ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οκτώ συνήθειες που μας χαρίζουν έξι χρόνια ζωής

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία 6.500 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 47 και κατέγραψαν την απόκλιση της βιολογικής από την αληθινή ηλικία.

Kathimerini.gr

Μελέτη που δημοσίευσε χθες η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) δείχνει πώς μια λίστα από οκτώ συνήθειες είναι ικανή να επιβραδύνει τη γήρανση του σώματός μας κατά έξι χρόνια. Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα περισσότερων των 6.500 ασθενών με μέση ηλικία τα 47 έτη. Ενα από τα σημαντικότερα πορίσματα ήταν πως οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία ήταν εκείνοι που ήταν κατά μέσον όρο έξι χρόνια νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία, τον ρυθμό δηλαδή που το σώμα γερνάει με κάθε χρόνο εν ζωή. Η έρευνα συνιστά πως οι κάτωθι οκτώ παράγοντες αποτελούν το «αλφαβητάρι» της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας:

1) Υγιεινή και καλή διατροφή

Η ΑΗΑ προτείνει σαν βάση για μια καλή υγεία την καλή διατροφή. Αυτό σημαίνει μη επεξεργασμένα φαγητά, τουλάχιστον τέσσερα φρούτα ή ολόκληρα λαχανικά σε καθημερινή βάση, ξηρούς καρπούς και περιορισμό του αλκοόλ, των αναψυκτικών με ζάχαρη και των τρανς λιπαρών, που βρίσκονται κυρίως στα τηγανητά φαγητά.

2) Εβδομαδιαία άσκηση

Το ιδανικό για έναν ενήλικο θα ήταν να ασκείται ηπίως τουλάχιστον δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε 75 λεπτά «ζωηρής» άσκησης εβδομαδιαίως μπορούν να καλύψουν το κενό. Για τα παιδιά συνιστάται μία ώρα άσκησης ή αθλητικού παιχνιδιού ανά εβδομάδα.

3) Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο για 50 σοβαρές ασθένειες. Είναι υπεύθυνο για περισσότερους από 15.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα. Αν και ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους καπνιστές να το «γυρίσουν» σε ηλεκτρονικά νικοτινούχα τσιγάρα ώστε να απεξαρτηθούν σταδιακά από το κάπνισμα, η ΑΗΑ διαφωνεί ριζικά, τονίζοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εν λόγω προϊόντα βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα και πως οι μελέτες που υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι στιγμής δεν δίνουν επαρκείς πληροφορίες.

4) Οι σωστές ώρες ύπνου

Ο πολύ λίγος ή ο πολύς ύπνος συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, όπως δείχνουν μελέτες. Οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ και τα παιδιά χρειάζονται ακόμη περισσότερες.

5) Καταπολέμηση παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι δυνατό να προκαλέσει συγκέντρωση λίπους στις αρτηρίες, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να προξενήσει ανακοπές καρδιάς και εγκεφαλικά επεισόδια. Μερικές από τις συμβουλές για τη μείωση του βάρους, πέρα από τις προαναφερθείσες, είναι η σωστή εκπαίδευση γύρω από τη σωστή διαχείριση των μερίδων ανά γεύμα.

6) Μείωση της χοληστερίνης

Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης (non-HDL Cholesterol) μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές ασθένειες καθιστώντας μια ανακοπή καρδιάς πιθανότερη. «Κύριοι παράγοντες αυξημένης χοληστερίνης είναι η διατροφή με λιπαρά, η καθιστική ζωή, το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο ΠΟΥ προσθέτοντας και τον κληρονομικό παράγοντα. Για τη μείωσή της είναι σημαντικός ο έλεγχος των παραπάνω παραγόντων, ενώ είναι εντελώς θεμελιώδες να πραγματοποιούνται συχνές ιατρικές εξετάσεις για τον εντοπισμό της καθώς η ύπαρξή της δεν έχει συμπτώματα μέχρι να είναι πολύ αργά.

7) Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η πίεση επίσης δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί από τα συμπτώματα. Συχνά την αποκαλούν «σιωπηλό δολοφόνο» αφού η μη θεραπεία της μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Σύμφωνα με την ΑΗΑ, ιδεώδεις τιμές θεωρούνται λιγότερο από 120 για τη συστολική («μεγάλη») και λιγότερο από 80 για τη διαστολική («μικρή»).

8) Φυσιολογική τιμή σακχάρου

Το να διατηρούμε το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικές τιμές μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει σειρά από παθήσεις στα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Στον διαβήτη τύπου 2, η γλυκόζη από το φαγητό που τρώμε συγκεντρώνεται στο αίμα αντί να διοχετεύεται στα κύτταρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση