ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Toυ Δρ Κωνσταντίνου Ιακώβου
Τα ροδάκινα καλλιεργούνταν τόσο στην Κίνα όσο και στην Περσία από την αρχαιότητα. Στην Περσία ήταν γνωστό ως “Περσικά Μήλα. Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και στη Ρώμη το 100μ.χ. Στη συνέχεια έγινε γνωστό και στη βόρεια Ευρώπη και πολύ σύντομα αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο.Η χώρα που παράγει σήμερα τα περισσότερα ροδάκινα στην Ευρώπη είναι η Γαλλία.
Η καλλιέργεια των ροδακίνων για εμπορικούς σκοπούς είναι οι Η.Π.Α. Μεταφέρθηκε από τους πρώτους αποίκους. Εκεί υπήρχε κατάλληλο χώμα και ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξή του, σε σημείο, που τρεις αιώνες έπειτα απ΄ την άφιξη του στις Η.Π.Α., οι βοτανολόγοι να πιστεύουν πως πατρίδα του είναι η χώρα αυτή.
Μια ποικιλία ονομαζόταν “Ελμπέρτα” κρατά τα σκήπτρα της εμπορικής παραγωγής απ΄ το 1910. Βέβαια σαράντα Πολιτείες παράγουν ροδάκινα για εμπορικούς σκοπούς. Παρότι η Τζόρτζια είναι γνωστή ως η “πολιτεία των ροδακίνων”, μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται στην Καλιφόρνια. Σχεδόν όλα όμως τα καλιφορνέζικα ροδάκινα κονσερβοποιούνται. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πολιτείες της Αμερικής που παράγουν ροδάκινα.
Τα ροδάκινα διατίθενται στην αγορά απ΄ τα τέλη Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου, η εποχή τους όμως είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Το μεγαλύτερο μέρος των ροδακίνων ποιότητας που διακινούνται στην αγορά προέρχεται συνήθως από την Τζόρτζια.
Τα ροδάκινα ποιότητας είναι σφικτά και άψογα. Δείχνουν φρέσκα και συνήθως έχουν χρώμα λευκό ή κίτρινο, σε συνδυασμό με κόκκινο ή ρόδινο ανάλογα με την ποικιλία. Αν τα ροδάκινα κοπούν πράσινα ή άγουρα, δεν θα ωριμάσουν ικανοποιητικά, θα αποκτήσουν χρώμα χλωμό και θαμπό και θα ζαρώσουν. Η σάρκα τους θα γίνει σκληρή σαν λάστιχο και δεν θα έχουν καμία γεύση. Τα ροδάκινα δεν αποκτούν επιπλέον σάκχαρα μετά την συγκομιδή τους επειδή δεν έχουν αποθέματα αμύλου.
Είναι πεντανόστιμα όταν συνδυάζονται μ΄ άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτες. Μπορούν επίσης να αναμιχθούν και με λαχανικά. Είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε μαζί με πρωτεϊνούχα φαγητά. Όταν ταξιδεύετε, να τρώτε ροδάκινα με τυρί. Ταιριάζουν πολύ, όπως και με όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στον πιο κάτω πίνακα θα δείτε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα 450 γραμμάρια ροδακίνων.
Θερμίδες |
150 |
Σίδηρος |
2,4mg |
Πρωτεΐνη |
2g |
Βιταμίνη Α |
2.250 I.U. |
Λίπος |
0,4g |
Θειαμίνη |
0,08mg |
Υδατάνθρακες |
38g |
Ριβοφλαβίνη |
0,19mg |
Ασβέστιο |
36mg |
Νιασίνη |
3,6mg |
Φώσφορος |
75mg |
Ασκορβικό Οξύ |
31mg |
Θεραπευτική αξία
Τα ροδάκινα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν έντονο χρώμα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Περιέχουν πολλά σάκχαρα και νερό και είναι πολύ καθαρτικά για το σώμα. Αλκαλικοποιούν με τον ιδανικότερο τρόπο την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη διέγερση των πεπτικών υγρών και στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
Τα ροδάκινα αποτελούν ιδανική τροφή για τους ηλικιωμένους επειδή ο οργανισμός τα αφομοιώνει σχεδόν αμέσως. Επειδή, χωνεύονται εύκολα, μπορεί να τρώει κανείς πολύ ώριμα ροδάκινα σε περιπτώσεις έλκους του στομάχου ή φλεγμονών του εντέρου και κολίτιδες. Θα είναι καλύτερα αν προηγουμένως τα μουλιάσουμε, τα μαγειρέψουμε και τα κάνουμε πουρέ.
΄Οσοι γνωρίζουν για τη διατροφή ξέρουν πως τα ροδάκινα βοηθούν στην απέκκριση των τοξινών του σώματος. Επίσης είναι ιδανικά για δίαιτες για απώλεια βάρους. Αποτελούν την τέλεια διατροφή για να κόψει κανείς τη νηστεία.
Το αφέψημα από τα φύλλα του ροδακίνου βοηθούν στον καθαρισμό των νεφρών. Κατά το παρελθόν έφτιαχναν ζωμούς ακόμα και με τα κουκούτσια του ροδακίνου, επειδή περιέχουν ασβέστιο.
Τα περισσότερα απ΄ αποξηραμένα ροδάκινα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν υποστεί διεργασία με θείο, γι΄ αυτό καλύτερα να τα αποφεύγετε για να παραμείνετε υγιείς. Αν σας αρέσουν τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα που πλέουν μέσα στο σιρόπι, πετάξτε το σιρόπι και φάτε μόνο τα ροδάκινα.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ροδακίνων. Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια που καταναλίσκονται νωπά συγκομίζονται στην πλήρη ωρίμανσή τους, όταν προορίζονται για τοπικές αγορές και 3-4 ημέρες πριν από την πλήρη ωρίμανσή τους όταν προορίζονται για μακρινές αγορές. Στην κατάσταση αυτή μπορούν να διατηρηθούν για 10-12 ημέρες, το πολύ για λίγες εβδομάδες, οπότε μεγάλο μέρος των εκπύρινων ροδακίνων οδηγείται στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης. Οι κονσέρβες ροδακίνου καταναλίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές.