
Του Αντρέα Κημήτρη
Δριμεία κριτική ασκεί στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Σε συνέντευξη στην «Κ» επισημαίνει ότι είναι ανίκανη αυτή η κυβέρνηση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η χώρα, τονίζοντας ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις έγνοιες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν του έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα για συνάντηση και σημειώνει ότι μια φορά που του απάντησε για άλλο θέμα, τού απάντησε σε λανθασμένη επιστολή. Δείγμα, λέει ο κ. Στεφάνου, της ανικανότητας της κυβέρνησης, που με τόσους παρατρεχάμενους στο Προεδρικό δεν μπορούν να απαντήσουν στη σωστή επιστολή.
–Πού εστιάζει αυτή την περίοδο το ΑΚΕΛ;
–Στην κοινωνική ατζέντα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι η ακρίβεια, σε συνδυασμό με τα καθηλωμένα εισοδήματα.
Και η προοπτική είναι δυσοίωνη, καθώς μετά τις πράσινες φορολογίες αναμένονται κι άλλες που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών.
–Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα;
–Οι πράσινες φορολογίες θα έρθουν στη Βουλή και θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να μην περάσουν γιατί θα είναι πολύ επώδυνες για τον κόσμο.
Πρόκειται για δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι της Ε.Ε. για ακατανόητους λόγους και η σημερινή κυβέρνηση αντί να το αλλάξει, επιμένει να τις επιβάλει.
–Υπερβολές και πράσινα άλογα σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
–Όταν δεν έχεις συναίσθηση για το τι περνά η κοινωνία, μπορείς να μιλάς για πράσινα άλογα. Όμως, τα 6 σεντ που θα μπουν πάνω στο λίτρο για τα καύσιμα τον πρώτο χρόνο, τα 8 σεντ που θα μπουν τον δεύτερο χρόνο και τα 30 επιπρόσθετα σεντ μέχρι το 2033 δεν είναι πράσινα άλογα αλλά πράσινη καταιγίδα.
–Υπάρχει άλλη εισήγηση από το ΑΚΕΛ;
–Να μονιμοποιηθεί η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, κάτι που η Ε.Ε. επιτρέπει και να τερματιστεί η διπλή φορολογία στα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή φορολογείται με 19% ο φόρος κατανάλωσης! Και προτείνουμε ως αντιστάθμισμα για τη δημοσιονομική απώλεια που θα προκύψει, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ, κάτι που επίσης επιτρέπει η Ε.Ε. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για να δοθούν λύσεις.
–Έγινε κάποιος υπολογισμός για αυτά που λέτε;
–Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία τα έσοδα από τη φορολόγηση υπολογίζονται σε 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο περίπου είναι και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει ο τερματισμός της διπλής φορολογίας.
–Τι αφήνει πίσω της μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;
–Πολλά λόγια, ελάχιστο έργο. Είναι ανίκανη αυτή η κυβέρνηση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η χώρα. Οι κυβερνώντες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις έγνοιες, τις αγωνίες και τα προβλήματα της κοινωνίας.
–Μπορείτε να δώσετε κάποια παραδείγματα;
–Για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Αυτή που εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών που είναι εναντίον ή αυτή του υπουργού Ενέργειας που είναι υπέρ; Όταν συζητούσαμε για το τερματικό στο Βασιλικό, πριν ακόμη διακοπεί το συμβόλαιο, ο υπουργός Ενέργειας έλεγε ότι υπάρχει σχέδιο Β που προέβλεπε να δοθεί το έργο στους υπεργολάβους να συνεχίσουν. Τελικά, το συμβόλαιο διακόπηκε και ακόμη δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας η κυβέρνηση είχε αρχικά εξαγγείλει κάποια ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα, μετά τα τερμάτισε και είπε δεν υπάρχει ακρίβεια και τελικά, επειδή υπήρξε αντίδραση στην κοινωνία, επανέφερε μερικά από αυτά. Αυτό δείχνει τσαπατσουλιά και ανικανότητα. Δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες το άγχος ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας να τα βγάλει πέρα.
–Σας απάντησε στο αίτημά σας για συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
–Όχι. Μια φορά μάλιστα που μου απάντησε για άλλο θέμα, μού απάντησε σε λανθασμένη επιστολή. Είναι και αυτό ένα δείγμα ανικανότητας της κυβέρνησης, που με τόσους παρατρεχάμενους στο Προεδρικό δεν μπορούν να απαντήσουν στη σωστή επιστολή. Βγαίνει ο ένας και ο άλλος, φίλοι και συγγενείς του Προέδρου και λένε ότι τους διευθέτησε συνάντηση και ότι τους ενημέρωσε για το Κυπριακό, αλλά όταν ένα μεγάλο και ιστορικό κόμμα ζητάει συνάντηση με τεκμηρίωση σε δύο επιστολές, δεν απαντά καν. Τέτοιες πρακτικές απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τους θεσμούς.
Η πρόνοια για περιορισμό θητειών θα ισχύσει
Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας ΑΚΕΛΑκόμη να απαντήσει στο αίτημα για συνάντηση ο Πρόεδρος. Μια φορά που μου απάντησε για άλλο θέμα, μού απάντησε σε λανθασμένη επιστολή. Δείγμα της ανικανότητάς τους, που με τόσους παρατρεχάμενους στο Προεδρικό, δεν μπορούν να απαντήσουν στη σωστή επιστολή», λέει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
–Πότε αρχίζει η συζήτηση για κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές;
–Σίγουρα μετά το Συνέδριο που είναι 20-22 Ιουνίου, άρα πάμε Σεπτέμβριο.
–Να μη βρεθείτε πάλι να τρέχετε τελευταία στιγμή λόγω διαδικασιών.
–Οι διαδικασίες είναι για να μας βοηθούν και όχι για να μας εγκλωβίζουν. Μπορούμε να τις κινήσουμε πολύ γρήγορα.
–Θα ισχύσει τελικά ή όχι η πρόνοια για τον περιορισμό θητειών;
–Δεν μπορεί να μην ισχύσει. Είμαστε δεσμευμένοι από το καταστατικό. Το καταστατικό αναφέρει ότι για σκοπούς διατήρησης ενός ισχυρού πολιτικού πυρήνα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει η δυνατότητα για εξαιρέσεις μέχρι το 15% της δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτό για μόνο μία θητεία. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει δυνατότητα να δοθεί εξαίρεση σε μέχρι δύο άτομα. Άρα είναι στην ευχέρεια της νέας Κεντρικής Επιτροπής που θα εκλεγεί στο Συνέδριο αν θα κάνει ή όχι εξαιρέσεις και πόσες. Και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με ενισχυμένη πλειοψηφία 60%.
–Τι σημαίνει για σκοπούς διατήρησης ενός ισχυρού πολιτικού πυρήνα;
–Είναι το στοιχείο που διασφαλίζει την παρουσία στελεχών του κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αναφέρεται σε εκείνους που συμμετέχουν σε Σώματα του κόμματος.
–Άρα αποκλείονται οι Νέες Δυνάμεις.
–Η πρόνοια δεν έχει να κάνει με τις Νέες Δυνάμεις ή την Κοινωνική Συμμαχία.
–Συνεπώς τελείωσε το κεφάλαιο Ειρήνη Χαραλαμπίδου για το ΑΚΕΛ στη Βουλή.
–Η Ειρήνη είναι στις Νέες Δυνάμεις, επομένως δεν εμπίπτει στην πρόνοια για εξαίρεση θητειών. Με την Ειρήνη θα συζητήσουμε πώς αξιοποιείται. Στην αντίληψη του ΑΚΕΛ η πολιτική παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στην κοινοβουλευτική δράση. Υπάρχουν κι άλλα εφαλτήρια.
–Όπως;
–Δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
–Πάντως, άτομα που συμπληρώνουν το όριο θητειών λένε ότι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Συνεδρίου.
–Επαναλαμβάνω ότι οι εξαιρέσεις είναι θέμα Καταστατικού και της Κεντρικής Επιτροπής και όχι του Συνεδρίου.
–Προκύπτει επίσης ότι στις επιλογές τους είναι να βρεθούν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Εσείς τους φωνάξατε να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους;
–Δεν έχω κάτι υπόψη μου γι’ αυτό που με ρωτάτε πέραν από τα διάφορα που γράφονται σε ΜΜΕ και στην κοινωνική δικτύωση. Όχι, δεν κάναμε ακόμη αυτή τη συζήτηση. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε με όλους.
–Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το συζητήσετε μαζί τους ευθέως;
–Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Θα μιλήσουμε.
–Ακούγεται ότι θα δοθεί εξαίρεση μόνο στον Άριστο Δαμιανού και τον Γιώργο Λουκαΐδη.
–Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση. Είναι η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει.
–Γνωρίζετε αν θα έχετε ανθυποψήφιο στο Συνέδριο;
–Όχι, δεν γνωρίζω. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για το πόστο του γενικού γραμματέα. Ο νέος γ.γ. θα εκλεγεί από το Συνέδριο, όπως προνοεί το νέο Καταστατικό που εγκρίναμε πέρυσι.
–Ποιος είναι ο στόχος του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές του 2026;
–Να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας, που τώρα είναι στο 22,3% και μπορούμε να το πετύχουμε.
–Στην πρώτη μας συνέντευξη για την εφημερίδα είχατε πει ότι στόχος το 2026 θα είναι ένα ποσοστό κοντά στο 30%.
–Είχα πει ότι ο στόχος είναι να επιστρέψουμε εκεί που ιστορικά ήταν το ΑΚΕΛ όσο το δυνατόν συντομότερα. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτό τον στόχο.
–Το ΑΚΕΛ δεν βάζει στόχο πλέον την πρωτιά σε εκλογικές αναμετρήσεις, όμως, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές, μπορεί να κινδυνέψει και η δεύτερη θέση.
–Στοχεύουμε ψηλά κι αν έρθει και η πρωτιά καλώς να ορίσει. Το ότι δεν βάζουμε στόχο την πρωτιά είναι για να μην γίνει αυτοσκοπός.
–Ή μήπως δημιουργήθηκε φοβία στο ΑΚΕΛ λόγω εκλογικών αποτυχιών;
–Όχι, καθόλου δεν υπάρχει φοβία. Στόχος μας είναι η ισχυροποίηση των ποσοστών του κόμματος σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης και απαξίωσης της πολιτικής ζωής και των κομμάτων.
–Κάποιος θα έλεγε ότι με την κυβέρνηση να λαμβάνει αρνητικό πρόσημο στις δημοσκοπήσεις από τους πολίτες και με τον ΔΗΣΥ να έχει διάφορα ανοιχτά μέτωπα, θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια.
–Αυτή τη συζήτηση την έχουμε ξανακάνει. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που απογοητεύονται από την κυβέρνηση, πάνε στην αντιπολίτευση. Δεν είναι κοινοβουλευτικό το σύστημα στην Κύπρο και δεν λειτουργούν με τη λογική άλλων χωρών. Δηλαδή, χάνει η κυβέρνηση κερδίζει η αντιπολίτευση. Όπως και να έχουν τα πράγματα, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε με συνέπεια δείγματα γραφής για την υπεράσπιση της κοινωνίας και των εργαζομένων και ο κόσμος θα μας ανταμείψει.
–Το ΑΚΕΛ πάντως, βάσει δημοσκοπήσεων, φαίνεται να μην ανακάμπτει.
–Δεν συμφωνώ. Οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, δείχνουν το ΑΚΕΛ να έχει πιο ψηλά ποσοστά από ό,τι είχε σε δημοσκοπήσεις σε αντίστοιχη περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
–Επίσης το ΑΚΕΛ δείχνει απομονωμένο. Ποιοι είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί σας;
–Έτσι μας έλεγαν και το 2023 αλλά παρ’ ολίγο να κερδηθούν οι εκλογές. Σύμμαχοί μας είναι όσοι πραγματικά θέλουν αλλαγή στον τόπο. Για εμάς η αλλαγή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Συνεπή πολιτική στο Κυπριακό, σαφή στάση ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και συγκροτημένες πολιτικές για αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα μας, όπως είναι για παράδειγμα η ακρίβεια, το ενεργειακό, το υδατικό κ.ά. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποτυγχάνει. Για παράδειγμα στο υδατικό γνώριζε το πρόβλημα αλλά δεν έκανε τίποτα.
–Τελικά πού στέκει το ΑΚΕΛ σε σχέση με τα κόμματα του Κέντρου με τα οποία ήταν συνήθως πιο κοντά για πολιτικές συνεργασίες;
–Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα άλλαξαν πολύ τα τελευταία αρκετά χρόνια, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε να έχουμε συνεννόηση και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα πάντοτε στη βάση κοινών θέσεων.
–Κάνετε συναντήσεις με τον Νικόλα;
–Βεβαίως έχουμε επαφές. Όπως και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
–Συζητήσατε το ενδεχόμενο συνεργασίας στις προεδρικές του 2028;
–Όχι, συζητάμε για διάφορα θέματα πολιτικής που βρίσκονται τώρα μπροστά μας.
–Χάνει δυνάμεις το ΑΚΕΛ προς το VOLT;
–Δεν συναντάμε κάτι τέτοιο στην καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο.
–Ενδεχόμενη είσοδος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα;
–Πρώτα θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και μετά θα δούμε τι σημαίνει ενδεχόμενη είσοδός του στην πολιτική. Ένα είναι βέβαια να εκπροσωπείς έναν ανεξάρτητο θεσμό και άλλο να είσαι στη ζώσα πολιτική, στην οποία κρίνεσαι όχι μόνο με όσα λες, αλλά πρωτίστως με όσα κάνεις.
–Οι σχέσεις του ΑΚΕΛ με τον Οδυσσέα ποιες είναι;
–Πάντα η σχέση μας ήταν καλή με την έννοια ότι εκπροσωπούσε έναν σημαντικό θεσμό και τις Εκθέσεις του πάντοτε τις λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε και τις διαφωνίες μας.
–Όλα αυτά που συζητούμε έχουν ορίζοντα τις προεδρικές του 2028. Στον ΔΗΣΥ γίνεται μεγάλη συζήτηση για το 2028 την οποία ο κόσμος του κόμματος χώνεψε και γνωρίζει πλέον πολύ καλά τι να περιμένει, ενώ στο ΑΚΕΛ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει κινητικότητα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει πάλι τελευταία στιγμή όπως το 2023 που όλα έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.
–Δεν έχουμε μπει σε συζήτηση στη βάση ονομάτων. Αυτή η ηρεμία στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο μας, αφού δείχνει και μια αυτοπεποίθηση για το τι κάνουμε. Οι άλλοι πρέπει να ανησυχούν που έχουν πολλούς επίδοξους υποψήφιους προέδρους.