ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο συχνές είναι οι επαναλοιμώξεις και πώς ενισχύουν την ανοσία

Οι αναφορές για επαναλοίμωξη είναι συχνές, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον

Kathimerini.gr

Ήδη από τους πρώτους μήνες που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, έγινε γνωστό ότι μπορεί να υπάρξει επαναλοίμωξη. Το πιο γνωστό παράδειγμα αφορά έναν 33χρονο από το Χονγκ Κονγκ που νόσησε ελαφρά από COVID-19 και μετά από 4,5 μήνες προσβλήθηκε ξανά, παραμένοντας ωστόσο τη φορά αυτή ασυμπτωματικός. Η επαναμόλυνση διαπιστώθηκε σε έλεγχο σε αεροδρόμιο, και οι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση ανέφεραν διαφορετικά στελέχη του ιού κατόπιν των γενετικών δοκιμών.

Έκτοτε οι αναφορές για επαναλοίμωξη είναι συχνές, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Οι πρώτες έρευνες από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε μετά την άφιξη της νέας μετάλλαξης.

Γιατί λοιπόν αυξάνονται οι επαναλοιμώξεις; Η απλή απάντηση είναι επειδή η ανοσία μας συχνά δεν επαρκεί για να αποτρέψει μια νέα μόλυνση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής όπως η Όμικρον, η οποία, λόγω μεταλλάξεων στη μορφή της, είναι λιγότερο αναγνωρίσιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός παρακάμπτει την προηγούμενη ανοσία. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανοσία έχει εξασθενίσει από την τελευταία φορά που μολυνθήκαμε ή εμβολιασθήκαμε. Όπως έχει γίνει γνωστό το ζήτημα με την ανοσία από την COVID είναι ιδιαίτερο – εξ ου και η ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Επιπλέον, καθώς ο κορωνοϊός εισέρχεται σχεδόν πάντα στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και του λαιμού, η ανοσία των βλεννογόνων τείνει να είναι σχετικά βραχύβια σε σύγκριση με την ανοσία σε όλο το σώμα.

Πόσο συχνές είναι οι επαναλοιμώξεις;

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε πρόσφατα να δημοσιεύει δεδομένα για επαναλοιμώξεις. Συγκεκριμένα, ταξινομεί μια επαναμόλυνση ως το άτομο που λαμβάνει νέο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για COVID περισσότερες από 90 ημέρες μετά την τελευταία του μόλυνση.

Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022, υπήρχαν πάνω από 14,5 εκατομμύρια πρωτογενείς λοιμώξεις και περίπου 620.000 επαναλοιμώξεις στην Αγγλία – επομένως μία επαναμόλυνση για κάθε 24 πρωτογενείς λοιμώξεις. Πάνω από το 50% όλων των επαναλοιμώξεων έχουν αναφερθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021, υποδηλώνοντας και πάλι ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά με την Όμικρον.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) μετρά επίσης τις επαναλοιμώξεις, αν και το κάνει διαφορετικά. Για να μετρήσει κάποιος ότι έχει μολυνθεί εκ νέου, πρέπει να υπάρχουν 120 ημέρες ή τέσσερις διαδοχικές αρνητικές δοκιμές PCR μεταξύ των θετικών τεστ. Το ONS εκτιμά ότι το ποσοστό επαναλοίμωξη έχει αυξηθεί 15 φορές από την άφιξη της Όμικρον και ότι επί του παρόντος οι επαναμολύνσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Είναι όμως πιο ήπιες οι επαναλοιμώξεις;

Οι πρωτογενείς λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα (που έχουν κάποια ανοσία για τον COVID) είναι γενικά λιγότερο σοβαρές από τις πρωτογενείς λοιμώξεις σε μη εμβολιασμένα άτομα – αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλότερα μεταξύ των εμβολιασμένων.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, γενικά, οι επαναλοιμώξεις θα πρέπει να είναι λιγότερο σοβαρές από τις πρωτογενείς λοιμώξεις, καθώς το άτομο που θα μολυνθεί εκ νέου θα έχει κάποια ανοσία από την πρωτογενή μόλυνση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των λοιμώξεων τους, γεγονός που θα έχει αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα ανοσίας τους.

Και παρόλο που η ανοσία έναντι της μόλυνσης από τον κορωναϊό και της εμφάνισης συμπτωμάτων του COVID έχει μειωθεί, η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο φαίνεται πολύ πιο δυνατή. Έτσι, οι επαναλοιμώξεις φαίνονται σίγουρα λιγότερο σοβαρές.

Ωστόσο, παίζει ρόλο και το στέλεχος με το οποίο έγινε η επαναλοίμωξη.

Το ONS εκτιμά ότι οι επαναλοιμώξεις με το στέλεχος Άλφα έδωσαν στους ανθρώπους συμπτώματα μόνο στο 20% των περιπτώσεων, ενώ οι με το στέλεχος Δέλτα προκάλεσαν συμπτώματα στο 44% των περιπτώσεων και τέλος με την Όμικρον στο 46%. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εκ νέου με Άλφα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα τη δεύτερη φορά σε σύγκριση με την πρωτογενή τους μόλυνση. Με μια επαναμόλυνση με Όμικρον, το ποσοστό των συμπτωμάτων ήταν περίπου το ίδιο με την πρωτογενή μόλυνση.

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι εάν μια λοίμωξη από Όμικρον σε έναν ανεμβολίαστο είναι λιγότερο σοβαρή εάν το άτομο αυτό έχει ήδη μολυνθεί.

Ενώ είναι εύλογο ότι οι επαναλοιμώξεις θα πρέπει να είναι πιο ήπιες, αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να λείπουν ισχυρά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Οι επαναλοιμώξεις ενισχύουν την ανοσία;

Σίγουρα ναι. Μια προηγούμενη λοίμωξη παρέχει παρόμοια προστασία έναντι της μόλυνσης με Όμικρον όπως δύο δόσεις εμβολίου, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι επαναλοιμώξεις θα ενισχύσουν επίσης την ανοσία.

Αλλά μια τέτοια ανοσία δεν θα παρέχει 100% προστασία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι μολύνθηκαν ξανά πολλές φορές. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άλλοι κορωνοϊοί προκαλούν επαναλοιμώξεις κάθε λίγα χρόνια.

Πηγή: Theconversation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ