Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ένα νέο γραπτό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Άκσοϊ, η Τουρκία προηγουμένως ανέστειλε τις εργασίες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κριτική σε Ελλάδα
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Άκσοϊ αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ, αυτή η χειρονομία καλής θέλησης για τον σκοπό της αναγνώρισης της διπλωματίας και της αναζωογόνησης των διαύλων διαλόγου δεν βρήκε αντίκρισμα. Η Ελλάδα αποκάλυψε ότι δεν είναι ειλικρινής για τον διάλογο με την λαθραία συμφωνία της με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με τη συμφωνία αυτή, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρα μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis έχει ξεκινήσει από σήμερα τη δραστηριότητα της σεισμικής έρευνας που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως».
Η τουρκική ερμηνεία για την ένταση
Στην συνέχεια, η Άγκυρα στέλνει το εξής μήνυμα: «Η Ελλάδα στερείται νομικής βάσης για να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τα ελληνικά νησιά της περιοχής, ιδιαίτερα το νησί του Καστελόριζου, αποκόπτουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, γεγονός που επισκιάζει την αρχή της δικαιοσύνης, η οποία είναι η βασική αρχή του διεθνούς δικαίου. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει βρει ανταπόκριση για άλλη μια φορά στην καλή της θέληση, θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδιασμού».
«Δικαίωμα σε αυτοάμυνα»
Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής: «Είναι η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες. Όσοι ενεργούν με την πεποίθηση ότι είναι «ο μοναδικός ιδιοκτήτης» της Μεσογείου θα απογοητευτούν. Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταστρέψει τις εχθρικές συμμαχίες που στρέφονται εναντίον της. Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν έχει ως στόχο να προκαλέσει οποιαδήποτε κλιμάκωση αλλά την άσκηση του δικαιώματος για νόμιμη αυτοάμυνα, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο. Φυσικά, στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο δεν πρόκειται να επιτραπεί».