ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ψυχική υγεία, ανισότητα και προκλήσεις, απόρροια της πανδημίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων

ΚΥΠΕ

Στις ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ως αποτέλεσμα της πανδημίας, καθώς και στις ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες στήριξης, αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
 
«Οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και τον κόσμο έχουν δείξει εντυπωσιακή αντοχή και δύναμη μπροστά σε μια κρίση δημόσιας υγείας χωρίς προηγούμενο» σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Κυριακίδου.
 
«Όμως την ίδια στιγμή, μετά από 18 μήνες ζωής με τον COVID-19, μια αθόρυβη πανδημία προκλήσεων στην ψυχική υγεία απλώνεται στην ΕΕ και πέρα από αυτή, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Ήδη οι υπάρχουσες ανισότητες έχουν γίνει ακόμα πιο εμφανείς» υπογραμμίζει.
 
Αναφερόμενη στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, «Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο», η κ. Κυριακίδου κάνει λόγο για ευκαιρία να στραφεί η προσοχή στα όσα πρέπει να γίνουν «για να διασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να στηρίξουμε αυτούς που φροντίζουν μέλη της οικογένειας τους ή φίλους με ζητήματα ψυχικής υγείας, και να αντιμετωπίσουμε τον στιγματισμό και την προκατάληψη που βιώνουν όσοι επηρεάζονται από δυσκολίες στη ψυχική τους υγεία».
 
«Τους τελευταίους 18 μήνες, οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής αντιμετωπίζουν ατελείωτες, εξαντλητικές βάρδιες» εξηγεί η Επίτροπος Κυριακίδου. «Είδαμε φροντιστές και ηλικιωμένους πολίτες να περνούν μήνες να ζουν σε απομόνωση. Πολλοί έχασαν συγγενείς, άλλους αγαπημένους τους, κατοικία και δουλειές. Τα παιδιά στερούνται της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης, οι γονείς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία αυξάνονται», υπενθυμίζει.
 
Σημειώνει ακόμα πως κάθε κύμα του ιού θέτει νέες προκλήσεις για την ψυχική υγεία του κάθε ατόμου, με τους ασθενείς με COVID-19 να διατρέχουν ενδεχομένως τον κίνδυνο ψυχιατρικών ή ακόμα και νευρολογικών προβλημάτων.
 
Επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις του COVID-19 στην ψυχική υγεία επηρεάζουν οριζόντια τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, προσθέτει πως «πρέπει να εργαστούμε για να χτίσουμε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, να στηρίξουμε αυτούς που του έχουν ανάγκη και να αντιμετωπίσουμε το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία» και τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.
 
«Καλωσορίζω το γεγονός πως αρκετά κράτη μέλη θα κατευθύνουν επενδύσεις στη στήριξη της ψυχικής υγείας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, καθώς και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις ως μέρος των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τους» αναφέρει.
 
Εκφράζει επίσης τη στήριξη της Κομισιόν σε 21 κράτη μέλη στο πλαίσιο μιας τριετούς δράσης για την αντιμετώπιση ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και την ικανότητα απόκρισης των συστημάτων στήριξης.
 
«Επτά εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε πρότζεκτ για την πρόληψη της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, και για την μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας που θα στηρίζει την μεταμόρφωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς την κατεύθυνση της παροχής υπηρεσιών με επίκεντρο το άτομο και βάση την κοινότητα» συνεχίζει η κ. Κυριακίδου.
 
«Ας θυμηθούμε, όχι μόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αλλά κάθε μέρα πως η ψυχική υγεία και η ευημερία συνδέονται. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει την συναισθηματική, κοινωνική και ψυχολογική ευημερία. Η ψυχική υγεία έχει σημασία, σήμερα περισσότερο από όσο ποτέ» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X