ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Nέο τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ανιχνεύει ύποπτες κυτταρικές αλλαγές για την εμφάνιση της νόσου στον τράχηλο της μήτρας και όχι μόνο

Kathimerini.gr

Ενα εξαιρετικά αξιόπιστο τεστ, το οποίο ανιχνεύει τις κυτταρικές αλλαγές που ενδέχεται να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δημιούργησε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ και του University College London. H πρωτοποριακή εξέταση μπορεί, ταυτόχρονα, να εντοπίσει βιοδείκτες DNA που αφορούν άλλες μορφές καρκίνου. Μελλοντικά ίσως δημιουργηθεί ένα ενιαίο προληπτικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου της. Οι ίδιοι επιστήμονες, άλλωστε, είχαν δείξει στο παρελθόν ότι χρησιμοποιώντας κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπόρεσαν να ανιχνεύσουν ή να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στους μαστούς και στις ωοθήκες.

Η νέα εξέταση είναι πιο αξιόπιστη από όσες χρησιμοποιούνται σήμερα στον εντοπισμό των επικίνδυνων κυτταρικών αλλαγών στις γυναίκες που χρειάζονται θεραπευτική προσέγγιση.

Πιο αξιόπιστη μέθοδος

Η Αθηνά Λαμνισός, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Eve Appeal, επισήμανε ότι η νέα διαγνωστική μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη, εξειδικευμένη και δεν οδηγεί σε περιττές θεραπείες». Κατά συνέπεια είναι πολύ καλή είδηση για όλες τις γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν στην προληπτική εξέταση. Θέλουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρκίνου και γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση του τραχήλου της μήτρας μπορούμε να παρέμβουμε στα πρώτα στάδιά του», κατέληξε.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη μεθυλίωση του DNA, το οποίο περιλαμβάνει τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας. Η μεθυλίωση είναι αυτή που υποδεικνύει στα κύτταρα ποια τμήματα του γονιδιώματος να διαβάσουν. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία μεταβάλλουν αυτούς τους δείκτες αλλάζοντας την κυτταρική συμπεριφορά. Μελετώντας τη μεθυλίωση του DNA, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν όχι μόνο να ανιχνεύσουν την καρκινογένεση αλλά και να προβλέψουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε για την εμφάνιση κάποιων μορφών της νόσου. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.254 δείγματα τραχηλικού επιχρίσματος με κυτταρικές αλλαγές που κυμαίνονται από μικρό έως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, από γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνονται κυτταρικές αλλαγές αλλά και δείγματα από γυναίκες που παρότι αρχικά δεν εμφάνιζαν κυτταρικές αλλαγές, τέσσερα χρόνια αργότερα εμφάνισαν αλλαγές υψηλού κινδύνου. Στη Βρετανία κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με αυτή τη μορφή καρκίνου περίπου 3.200 γυναίκες και καταγράφονται 850 θάνατοι. Ομως το 50% των γυναικών που νοσούν επιβιώνουν για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη μεθυλίωση του DNA, το οποίο περιλαμβάνει τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας

Προσαρμογή εξετάσεων

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μάρτιν Ουιντσβέντερ, του τμήματος γυναικείου καρκίνου στο UCL, «ο εμβολιασμός κατά του HPV, που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, έχει οδηγήσει σε αλλαγές των τύπων του ιού που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να μείνουν αποτελεσματικές και στο μέλλον. Η δημιουργία ολιστικών προγραμμάτων πρόβλεψης κινδύνου, επιπροσθέτως προς τα σημερινά προγράμματα για τη συλλογή κυτταρικών δειγμάτων, εισάγει μία νέα και ελπιδοφόρα εποχή για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση