ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ειδική δόση κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης μελετά η Pfizer

Εάν εμφανιστεί μία μετάλλαξη, για την οποία υπάρχουν κλινικές αποδείξεις ‘απόδρασης’ , να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε πολύ γρήγορα, είπε ο ο Phil Dormitzer

Kathimerini.gr

Σε εντατικές συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές έγκρισης των εμβολίων προκειμένου να προχωρήσει στη δοκιμή μίας ενισχυτικής δόσης ειδικά διαμορφωμένης για την εξαιρετικά μεταδοτική «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη του κορωνοϊού βρίσκεται η Pfizer.

Σε συνέντευξή του, ο Phil Dormitzer, εκ των κορυφαίων επιστήμονων της εταιρείας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το υφιστάμενο εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά πιθανό να παρέχει προστασία ενάντι στον ανησυχητικό ιό που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική.

Απέδωσε ωστόσο την πειραματική δοκιμή στην ανάγκη να μάθουν οι επιστήμονες πως θα αντιμετωπίσουν ένα νέο στέλεχος του ιού τόσο στο παρασκευαστικό στάδιο όσο και σε επίπεδιο κλινικών δοκιμών.

«Έτσι εάν εμφανιστεί μία μετάλλαξη, για την οποία υπάρχουν κλινικές αποδείξεις ‘απόδρασης’ , να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε πολύ γρήγορα», είπε

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι βάσει εργαστηριακής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιθανό να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Πάντως, κατά τις δύο εταιρείες, δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η παραλλαγή μειώνει την προστασία του εμβολίου, ενώ –καθώς δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό- δεν είναι σαφές αν η μείωση κατά τα δύο τρίτα θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Για τη μελέτη, επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα το υψηλής μεταδοτικότητας στέλεχος που ανακαλύφθηκε στην Νότια Αφρική και είναι γνωστό ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο πρωταρχικός στόχος πολλών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τροποποιημένο ιό έναντι αίματος ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του ιού που κυριάρχησε στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση