Από χθες το απόγευμα, την ώρα που έγινε γνωστή η νέα συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών, στην τουρκική πρωτεύουσα, στους κύκλους της τουρκικής διπλωματίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) παρατηρείται κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν ειδικές συσκέψεις και «επικοινωνίες», στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η οπτική γωνία της Άγκυρας
Η άποψη που επικρατεί στους κύκλους που παρακολουθούν από κοντά την τουρκική εξωτερική πολιτική και το TSK είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι στην νέα κίνηση της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μέσα στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, οι πηγές της «Κ» δεν αποκλείουν κανένα σενάριο και ενδεχόμενο για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ως απάντηση στην νέα κίνηση της Αθήνας, η Τουρκία αυτήν την ώρα μελετά σειρά ενδεχόμενων κινήσεων και «απαντήσεων», το περιεχόμενο των οποίων κρατείται μυστικό για λόγους εθνικής ασφαλείας.
«Δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές σε ένα έργο που στήνεται εναντίον της χώρας μας», τόνιζαν χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής τουρκικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά το TSK.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο τύπος
Χθες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην νέα συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με ένα γραπτό ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτήριζε ως «ανύπαρκτη» την συμφωνία και διευκρίνιζε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει κινήσεις και έρευνες στην περιοχή που χαρακτηρίζει ως δική της «υφαλοκρηπίδα».
Επίσης, χθες τις πρωινές ώρες, πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, η Τουρκία έδωσε στην δημοσιότητα νέα NAVTEX για την ναυτική άσκηση με αληθινά πυρά στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκει αντίκτυπο τόσο στα τουρκικά όσο και στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν
Εν τω μεταξύ αξίζει να επισημανθεί ότι από χθες το βράδυ, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δέχεται κριτική από κύκλους της αντιπολίτευσης και του TSK. Εν αποστρατεία στρατηγοί και αναλυτές ασκούν κριτική στην κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι παρείχε πολύτιμο χρόνο στην ελληνική διπλωματία με την προσωρινή διακοπή ερευνών στην Α. Μεσόγειο.
Οι συγκεκριμένοι κύκλοι ζητούν από την Άγκυρα να συνεχίσει δίχως καθυστέρηση τις δικές της ξεχωριστές έρευνες και κινήσεις στην Α. Μεσόγειο.