ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Meteor στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Χίλι στο Λονδίνο

Οι επαφές με φόντο τον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης στην εποχή Τραμπ και οι εκτιμήσεις της Αθήνας για την εξαγωγή των πυραύλων στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς Meteor στην Τουρκία βρέθηκε στο «μενού» της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζον Χίλι, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την αντίθεσή της και διατύπωσε τις ανησυχίες της για την πιθανή εξαγωγή του όπλου στην Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου η «Κ» είχε αναφερθεί στο τουρκικό αίτημα για αγορά σημαντικού αριθμού πυραύλων Meteor, με συμπληρωματική σύμβαση στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της τουρκικής αεροπορίας, που περιλαμβάνει την προμήθεια έως 40 (20+20) μαχητικών Eurofighter Typhoon (EF-2000).

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο είχε και μια ακόμη, εξίσου σημαντική στόχευση, που αφορά στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπό το πρίσμα των τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Βρετανία αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα για τον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας, οι δύο χώρες πρέπει να ξαναπιάσουν το νήμα της συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία και η ασφάλεια.

Ενα βήμα πιο μπροστά

Στην Αθήνα δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor, η ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες, γέρνοντας την πλάστιγγα της αεροπορικής υπεροχής προς την ελληνική πλευρά. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν υπάρχουν ούτε για το επίπεδο της απειλής που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές να σημειώνουν ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί η πώληση, η Ελλάδα θα διατηρήσει το «προβάδισμα» καθώς θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία.

Αρχικά, τα πρώτα 20 μαχητικά που φαίνεται πως θα αποκτήσει η Τουρκία, θα είναι μεταχειρισμένα EF-2000 της Μ. Βρετανίας ή της Ισπανίας και κατά πάσα πιθανότητα της έκδοσης Tranche 1, που περιλαμβάνει τα Block 2 έως 5, στα οποία οι Meteor δεν είναι πιστοποιημένοι. Ο λόγος είναι πως το ραντάρ των συγκεκριμένων μαχητικών (Captor-M) δεν μπορεί να υποστηρίξει τον πύραυλο, ο οποίος απαιτεί ραντάρ τύπου AESA. Η Βασιλική Αεροπορία της Βρετανίας, όπως και της Ισπανίας, διαθέτουν και αεροσκάφη της έκδοσης Tranche 2, τα οποία όμως, δεν φαίνεται να είναι προς πώληση αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τα αεροσκάφη της Tranche 2/Block 15 έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με πυραύλους Meteor και Storm Shadow (βρετανική έκδοση των Scalp).

Ετσι, θεωρείται δεδομένο πως η δεύτερη Μοίρα EF-2000 που θα ζητήσει η Τουρκία θα αφορά σε μεταχειρισμένα νεότερης έκδοσης ή καινούργια αεροσκάφη (Tranche 3 ή 4). Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το 2030 καθώς προηγούνται οι παραγγελίες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Ισπανίας. Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, επισημαίνουν πως όταν η Τουρκία αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαπολύει Meteor, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά καθώς θα διαθέτει έναν στόλο από 180 έως 200 αεροσκάφη (F-16, Rafale, F-35) με δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η Π.Α. θα έχει πιο ολοκληρωμένη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και ένα πιο πυκνό πλέγμα αεράμυνας αφού σε αυτό θα συμμετέχουν όλα τα διαθέσιμα μαχητικά σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία θα έχει μόλις 20 αεροσκάφη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Reverse engineering

Η εκτίμηση αυτή ενισχύει το σενάριο ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για την αντιγραφή της τεχνολογίας των πυραύλων Meteor, ώστε να εξελίξει το εγχώριας παραγωγής βλήμα αέρος – αέρος Gokhan, μέσω της διαδικασίας «reverse engineering».

Οπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», η τουρκική αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου με κινητήρα ram jet και χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά του Meteor ή του αμερικανικού AIM-120D, ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αεροπορία σκοπεύει να εξοπλίσει τα F-16 του εγχώριου προγράμματος αναβάθμισης Ozgur με τον πύραυλο Gokhan, καθώς έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του μαχητικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση