί δεν δηλώνουν επαρκώς τις επαφές τους ώστε να σχηματιστεί ένας χάρτης με την εξάπλωση του ιού. Στην Ασία τα πράγματα είναι καλύτερα σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Τα κράτη της περιοχής πορούν να εντοπίσουν και να κάνουν τεστ σε 10 ή περισσότερες επαφές για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία από την άλλη εντοπίζονται λιγότερες από 4 επαφές κατά μέσο όρο για κάθε κρούσμα.

Γιατί είναι τόσο προβληματικό το να μην έχουμε μία σαφή εικόνα για το πώς και πού εξαπλώνεται ο ιός; Γιατί χωρίς αυτή την πληροφορία η μία μετά την άλλη οι χώρες αναγκάζονται να προβούν σε γενικά lockdown με το κοινωνικό και οικονομικό κόστος να υψηλότατο και τις αντιδράσεις να οξύνονται. Η Σλοβακία προσπαθεία να απαντήσει στην πρόκληση αυτή επιχειρώντας να κάνει τεστ στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της. Ωστόσο αυτό σίγουρα δεν είναι εφικτό για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X