ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα fake news της γυμναστικής

«Θαυματουργές» ασκήσεις που οι ειδικοί απορρίπτουν

Kathimerini.gr

Οι συμβουλές γυμναστικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν συχνά παραπληροφόρηση και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Καμία άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοιλιακούς «φέτες», ενώ το γεγονός ότι κάποιος έχει πολλούς ακολούθους δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ειδικός στη γυμναστική, επισημαίνει η δρ Εϊμι Κομάντερ, διευθύντρια του προγράμματος ιατρικής του τρόπου ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Αν σκοπεύετε φέτος να θέσετε έναν στόχο γυμναστικής, αποφύγετε προγράμματα που υπόσχονται άμεσα και εύκολα αποτελέσματα. Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Αντί να αναζητάτε «θαυματουργές» ασκήσεις, επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και εντάξτε τις σε μια σταθερή ρουτίνα. Ρωτήσαμε ειδικούς για τις τάσεις γυμναστικής που τους ενοχλούν περισσότερο και τις εναλλακτικές που προτείνουν.

Η πρόκληση των 75 ημερών

Η δημοφιλής πρόκληση «75 Hard» έκανε θραύση πέρυσι. Οι υποστηρικτές της λένε ότι η ψυχική και σωματική αντοχή επιτυγχάνεται μέσα από την τήρηση καθημερινών κανόνων για 75 ημέρες: δύο προπονήσεις των 45 λεπτών, αυστηρή διατροφή, κατανάλωση περίπου 4 λίτρων νερού και ανάγνωση 10 σελίδων μη μυθοπλαστικού περιεχομένου, μεταξύ άλλων.

Η ιδέα της μεταμόρφωσης μέσα σε 75 ημέρες μπορεί να φαίνεται ελκυστική, όμως η πρόκληση είναι «μη βιώσιμη», αναφέρει η Βικτόρια Σέκελι, φυσιοθεραπεύτρια στο Νιου Τζέρσεϊ και ιδρύτρια του προγράμματος προπόνησης τρεξίματος και δύναμης «Train Smart Run Strong». «Πιθανότατα αποτελεί τον χειρότερο τρόπο για να αναπτύξετε καλές συνήθειες». Η άσκηση δύο φορές την ημέρα, ιδιαίτερα για αρχάριους, «αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών και ενισχύει μη ρεαλιστικές προσδοκίες», προσθέτει. Για να χτίσετε μια υγιή συνήθεια άσκησης, ξεκινήστε με κάτι απλό και ευχάριστο που μπορείτε να ακολουθήσετε με συνέπεια. Αν έχετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν προπονητή ή γυμναστή, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για εσάς.

Ασκήσεις απώλειας βάρους

Είτε πρόκειται για πλάγια σανίδα για επίπεδη κοιλιά, είτε για πιλάτες για καλογυμνασμένα χέρια, το TikTok και το Instagram κατακλύζονται από βίντεο που ισχυρίζονται πως μια συγκεκριμένη κίνηση ή προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Ωστόσο, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε προωθεί την ιδέα της «στοχευμένης απώλειας λίπους», εξηγεί η Ρέι Ράιχλιν, ιδρύτρια του Ladies Who Lift στο Σικάγο. Ενώ μπορείτε να ενισχύσετε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες δουλεύοντας διαφορετικά μέρη του σώματος, δεν μπορείτε να επιλέξετε πού θα χάσετε λίπος. Αντί να αναζητάτε μια άσκηση που υπόσχεται να τα κάνει όλα, ακολουθήστε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα ενδυνάμωσης για όλο το σώμα, δύο φορές την εβδομάδα, συμβουλεύει η Ρόμπιν ΛαΛόντ, επικεφαλής προπονήτρια και ιδιοκτήτρια του Edge Athlete Lounge στο Σικάγο.

«Τι τρώω μέσα στην ημέρα»

Πολλοί influencers γυμναστικής δημοσιεύουν περιεχόμενο που περιγράφει λεπτομερώς τα καθημερινά τους γεύματα και σνακ, συχνά συνοδευόμενο από μετρήσεις θερμίδων και αναλύσεις πρωτεϊνών. Παρόλο που μπορεί να φαίνονται αθώα διασκεδαστικές, αυτές οι αναρτήσεις συχνά προωθούν δίαιτες που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες όλων. «Καθένας από εμάς έχει διαφορετικό ύψος, βάρος και σωματική σύνθεση», επισημαίνει η Κομάντερ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύγκριση της δικής σας διατροφής με εκείνη που παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, προειδοποιεί η Μέγκαν Φέδερσταν, αθλητική διαιτολόγος στο Κεντ του Οχάιο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα βίντεο δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Αν χρειάζεστε καθοδήγηση σχετικά με το τι να τρώτε για να υποστηρίξετε τους στόχους για τη φυσική σας κατάσταση, προτιμήστε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφολόγο ή αθλητικό διαιτολόγο.

Περί καρδιακού ρυθμού

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί, από influencers του τρεξίματος μέχρι τον νευροεπιστήμονα Αντριου Χάμπερμαν, υποστηρίζουν ότι η προπόνηση χαμηλής έντασης στη «Ζώνη 2» μπορεί να αποτελεί το κλειδί για βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η «Ζώνη 2» αναφέρεται στη δεύτερη από τις πέντε ζώνες καρδιακού ρυθμού, οι οποίες κυμαίνονται από χαλαρή προσπάθεια έως μέγιστη ένταση.

Η άσκηση στη «Ζώνη 2» μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντοχής και αερόβιας ικανότητας, ενώ τα οφέλη της είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους αθλητές αντοχής. Ωστόσο, το να εστιάζετε αποκλειστικά στο αν ο καρδιακός σας ρυθμός βρίσκεται στη σωστή ζώνη μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, σημειώνει ο Τζέιμς Μακέρντι, ιδρυτής και επικεφαλής προπονητής της McKirdy Training, μιας υπηρεσίας προπόνησης στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα. Πολλοί παράγοντες, όπως το άγχος, οι καιρικές συνθήκες και ο ύπνος, μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, ενώ τα δεδομένα από ένα «έξυπνο ρολόι» ή ένα fitness tracker (αισθητήρα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης) μπορεί να μην είναι πάντα ακριβή. Εάν στόχος σας είναι η ανάπτυξη αντοχής, οι περισσότερες προπονήσεις σας θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολες – στοχεύστε σε ένα ρυθμό που σας επιτρέπει να συνομιλείτε άνετα με κάποιον.

Υπερβολικά στατιστικά

Αν χρησιμοποιείτε fitness tracker, είναι εύκολο να επικεντρώνεστε υπερβολικά στα δεδομένα που σας δίνει. Αν και κάποια στατιστικά μπορεί να είναι χρήσιμα, είναι πολύ εύκολο να υπερβείτε το μέτρο, επισημαίνει η Κάθριν Λάρσον, καρδιολόγος στην Αθλητική Καρδιολογική Κλινική της Mayo Clinic. Αναφέρει ότι ορισμένοι ασθενείς της είναι τόσο προσκολλημένοι στις συσκευές τους, που «στο τέλος της ημέρας ξεχνούν τον πραγματικό λόγο που η άσκηση είναι σημαντική εξαρχής». «Μην αφήνετε τα δεδομένα να καθορίζουν την ημέρα σας», λέει η Σέκελι.

Βουτιές σε παγωμένα νερά

Αν και ιδιαίτερα δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν πρόκειται για νέα τάση. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι μια παγωμένη βουτιά μετά την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και να επιταχύνει την αποκατάσταση από την άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή. Ωστόσο, αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη, εξηγεί η Κομάντερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το να ξεπεράσει κάποιος μια διαταραχή παρατεταμένου πένθους μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Υπάρχει όμως ελπίδα – και ...
 |  ΥΓΕΙΑ