ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ευρύτερη χρήση και η αξιοπιστία των Rapid Test

Επιστήμονες αμφισβητούν την ακρίβεια τους - Αποτελεσματικότερα σε άτομα με υψηλό ιικό φορτίο

Η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας των Rapid Test μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο ως προς την διαχείριση της πανδημίας και την αναχαίτιση της εξάπλωσης της, κατά το νέο έτος.

Στη χώρα μας, από την Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020, τα θετικά αποτελέσμα τα «σε γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του SARS-CoV-2, που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας, θεωρούνται αληθώς θετικά και δεν χρήζουν επιβεβαίωσης με τη μοριακή μέθοδο (RT-PCR)». Αυτό όπως αναφέρει το υπουργείο, συμβαίνει «λόγω της υψηλής θετικής προγνωστικής αξίας τους».

Σύμφωνα με τις Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. λίρες στην διεξαγωγή rapid test, ενώ πλέον οι συσκευές αυτές βρίσκονται στα χέρια των τοπικών αρχών, στα κέντρα φροντίδας, όπως επίσης και σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Παράλληλα, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή παραχώρησε άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση των rapid test από μέλη του πληθυσμού, χωρίς ιατρική εκπαίδευση.

Το ντιμπέιτ για την αξιοπιστία

Οι υποστηρικτές των δοκιμών rapid test σημειώνουν ότι οι συσκευές, οι οποίες μπορούν να δώσουν αποτελέσματα εντός 20 λεπτών, θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα πραγματοποίησης δοκιμών, ενώ ταυτόχρονα τα rapid test αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την εύρεση ατόμων που είναι μολυσματικά.

«Ο έλεγχος ασυμπτωματικών ανθρώπων είναι πολύ υψηλή προτεραιότητα», δήλωσε στις FT ο Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Εάν δεν υπάρχουν δοκιμές, δεν θα εντοπιστούν αυτοί οι ανθρώποι. Κάθε θετικό τεστ είναι και μια νίκη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες στη Βρετανία συνεχίζουν να εκφράζουν την δυσπιστία τους στα rapid test, παρά την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της χώρας και την ολοένα και πιο εκτεταμένη χρήση τους. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, οι αρχές έχουν παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την ακρίβεια των δοκιμών αυτών.

Η πραγματοποίηση ταχέων τεστ στα σχολεία «θα είναι εφιάλτης», δήλωσε στις Financial Times, ο Τομ Λούις, προϊστάμενος του τμήματος παθολογίας, στο νοσοκομείο του North Devon. «Εάν βασίζεστε σε αυτά, δεν θα καταφέρετε να εντοπίσετε περισσότερα από τα μισά κρούσματα».

Ο καθηγητής Τιμ Πέτο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον καθηγητή Μπελ, στην έρευνα για την αποτελεσματικότητα των rapid test, σημείωσε ότι αν και «δεν είναι τέλεια, παραμένουν πολύτιμα εργαλεία για τον εντοπισμό μολυσματικών περιπτώσεων».

Αποτελεσματικότερα σε άτομα με υψηλό ιικό φορτίο

Σύμφωνα με τις Financial Times, η μελέτη τους διαπίστωσε ότι τα rapid test της εταιρείας Innova, κατάφεραν να εντοπίσουν μεταξύ 84 και 96 τοις εκατό των λοιμώξεων σε άτομα με υψηλό ιικό φορτίο, καθιστώντας τα ιδανικά για τον εντοπισμό ατόμων που είναι μολυσματικά.

Παράλληλα η μελέτη κατέληξε ότι η χρήση των rapid test για τον εντοπισμό και απομόνωση των μολυσματικών ασθενών, μπορεί να μειώσει τη μετάδοση της Covid-19, κατά 67 με 90 τοις εκατό.

Σε αντίθεση με τις μοριακές δοκιμές PCR*, οι οποίες αναζητούν το γενετικό υλικό του Covid-19, τα rapid test αναγνωρίζουν ένα αντιγόνο πρωτεΐνης στην επιφάνεια του ιού. Ως εκ τούτου, υπάρχει δυσκολία στην ανίχνευση χαμηλότερων επιπέδων λοίμωξης.

Όπως συμπεραίνεται, τα rapid test είναι πιο αποτελεσματικά για τον εντοπισμό ατόμων που είναι μολυσματικά, με υψηλό ιικό φορτίο, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά για τον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται στην αρχή ή στο τέλος της λοίμωξης με Covid-19.

*Σημειώνεται ότι τα τεστ που πραγματοποιούνται με τη μοριακή μέθοδο, PCR, είναι πλήρως αποτελεσματικά στην ανίχνευση του ιού.

Η περίπτωση της Σλοβακίας

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η καλύτερη πηγή δεδομένων για την αποτελεσματικότητα της ευρείας χρήσης ταχέων δοκιμών για την ανίχνευση της Covid-19, είναι η περίπτωση της Σλοβακίας, όπου πραγματοποιήθηκε εκστρατεία rapid test, στα ⅔ του πληθυσμού της χώρας των 3,6 εκατ. κατοίκων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκστρατείας, εντοπίστηκαν περισσότερες από 57.000 θετικές περιπτώσεις κορωνοϊού.

Ανάλυση της εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υπολόγισε ότι το καθεστώς μαζικών ανιχνεύσεων, σε συνδυασμό με μέτρα καραντίνας, οδήγησε σε μείωση του ποσοστού των λοιμώξεων, από 60 έως 70% σε όλη τη Σλοβακία.

«Υπάρχουν τεκμήρια ότι ο συνδυασμός μικρής κλίμακας lockdown και μαζικών δοκιμών, οδήγησε στην ταχεία μείωση των λοιμώξεων από Covid-19», υπογράμμισε ο Στεφάν Φλάσχε, καθηγητής επιδημιολογίας στο LSHTM, ο οποίος βοήθησε στην συγγραφή της έρευνας. 

Με πληροφορίες: Financial Times, ΚΥ.Π.Ε., Καθημερινή, 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η μουσικοθεραπεία δεν ηρεμεί απλώς την ψυχή — μπορεί να βοηθήσει άτομα με διάφορες παθήσεις να αισθανθούν και να λειτουργούν ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
X