ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου

«Η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία αποτελούν εξίσου σημαντικές συνιστώσες της συνολικής υγείας»

ΚΥΠΕ

Τη δέσμευση 11 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health για τον εντοπισμό ελλείψεων και την ανάπτυξη ικανοτήτων μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας.

«Η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία αποτελούν εξίσου σημαντικές συνιστώσες της συνολικής υγείας», τόνισε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως πρόκειται για βασική αρχή της προσέγγισης της ΕΕ για την ψυχική υγεία όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Κυριακίδου, για να διασφαλιστεί η στήριξη που χρειάζονται οι πολίτες όσον αφορά τη ψυχική υγεία χρειάζονται επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και επίπεδο κρατών μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κυριακίδου ανακοίνωσε τη δέσμευση 11 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health «για μια νέα δράση με σκοπό τον εντοπισμό ελλείψεων και την ανάπτυξη ικανοτήτων» από κοινού με τον ευρωπαϊκό τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Για την καθοδήγηση των επενδύσεων, ο ΠΟΥ θα δημοσιεύσει σύντομα έκθεση σχετικά με τις εθνικές ανάγκες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια, η οποία θα τροφοδοτήσει τους εθνικούς διαλόγους πολιτικής και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε επίσης τις σημαντικές πιέσεις που ασκούνται στο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας», συνέχισε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει δρομολογήσει ένα νέο έργο EU-PROMENS ύψους 9 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει πολυτομεακό πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες του τομέα της υγείας και άλλους επαγγελματίες, όπως εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και όσους εργάζονται σε φυλακές και κέντρα κράτησης ανηλίκων.

«Περίπου 120 επαγγελματίες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα εκπαιδευτούν για να στηρίξουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας», εξήγησε η Επίτροπος.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της πανδημίας του κορωνοϊού, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της κλιματικής αλλαγής, των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας και της κατάστασης της οικονομίας, καθώς και στην ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, οι νέοι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ήδη αντιμετώπιζαν ζητήματα σε σχέση με την ψυχική τους υγεία, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι το 2022 πάνω από τους μισούς κατοίκους της ΕΕ θεωρείτο πως διέτρεχαν κίνδυνο κατάθλιψης.

«Η ολοκληρωμένη προσέγγισή μας για την ψυχική υγεία έχει ως στόχο να σπάσει το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και να κάνει θετική διαφορά σε κάθε πολίτη. Για τη διασφάλιση της καλής ψυχικής υγείας, προωθούμε έγκαιρες παρεμβάσεις και έγκαιρη στήριξη όποτε χρειάζεται, αυξάνοντας παράλληλα την κατανόηση και την αποδοχή», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Η Κομισιόν, σημείωσε, συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον στιγματισμό και τις διακρίσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής βέλτιστων πρακτικών από όλη την ΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση