ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδιαφέρον Αιγύπτου για χρήση «Προμηθέα», λέει ο Υπουργός Ενέργειας

Όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το που θα καταλήξει το αέριό του

ΚΥΠΕ

Η Αίγυπτος εξέφρασε ενδιαφέρον για τη χρήση της πλωτής μονάδας «Προμηθέας», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά το πέρας της συνάντησής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι κύριοι Παπαναστασίου και Μπαντάουι ανέφεραν πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, θα υπογράψουν στο Κάιρο, στις 17 Φεβρουαρίου, συμφωνία για το κοίτασμα «Κρόνος» και μνημόνιο συναντίληψης για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι σε δυόμισι μήνες θα φανεί αν θα επαληθευθούν οι ενδείξεις για το τεμάχιο «Ηλέκτρα».

Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε πρόσκληση από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για την υπογραφή μιας πολύ σοβαρής συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από πολύ σκληρή δουλειά όλων των μερών, για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα "Κρόνος’’.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία αυτή στα Αγγλικά λέγεται Host Government Agreement, υπογράφεται από την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα και τη χώρα που θα υποδεχθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου, και περιλαμβάνει τους όρους εμπορευματοποίησης του κοιτάσματος. «Εμείς θα προσυπογράψουμε ως η χώρα που αποστέλλει το αέριο στην Αίγυπτο», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζήτησαν για το κοίτασμα Αφροδίτη, καθώς και για την πιθανή χρήση της πλωτής μονάδας αεριοποίησης «Προμηθέας» στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «είμαστε σε μια διαδικασία ετοιμασίας της πλωτής μονάδας και σήμερα εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης χώρας (Σ.Σ. της Αιγύπτου) για να αναλάβει την πιστοποίηση του πλοίου, αλλά και τη χρήση του πλοίου για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να το χρειαστούμε εμείς στην Κύπρο», ανέφερε.

Επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι θα υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ τριών μερών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της διαχειρίστριας εταιρείας για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Όπως είπε, «το Μνημόνιο Συναντίληψης είναι ακόμα μία σοβαρή συμφωνία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του ‘’Αφροδίτη’’».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόνοιες των συμφωνιών που θα υπογραφούν στην Αίγυπτο, ο Γιώργος Παπαναστασίου εξήγησε ότι η συμφωνία για το κοίτασμα «Κρόνος» προνοεί την υγροποίηση φυσικού αερίου και, αν θέλει η κοινοπραξία ή η χώρα που αποστέλλει το φυσικό αέριο, μπορεί να το αποστέλλει και στην τοπική αγορά. «Όλο το φυσικό αέριο του ‘Κρόνου’ θα πηγαίνει για υγροποίηση και εξαγωγή, κάτι το οποίο διεκδικούσε η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το που θα καταλήξει το αέριό του και πως «είναι πολύ πρόωρο» να πει αν το αέριο θα διοχετευθεί στην τοπική αγορά ή αν θα εξαχθεί. «Η κοινοπραξία μάς έχει υποδείξει ότι θα πάρει την τελική επενδυτική απόφαση για τον Κρόνο πριν από το καλοκαίρι του 2025», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έναρξη της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ηλέκτρα», ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι γίνεται με γεωτρύπανο τελευταίας γενιάς, το οποίο έχει δυνατότητες να φτάσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νερού. Φαίνεται ένας ταμιευτήρας, ο οποίος είναι σε βάθος περίπου 6 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, πρόσθεσε.

Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι θα επαληθευθούν οι γεωλογικές δομές που αφορούν στο «Ηλέκτρα», επισημαίνοντας ότι μια γεώτρηση σε βαθιά νερά έχει πιθανότητες επιτυχίας μεταξύ 35% και 40%, και όσο πλησιάζει στον ταμιευτήρα, αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται ανάλογα με τις πιέσεις τις οποίες παίρνει το γεωτρύπανο. «Κρατάμε μικρό καλάθι. Θα δούμε σε δυόμισι μήνες περίπου τι υπάρχει στο υπέδαφος», τόνισε.

«Είναι καλό νέο αυτό που συνέβη σήμερα. Φτάσαμε σε τούτη την ημέρα ύστερα από πολλές προσπάθειες και διαβουλεύσεις, οπότε η σημερινή μέρα είναι ένα ορόσημο», υπογράμμισε. «Ελπίζουμε αυτό το ορόσημο να μετατραπεί σε ένα άλλο ορόσημο, το οποίο θα δείξει ότι πραγματικά υπάρχει το φυσικό αέριο που αναμένεται. Σε δυόμισι μήνες πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο, αλλά μπορεί να είναι και πιο νωρίς», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, έκανε λόγο για «φανταστική συνεργασία και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου» και «μια ισχυρή συνέχεια της (Τριμερούς) Συνόδου Κορυφής», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Μιλώντας για τη συμφωνία που θα υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για μια «σημαντική συμφωνία που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το σκηνικό για στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για να ξεκλειδώσει η δυναμική που υπάρχει στο υπέδαφος της Κύπρου και να αξιοποιηθεί η υποδομή της Αιγύπτου για την εξαγωγή αερίου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το κοίτασμα «Κρόνος», είπε ότι με αυτήν «θα μπορέσουν οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις τελικές επενδυτικές τους αποφάσεις για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες του ’Κρόνου’ στο εγγύς μέλλον».

«Εργαζόμαστε επίσης για την υπογραφή στην Αίγυπτο ενός Μνημονίου Συνεργασίας και για το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’, για να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση αυτής της δυνατότητας προς όφελος του λαού της Κύπρου και επίσης για να αξιοποιήσουμε την ισχυρή μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαντάουι ευχαρίστησε τον κ. Παπαναστασίου για τη συνεργασία «προκειμένου να εργαστούμε για το καλύτερο και για τις δυο χώρες μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το υπέδαφος με πνεύμα συνεργασίας, να αξιοποιήσουμε την υποδομή που υπάρχει στην Αίγυπτο και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η Κύπρος από άποψη φυσικών αποθεμάτων».

Ταυτόχρονα, είπε, «δεσμευόμαστε όχι μόνο να μιλάμε για έργα και σχέδια, αλλά έχουμε καταρτίσει πολύ συγκεκριμένα σχέδια δράσης, για τα οποία εργαζόμαστε τους τελευταίους μήνες». Ανέφερε, ακόμη, ότι «τα σχέδια έχουν επιταχυνθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, παρουσία και των δύο Προέδρων μας».

«Δεσμευόμαστε επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υλοποιούμε αυτές τις συμφωνίες για να ξεκλειδώσουμε αυτές τις δυνατότητες», είπε ο Καρίμ Μπαντάουι. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα και η 17η Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσει ένα ιστορικό ορόσημο στις διακυβερνητικές μας σχέσεις και τη στρατηγική εταιρική σχέση μας», τόνισε.

Η συνεργασία μεταξύ των ομάδων μας και η δέσμευσή τους παραμένει πολύ ισχυρή και προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της γόνιμης συνεργασίας, φιλίας και εταιρικής σχέσης προς όφελος του λαού της Κύπρου και προς όφελος των ενεργειακών αναγκών που θα επιτρέψουν επίσης να φτάσει φυσικό αέριο και στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και των υποδομών που υπάρχουν στην Αίγυπτο, ανέφερε.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Κύπριο ομόλογό του για τη συνεργασία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας»

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση