Kathimerini.gr
Επιστήμονες από το Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου προέβησαν σε ανακάλυψη, την οποία περιέγραψαν ως ικανή να «αλλάξει το παιχνίδι» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε σε βραχυπρόθεσμο στάδιο να οδηγήσει στην καλύτερη θεραπεία της COVID-19, και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι σε θέση να εμποδίσουν εντελώς τον ιό από το να είναι μολυσματικός καθώς και να τον σταματήσουν προτού να εξαπλώνεται.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχει δημοσιεύσει τα ευρήματά της στο περιοδικό Science, και περιέγραψε τη μελέτη που διεξήγαγε ως «πρωτοποριακή».
Η ομάδα ανακάλυψε ότι θαμμένο βαθιά στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί ο SARS COV-2 προκειμένου να «αγκιστρώνεται» σε ανθρώπινους οργανισμούς, υπήρχε ένα μικρό μόριο το οποίο ονομάζεται λινελαϊκό οξύ.
Ο ιός χρησιμοποιεί το λιπαρό αυτό οξύ προκειμένου να αποκτά ενιαία υπόσταση και να εξαπλώνεται και η επιστημονική ομάδα περιέγραψε την ανακάλυψη αυτή ως σημαντική καθώς σημαίνει ότι πλέον υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί αυτή η διαδικασία σύνδεσης και πιθανώς να καταστεί μη μολυσματικός ο ιός.
Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες βραχυπρόθεσμα, με τη χρήση του ίδιου του λινελαϊκού οξέος.
Ο οργανισμός δεν το παράγει φυσικά, όμως το λαμβάνουμε μέσω της τροφής και είναι σημαντικό για να διατηρεί υγιείς τους πνεύμονές μας.
Η ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως τρόπος για να καταστούν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά στον «αφοπλισμό» του κορωνοϊού.
Με πληροφορίες από BristolLive