Kathimerini.com.cy
Των Νίκου Στέλγια και Απόστολου Τομαρά
Η συνάντηση που θα έχει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Εργκιούν Ολγκούν, Τ/κ διαπραγματευτή για το Κυπριακό την Τρίτη, θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των προετοιμασιών των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη πενταμερή, που έχει συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου στη Γενεύη. Από τις επαφές της κ. Λούτ σε επίπεδο ηγετών των δυο κοινοτήτων, επιβεβαιώθηκε η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, απέναντι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά και την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. Στις ελεύθερες περιοχές και στις επαφές που είχε η απεσταλμένη του Γ.Γ, η κ. Λουτ εισέπραξε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας «να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής και διαρκούς, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας πέρα από τις διακηρυγμένες θέσεις της Τουρκικής πλευράς για το μοντέλο λύσης, εξέφρασε την διαφωνία του για την παρουσία της Ε.Ε στην Γενεύη. Όπως προκύπτει από τις επαφές, η κ. Λούτ φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την διαδικασία που θα ακολουθήσει από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου ο κ. Γκουτέρες.
Η πενταμερής
Διπλωματικές πηγές λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα φέρεται να συζήτησε η κ. Λούτ σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα, εκτιμούν πως ο Γ.Γ των ΗΕ προσανατολίζεται σε μια διάσκεψη τύπου Κράν Μοντανά προκειμένου να αποκρυστάλλωση εικόνα για το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία που θα ακολουθεί θα περιλαμβάνει μια ή περισσότερες, εάν κριθεί αναγκαίο, κοινές συναντήσεις όλων των μερών με τον Γ.Γ. Κοινή συνάντηση του ιδίου με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ξεχωριστές με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, κοινές ή ξεχωριστές συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ωστόσο όπως τονίζεται από διπλωματικούς κύκλους, ο Γ.Γ των Η.Ε εάν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, ενδεχομένως να αναπροσαρμόσει την διαδικασία. Μετά τις επαφές ο Γ.Γ θα προχωρήσει σε μια σύνοψη των όσων άκουσε, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα. Το διαδικαστικό κομμάτι της άτυπης πενταμερούς θα κλειδώσει μετά το πέρας των επαφών της κ. Λούτ στην Αθήνα, επόμενο σταθμό του ταξιδιού της, αλλά και την επίσκεψή της στην Άγκυρα. Όπως είπε στην σύσκεψη στο Προεδρικό θα έλθει και πάλι στην Κύπρο πολύ πριν τη Γενεύη. Στη συνάντηση του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, για άλλη μια φορά, τη θέση της ε/κ πλευράς ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ.
Τατάρ-Λουτ
Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας επιμένει στην σημασία της ιδέας της κυριαρχικής ισότητας ως νέα βάση επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος. Το συγκεκριμένο μήνυμα μετέφερε ο Ερσίν Τατάρ στην J. H. Lute, η οποία συναντήθηκε με τον ίδιον στο «Προεδρικό». Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με την στενή συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις προς τα τ/κ μέσα ενημέρωσης. Σε γενικές γραμμές ο κ. Τατάρ επανέλαβε τα μηνύματα που εξέπεμψε και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του με τον J. Borell. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τατάρ το απόγευμα της Δευτέρας και τις νέες πληροφορίες που έρχονται από την τ/κ πλευρά, στην σημερινή συνάντηση στο «προεδρικό» ξεχώρισαν τρία σημεία.
Τα μηνύματα του Τατάρ
Πρώτον, ΟΗΕ και τ/κ ηγεσία μελέτησαν και συζήτησαν το πρόγραμμα της άτυπης πενταμερής διάσκεψης της Γενεύης. Ως γνωστόν, η ημερομηνία της διάσκεψης έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες. Οι κ. Τατάρ και κ. Lute σήμερα μελέτησαν το πρόγραμμα, με βάση το οποίο στην Γενεύη οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιχειρήσουν να πιάσουν εκ νέου την άκρη του νήματος στο Κυπριακό. Δεύτερον, η ηγεσία του κ. Τατάρ επιμένει ότι η ιδέα των δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών αποτελεί την μοναδική, εφαρμόσιμη βάση λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Τατάρ ξεκαθαρίζει στον ΟΗΕ ότι δεν διατίθεται να συζητήσει την ομοσπονδιακή λύση. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά εκπέμπει το τελευταίο διάστημα μηνύματα, τα οποία σχετίζονται με το ενιαίο κράτος. Τέλος, ο κ. Τατάρ διευκρινίζει στην διεθνή κοινότητα και στην εσωτερική αντιπολίτευση της τ/κ κοινότητας ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με αντάλλαγμα την παροχή ορισμένων κινήτρων-βημάτων καλής θελήσεως προς την κοινότητα του. Ο κ. Τατάρ υπενθυμίζει ότι η ρητορική των δυο κρατών είναι η κοινή γραμμή της ηγεσίας του με την Άγκυρα.